Pereiti į pagrindinį turinį

K. Starkevičius siūlo keisti tiesioginių išmokų dalybas – jas skirti tik ūkininkaujantiems

2024-08-20 11:11

Naujasis žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius siūlo keisti tiesioginių išmokų dalybas – jas skirti tik ūkininkaujantiems.

A. Ufarto / BNS nuotr.

„Matau didžiulius rezervus, jeigu būtų atkurta sistema, kad jas gautų iš tikrųjų tie, kurie ūkininkauja. Tada tos tiesioginės išmokos tikrai padidėtų. Dabar visos schemos leidžia neūkininkaujantiems gauti tiesiogines išmokas, deklaruojantiems žemę. Tada ir jų dydis yra atitinkamas, o rezervų yra“, – antradienį Seimo Kaimo reikalų komitete teigė K. Starkevičius.

„Visos Europos Sąjungos direktyvos sako, kad tiesioginės išmokos yra mokamos už negautas pajamas, deja, Lietuvoje susiklostė kitokios tradicijos – jos mokamos už žemės deklaravimą“, – pridūrė jis. 

Tačiau ministras taip pat pabrėžė, kad tokiems pokyčiams reikės politinės valios: „Bet svarbiausia, kad apie tai kalbame, gal ir padarysime.“

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginiame plane įvairioms tiesioginėms išmokoms numatyta per 3 mlrd. eurų. Šių išmokų Lietuvoje suma kasmet siekia vidutiniškai apie 205 eurus už ha, o ES vidurkis siekia 270 eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų