Pereiti į pagrindinį turinį

A. Blinkenas baigė kelionę po Artimuosius Rytus: ragino susitarti dėl paliaubų

2024-08-21 07:15

JAV diplomatijos vadovas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) antradienį pareiškė, kad „laikas yra labai svarbus“ siekiant užtikrinti paliaubas Gazos Ruože.

A. Blinkenas.
A. Blinkenas. / D. Labučio/ELTOS nuotr.

Taip jis kalbėjo baigdamas kelionę po Artimuosius Rytus, kurios metu ragino Izraelį ir islamistų grupuotę „Hamas“ sudaryti susitarimą.

JAV valstybės sekretorius, atvykęs su devintuoju vizitu nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios, trumpam sustojo deryboms tarpininkaujančiame Katare, tačiau su jo emyru susitikti nepavyko.

Kalbėdamas Dohoje, iš kur išskrido į Vašingtoną, A. Blinkenas pakartojo savo raginimą „Hamas“ priimti „tarpinį pasiūlymą“ dėl susitarimo, kuriam, pasak jo, Izraelis pritarė.

Jis paprašė abiejų šalių stengtis, kad jis būtų patvirtintas.

„Tai turi būti padaryta ir tai turi būti padaryta artimiausiomis dienomis, ir mes imsimės visko, kas įmanoma, kad tai būtų padaryta iki galo“, – sakė jis.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“, dėl kurios spalio 7 dieną surengto išpuolio prasidėjo karas, pareiškė, kad ji nori pasiekti paliaubų susitarimą, tačiau protestavo prieš „naujas sąlygas“, kurias Izraelis iškėlė naujausiame JAV pasiūlyme.

Anksčiau antradienį A. Blinkenas aplankė Egiptą ir susitiko derybų su prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu). Šis jam pasakė, kad „atėjo laikas užbaigti vykstantį karą“, teigiama oficialiame Kairo pranešime.

Jame taip pat nurodoma, kad A. F. al Sisi perspėjo dėl konflikto išplitimo regione pasekmių.

Po to A. Blinkenas nuvyko į Dohą susitikti su emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani (Tamimu bin Hamadu Taniu).

Vis dėlto vienas JAV pareigūnas sakė, kad Kataro lyderis blogai jaučiasi ir kad jiedu netrukus pasikalbės telefonu.

Kataro valstybės ministras Mohammedas bin Abdulazizas bin Salehas Al Khulaifi (Mohamedas bin Abdulazizas bin Salehas Chulaifis) susitiko su A. Blinkenu aptarti „bendrų tarpininkavimo pastangų siekiant užbaigti karą“, pranešė Doha.

Tiek Egiptas, tiek Kataras kartu su Jungtinėmis Valstijomis stengiasi tarpininkauti sudarant paliaubas, kurios, diplomatų teigimu, padėtų išvengti platesnio masto konflikto, į kurį gali įsitraukti Iranas ir libaniečių grupuotė „Hezbollah“.

Izraelis ir „Hamas“ kaltina vienas kitą dėl delsimo pasiekti susitarimą, kuris sustabdytų kovas, išlaisvintų Izraelio įkaitus ir leistų į apsiaustą palestiniečių teritoriją įvežti gyvybiškai svarbią humanitarinę pagalbą.

Medikai ir civilinės gynybos gelbėtojai „Hamas“ valdomame Gazos Ruože sakė, kad antradienį Izraelio bombardavimo metu žuvo daugiau kaip dvi dešimtys žmonių, o Izraelis paskelbė atgavęs šešių įkaitų kūnus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų