Pereiti į pagrindinį turinį

Į Ukrainą besiruošiantis N. Modi ragina grįžti prie taikos

2024-08-21 09:31 diena.lt inf.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi trečiadienį, besirengdamas vizitui į Ukrainą, paragino grįžti prie taikos.

Taip jis kalbėjo praėjus kelioms savaitėms po to, kai Kyjivas pasmerkė jį už apsikabinimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu per vizitą Naujojo Delio tradicinėje sąjungininkėje Maskvoje.

73 metų N. Modi pirmiausia apsilankys Lenkijoje, o penktadienį nuvyks į Ukrainą.

„Kaip draugai ir partneriai tikimės, kad į regioną greitai sugrįš taika ir stabilumas“, – socialiniuose tinkluose pareiškė N. Modi.

Premjeras stengiasi išlaikyti trapią pusiausvyrą tarp istoriškai šiltų Naujojo Delio ryšių su Maskva ir glaudesnių saugumo partnerysčių su Vakarų valstybėmis, kurios Indijai reiškia apsaugą nuo regioninės varžovės Kinijos.

Jo vyriausybė vis dar nėra aiškiai pasmerkusi Rusijos invazijos į Ukrainą, pradėtos 2022 metų vasarį, ir ragina abi šalis nesutarimus spręsti dialogu.

Tai bus pirmasis M. Modi vizitas į Ukrainą. Jis sakė, kad su prezidentu Volodymyru Zelenskiu aptars „taikaus tebesitęsiančio Ukrainos konflikto sprendimo perspektyvas“, taip pat „Indijos ir Ukrainos draugystės gilinimą“.

N. Modi Maskvą aplankė praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusija smogė keliems Ukrainos miestams. Per tas atakas žuvo daugiau kaip trys dešimtys žmonių ir buvo smarkiai apgadinta vaikų ligoninė Kyjive.

Dieną anksčiau N. Modi buvo nufotografuotas apkabinęs V. Putiną jo užmiesčio rezidencijoje. Dėl to V. Zelenskis jį smarkiai kritikavo.

Indija ir Rusija palaiko glaudžius ryšius nuo Šaltojo karo laikų, kai Kremlius tapo pagrindiniu ginklų tiekėju Pietų Azijos šaliai.

Nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios Rusija taip pat tapo pagrindine žaliavinės naftos mažesnėmis kainomis tiekėja Indijai, suteikusiai labai reikalingą eksporto rinką, kai Vakarai Maskvai įvedė sankcijas.

Tai iš esmės pakeitė jų ekonominius ryšius, nes Indija sutaupė milijardus dolerių, o Maskvos karo iždas tapo dar stipresnis.

Tačiau Rusijos karas Ukrainoje Indijai turėjo ir žmogiškąją kainą.

Naujasis Delis spaudžia Maskvą grąžinti kelis savo piliečius, kurie užsirašė į Rusijos kariuomenės „pagalbinius darbus“, bet vėliau buvo išsiųsti kariauti į Ukrainos frontą.

Karo metu žuvo mažiausiai penki indų kariai.

Tuo metu Vakarų valstybės puoselėja glaudesnius santykius su Indija ir kartu spaudžia Naująjį Delį atsiriboti nuo Rusijos.

Indija kartu su Jungtinėmis Valstijomis, Japonija ir Australija priklauso vadinamajai Ketverto grupei, kuri yra nusistačiusi prieš didėjančią Kinijos įtaką Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Daugiau naujienų