Pereiti į pagrindinį turinį

Besibaigianti vasara – medikų darbymetis: priėmime tenka pralaukti ir septynias valandas?

2024-08-28 10:10 diena.lt inf.

Besibaigianti vasara gydytojams buvo tikras darbymetis. Vienaip ar kitaip susižalojusių ar nukentėjusių pacientų kasdien skaičiuota kone dvigubai daugiau nei įprastą dieną kitu metų laiku. Kentėjo ir vaikai, ir suaugusieji, o dažniausios bėdos – vabzdžių įgėlimai ir akių traumos.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kaunietis Audrius išėjo iš Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriaus, kur pradėjo rytą visai ne taip, kaip planavo.

„Važiavau dviračiu ir į veidą davė vabzdys, iškvietėme taksi, tinti pradėjo, atvažiavau, 4 val. prabuvau, vaistus sulašino“, – teigė Audrius.

Kitas klinikų pacientas pasakojo, kad jau kurį laiką gydosi ligoninėje, susižalojo dirbdamas kieme.

„Lipau ant kopėčių, reikėjo nuimt girliandas, paslydau, susižalojau ir viskas, įvyko lūžis“, – pasakojo pašnekovas.

Kai pacientų daug, priėmime tenka pralaukti ne vieną valandą.

„Labai daug, kiekvieną dieną pilnas priėmimas. Galima sakyti, visą parą žmonės laukia po 6–7 val.“, – nurodė pašnekovas.

Kad medikų darbas priėmimo skyriuose vasarą gerokai suintensyvėja, sako ir patys gydytojai.

„Vasaros mėnesiais padidėja srautas, turime iki 260 pacientų per parą. Tai tikrai didelis krūvis mūsų personalui“, – kalbėjo Kauno klinikų skubiosios medicinos gydytoja Ieva Paliokaitė.

„Daug tų pacientų, tikrai daug pacientų, iššūkis juos paguldyti, tų vietų trūksta. Kartais net reikia ieškoti kitose įstaigose vietų, kad pacientus hospitalizuoti“, – šnekėjo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Suaugusiųjų priėmimo skyriaus vedėjas Vakaris Varyginas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dažniausiai traumos susijusios su akimis.

„Ypač vasarą matome daugiau akių sužeidimų, galbūt susiję su tuo, kad daug kas atostogauja“, – teigė Kauno klinikų Skubiosios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius.

Nors šią vasarą apskritai įvairių susižalojimų daugybė.

„Nukritimai, susižalojimai, vasarą iš aukščio kritimai, įkandimai vabzdžių, vabalų. Gamtoje buvimas turi įtakos“, – pabrėžė I. Paliokaitė.

Nesikeičia ir besilinksminančiųjų su taurele rankose įpročiai.

Ypač vasarą matome daugiau akių sužeidimų, galbūt susiję su tuo, kad daug kas atostogauja.

„Yra savaitgalių, šventinių dienų, padidėjęs srautas nukritus, nesaugiai vairuojant dviratį, automobilį, būna rimti sužalojimai“, – aiškino I. Paliokaitė.

Tuo metu Vilniaus medikai šią vasarą daugiausiai sulaukdavo karščio aukų.

„Dažniausiai atvažiuoja su širdies kraujagyslių ligomis, ypač šią vasarą elektrolitų disbalansas, sumažėja natrio, kaip nekeista, nors ir karščiai, bet su uždegimais, pneumonijomis, šlapimtakių infekcijomis dažnai atvažiuoja“, – kalbėjo V. Varyginas.

Vaikų ligų gydytojai sakė, kad šiemet išskirtiniai metai dėl gyvačių įkandimų – vien Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydyti aštuoni nukentėjusieji, o pernai nebuvo nė vieno.

„Ši vasara išskirtinė, nes vaikų, kur įkando gyvatė, išskirtinai nemažai. Kita patologija dėl ko kreipiasi – viduriavimai, vėmimai, virusiniai labai dažnai“, – pasakojo Violeta Radžiūnienė, Vaikų priėmimo skyriaus vedėja.

Medikai šią vasarą išskirtine laiko ir dėl to, kad tiek vaikai, tiek suaugusieji masiškai serga plaučių uždegimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų