Quantcast

Aludarių dienos Kaune aidai: šventėje – bavariškos tradicijos ir nauji skoniai

  • Teksto dydis:

Tradicinis nealkoholinio alaus statinaitės atidarymas, karališko ir specialiai renginiui sukurtų kraftinių gėrimų degustacijos, ekskursijos po didžiąją alaus daryklą, žaidimai, atrakcijos ir įspūdingas vakarą vainikavęs koncertas. Tokių patirčių kauniečiams ir miesto svečiams dovanojo jau šeštą kartą vykusi „Volfas Engelman“ Aludarių dienos šventė.

Specialiai kurta erdvė

Didžiulį ypač pakiliai nusiteikusių svečių būrį šventės organizatoriai tradiciškai sukvietė į alaus daryklos „Volfas Engelman“ prieigose įkurtą aludarystės kvartalą, kuris šventinį vakarą buvo kupinas ne tik puikios nuotaikos, bet ir smalsumo, susidomėjimo.

Šių emocijų šventės dalyviams sukėlė ir specialiai renginiui pirmąkart sukurta unikalios koncepcijos erdvė – alaus sodas, o šalia jo – išskirtinė edukacinė programa. Šiemet specialiai paruošta programa buvo sutelkta į aludarystės meno pažinimą įvairiomis formomis.

Tarptautinė aludarių diena tapo dar viena gera proga „Volfas Engelman“ įgyvendintą kvartalą pripildyti šurmulio, pozityvios energijos ir puikios nuotaikos. Jau šeštą kartą organizuojama šio amato šventė leido ne tik susipažinti su aludario profesija, išgirsti, kaip verdami gėrimai, bet ir paragauti išskirtinių skonių.

Tradiciškai atkimšus gėrimo statinaitę, šventės organizatoriai pakvietė aplankyti unikalią renginio erdvę – alaus sodą (vok. biergarten). Ji šiemet buvo sukurta pirmąsyk ir akimirksniu tapo pagrindiniu viso vakaro traukos centru.

Erdvė: pirmą kartą šventės dalyviai pakviesti į alaus sodą. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Anot „Volfas Engelman“ Alaus kompetencijų centro koordinatorės Audronės Saulėnienės, tokios erdvės idėja atsirado Bavarijoje XIX a. Nuo to laiko visoje Vokietijoje šie sodai tapo itin populiaria pasisėdėjimų vieta, sukviečianti žmones atsigaivinti gėrimais, atsinešti savo užkandžių ir tiesiog mėgautis vienas kito draugija.

„Šiemet alaus darykla švenčia 170-ąjį savo veiklos jubiliejų. Jo proga pavasarį pasirašėme partnerystės sutartį su Bavarijos princu – Jo Karališkąja Didenybe Luitpold Prinz von Bayern – ir monarcho valdoma įmone „König Ludwig International“.

To rezultatas – pradėtas virti karališkas gėrimas, o kartu mūsų daryklos paskelbimas oficialiu bavariškų tradicijų ambasadoriumi Lietuvoje. Todėl Aludarių dienai sukūrę šį alaus sodą, šventės dalyviams norėjome pristatyti, kuo ypatinga yra Bavarija, kokie krašto papročiai yra patys unikaliausi. Džiaugėmės, kad žmonės tai įvertino, noriai naujoje erdvėje leido vakarą, fotografavosi ir degustavo šventinius gėrimus“, – pasakojo alaus daryklos studijos koordinatorė Audronė Saulėnienė.

Tradicijos ir naujovės

„Volfas Engelman“ kuria ilgametes tradicijas, todėl ir Aludarių diena turėjo savo išskirtinių akcentų. Renginyje pristatytos net keturios specialiai šventei mažojoje darykloje išvirtų naujų gėrimų rūšys. Juos sukūrė „Volfas Engelman“ vyriausieji aludariai Petras Sadovskis ir Giedrius Valančius. Tad į renginį atvykę žmonės galėjo išbandyti ir kai ką naujo, ir tai, kas jau patikrinta laiko.

Alaus daryklos tikslas rengiant šventes – kaskart nustebinti svečius. Atrodo, kad tai pavyko padaryti ir šiais metais.

Akcentas: specialiai Aludarių dienos proga atidaryta statinė gėrimo. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Šventinių gėrimų degustacijoje, anot A. Saulėnienės, vyravo netikėti atradimai ir eksperimentai. Šiųmetėje Aludarių dienoje buvo galima paragauti keturių rūšių kraftinių, specialiai išvirtų renginiui gėrimų. Šie gėrimai stebino vasariškais skoniais, papildytais pasiflorų, kavos, juodųjų serbentų natomis.

Mums svarbu parodyti, kad gėrimai turi savo vartojimo kultūrą, o nealkoholinio alaus gamyba – savitų paslapčių ir subtilybių.

Aludarystės meno pristatymas

Šventės dalyviams pasiūlytos ne tik įvairių „Volfas Engelman“ sukurtų gėrimų degustacijos. Svečių laukė ir žaidimai, atrakcijos, ypač didelį smalsuolių būrį suviliojo ekskursijos po didžiąją alaus daryklą.

„Šio renginio esmė yra pristatyti aludarystės meną kuo platesniam žmonių ratui. Todėl šiemet didelę dalį šventės nusprendėme skirti edukacijai. Mums svarbu parodyti, kad gėrimai turi savo vartojimo kultūrą, o nealkoholinio alaus gamyba – savitų paslapčių ir subtilybių.

Pristatydami jas, pakvietėme į ekskursijas po didžiąją alaus daryklą, paruošėme edukacinę programą. Smagu, kad visa tai sulaukė ne mažesnio susidomėjimo nei tradicinės vakaro linksmybės“, – kalbėjo A. Saulėnienė.

Šventės akcentai

Šventę vainikavo DJ Jovani, Augustės Nombeko ir Kastyčio Kerbedžio pasirodymai, kuriuos stebėjo gausus lankytojų būrys.

Koncertas: šventinę nuotaikę kūrė DJ Jovani ir kiti šalies atlikėjai. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

„Aludarių diena kasmet auga ir tapo ne tik gražia miesto tradicija, bet ir puikiu kultūros, edukacijų, bendruomenės renginiu.

Šie metai mums yra išties ypatingi, todėl norėjome su savo bičiuliais pasidalyti išskirtinėmis emocijomis ir iškilminga nuotaika, kuria pastaruoju metu gyvename. Šventės svečių įvertinimai rodo, kad mums tai pavyko“, – Aludarių dienos atgarsiais pasidalijo A. Saulėnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dzo

Dzo portretas
Mankurtai smegeninėm minkštom savo tradicijų neturi, reikia jiem BAVARIŠKŲ. Vargšus net alų gert turi mokinti fricai.

nesuprantu

nesuprantu portretas
ką bendro turi volfas engelamnas ir Bavarija? Esu buvęs Miunchene ir ragavęs ten baruose parduodamą alų ir galiu pasakyti, kad joks volfas engelamanas net arti nestovi.

Aha

Aha portretas
Jau du milijonai bavarų pabėgo iš bavarijos, dėl tos reptoloidės merkel negrų politikos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių