Pereiti į pagrindinį turinį

Kraujo donorė sutriko, gavusi dviprasmiškus marškinėlius

2011-08-23 14:18
Portalo skaitytoja suprato negalėsianti pasipuošti marškinėliais su užrašu „Duoti – nieko nekainuoja“.

Neatlygintinai kraujo davusi portalo 1diena.lt skaitytoja Birutė iš pradžių maloniai nustebo dovanų gavusi Nacionalinio kraujo centro (NKC) marškinėlius, tačiau netrukus mergina sutriko supratusi, kad negalės jais pasipuošti. Mergina tai suvokė po to, kai net keli jos draugai kiek kitaip nei buvo sumanyta interpretavo užrašą ant marškinėlių: „Duoti – nieko nekainuoja“.

Skaitytoja sakė tik smagiai pasijuokusi iš akibrokšto ir patikino, kad tai nesumažino jos donorystės jausmo: „Nes aš tikiu, kad duoti KRAUJO – tikrai nieko nekainuoja“.

NKC duomenimis, Lietuvoje neatlygintina donorystė pamažu populiarėja. Kaip ir daugelyje Europos Sąjungos (ES) valstybių, Lietuvoje siekiama, kad mūsų šalyje liktų tik neatlygintina donorystė.

Vienas pagrindinių savanoriškos neatlygintinos kraujo donorystės skatinimo motyvų yra etinis. Pasaulinė Sveikatos Organizacija, Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus, Raudonojo Pusmėnulio federacija bei daugelis kitų organizacijų yra įsitikinę, kad bet kuri sveikatos apsaugos veikla, prekiaujanti žmogaus kūno dalimis, tarp jų ir krauju, yra morališkai nepriimtina.

Kasdien Lietuvoje kraujo reikia 100 – 120 žmonių. Kad užtikrintų kraujo ir jo komponentų poreikį būtina, kad į didžiuosiuose miestuose esančius kraujo centrus kasdien ateitų ir kraujo duotų per 400 donorų. Vien sostinėje reiktų, kad Nacionaliniame kraujo centre kasdien kraujo duotų daugiau nei 150 donorų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų