Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno dramos teatras laukia Didžiosios scenos

2011-08-23 12:55
91-ąjį sezoną pradedančio Kauno valstybinio dramos teatro vadovas tikisi, kad šis sezonas bus paskutinis, kai teatrui tenka gyventi be Didžiosios scenos.

91-ąjį sezoną pradedančio Kauno valstybinio dramos teatro (KVDT) vadovas Egidijus Stancikas tikisi, kad šis sezonas bus paskutinis, kai teatrui tenka gyventi be Didžiosios scenos, kurią planuojama atidaryti kitų metų rudenį.

Todėl, anot teatro direktoriaus, naujojo sezono premjeros yra statomos taip, kad jas būtų galima vadinti ir Didžiojoje scenoje.

"Norime, kad spektaklius, kurie šį sezoną yra kuriami, būtų galima adaptuoti ir Didžiajai scenai", - sakė KVDT vadovas.

Optimizmo, E.Stanciko teigimu, suteikia tai, kad KVDT pastato rekonstrukcijai Kultūros ministerija šiemet skyrė papildomų lėšų, be to, teatras turėtų gauti pinigų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

"Kadangi kultūros ministras Arūnas Gelūnas mūsų teatro rekonstrukcijos procesą laiko prioritetiniu, iš tiesų gerokai pajudėjo visi darbai, papildomų lėšų gavome ir šiems metams. Dabar reikia tiesiog susitelkus pasistengti, kad tuos skirtus pinigus įsisavintume", - kalbėjo teatro direktorius.

Anot jo, už papildomus pinigus bus perkama Didžiajai scenai reikalinga įranga.

E.Stanciko nuomone, daugiau dėmesio rekonstrukcijai turėtų skirti ir Kauno savivaldybė.

"Kadangi jau atidaryta Kauno "Žalgirio" arena, dabar Kauno mieste, regione KVDT užbaigimas yra ne tik mūsų teatro problema, bet ir savivaldybės, ir Vyriausybės. Kaunui skirti pinigėliai turėtų leisti užbaigti rekonstrukciją", - sakė E.Stancikas.

Jis pasakojo, kad jau nuo rugpjūčio 23 dienos pradedamos keturių naujų spektaklių repeticijos, o iki Naujųjų metų be šių spektaklių žiūrovams ketinama pristatyti dar du spektaklius.

 

Rugsėjo 22-ąją teatras atidarys naująją salę, pavadintą Rūtos sale. Šis pavadinimas suteiktas pagerbiant ant Didžiosios scenos uždangos kabėjusį rūtos ženklą. Ta proga žiūrovams bus parodytas kompozitoriaus Vidmanto Bartulio režisuojamas spektaklis "Lopšinė", sukurtas pagal jo paties libretą ir muziką.

"Sunku būtų apibūdinti šio kūrinio žanrą. Jis bus skirtas Kuršių nerijos išnykusių kaimų ir gyvenimo atminimui. Tai būtų galima vadinti teatralizuota, muzikine laboratorija", - kalbėjo E.Stancikas.

Spalio 15 dieną įvyks Jono Jurašo režisuoto spektaklio "Valymas", pastatyto pagal žymios šiuolaikinės suomių autorės Sofi Oksanen tokio pat pavadinimo pjesę ir romaną, premjera. Spektaklyje, anot KVDT vadovo, bus analizuojamas antiherojės santykis su savimi, su savo išduotos sesers likimu.

Spalio pabaigoje žiūrovams bus pristatytas lenkų režisierės Ewos Piotrowskos (Evos Piotrovskos) spektaklis vaikams "Alisa stebuklų šalyje", o lapkričio pabaigoje režisieriaus Artūros Areimos Yukio Mishima (Jukijo Mišimos) pjėsės "Markizė de Sad" interpretacija.

Iki Naujųjų metų taip pat planuojama žiūrovams parodyti Jono Vaitkaus spektaklį pagal Larso Noreno "Demonus" bei Tomo Jašinskio Friedricho Schillerio (Frydricho Šilerio) "Plėšikų" pastatymą.

Kitąmet tikimasi, kad spektaklius pastatys Gytis Padegimas, Rolandas Atkočiūnas, Valius Tertelis ir Raimundas Banionis.

"Mes dirbame per penkias erdves. Kadangi tos erdvės yra mažos, mes, vaidindami per dieną po tris spektaklius, norime turėti kuo didesnį repertuarą, kuris užpildytų visas mūsų turimas vaidybines aikšteles", - spektaklių gausą aiškino E.Stancikas.

Jis sakė, kad praėjęs jubiliejinis 90-as sezonas buvo sunkus, tačiau sėkmingas, nes rezultatai žiūrovų ir pajamų atžvilgiu, spektaklių skaičiumi yra geriausi per pastaruosius penkerius metus.

"Pasirinktas jubiliejaus šventimas per visą sezoną buvo išties sėkminga idėja ir dėl to daug žiūrovų grįžo į teatrą", - kalbėjo Kauno teatro vadovas.

KVDT didžiuojasi pradėjęs Lietuvos profesionaliojo teatro gyvavimą. Kauno dramos užuomazga tapo Juozo Vaičkaus režisuotos Hermanno Sudermanno "Joninės", suvaidintos 1920 metų gruodžio 19 dieną buvusiuose rusų Miesto teatro rūmuose (dabar - Kauno valstybinis muzikinis teatras).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų