Pereiti į pagrindinį turinį

Mirtis atkeliauja iš Kinijos

2011-08-18 11:44
Vis dažniau lengvaisiais vadinamų narkotikų įsigyjantys jaunuoliai susiduria su natūralių kvaišalų sintetiniais pakaitalais, kurių poveikis - neregėtas.

Policija vėl smogė narkotikų karteliui – Klaipėdos pareigūnai sulaikė net milijono eurų vertės kvaišalų krovinį. Tačiau neabejojama, kad netektis pogrindiniai magnatai suskubs pakeisti sintetiniais pakaitalais – jau plinta naujos kartos chemikalai, kurių poveikis – iki šiol visiškai neregėtas.

Atnešė rudų miltelių

Kaip ir kur policijai pavyko sulaikyti neregėto masto narkotikų siuntą, kokie tai yra kvaišalai, uostamiesčio pareigūnai dar nelinkę atskleisti.

Džiugesį dėl sėkmingos operacijos išduoda tik kalbos apie netikėtai užgriuvusį skubų ir labai svarbų darbą.

Kada policininkai oficialiai pasigirs apie sėkmę, kol kas nežinia.

Pranešimų iš policijos apie kasdienes operacijas, susijusias su narkotikais, šios savaitės pradžioje taip pat būta.

Naktį iš antradienio į trečiadienį į 1-ąjį policijos komisariatą atėjo policijai ir psichiatrinės ligoninės medikams gerai žinomas 36 metų klaipėdietis ir atnešė maišelį su ruda medžiaga.

Vyras tikino antradienį priešpiet Rumpiškės ir Sausio 15-osios gatvių sankryžoje iš nepažįstamojo pirkęs rūkalų. O naktį maišelyje, į kurį pardavėjas įdėjo cigaretes, aptiko ir narkotikus primenančią medžiagą.

Ar tai kvaišalai, tiria ekspertai.

Antradienį pareigūnai sulaikė įtartiną asmenį, kurio automobilyje taip pat aptiko kažką panašaus į narkotikus.

Savaitgalį Šventojoje jaunimo muzikos renginio metu pareigūnai sulaikė tris jaunus vilniečius. Pas juos rasta į hašišą ir marihuaną panašių medžiagų.

Kategoriškai teigti, kad tai tikrai šie augalinės kilmės kvaišalai, policininkai nesiima, nes išorinis panašumas nereiškia, kad ekspertai neras iš kanapių pagamintuose narkotikuose sintetinių priemaišų.

Lemia net savižudybes

Vis dažniau lengvaisiais vadinamų narkotikų įsigyjantys jaunuoliai susiduria su natūralių kvaišalų sintetiniais pakaitalais.

Dabar tai kvaišalų rinkoje jau kasdienybė – sintetinės kanapės, kokaino ar amfetamino pakaitalai, kuriuose nėra  jokios natūralios medžiagos.

Specialistų tikinimu, sintetiniais priedais apipurkštos kanapės ypač aktyviai veikia smegenis. Juos vartojantys paaugliai kur kas dažniau kenčia nuo psichozių.

Priklausomybės ligų centre dirbanti psichiatrė Banga Nastopkaitė tikino, kad naujieji kvaišalų priedai pažeidžia smegenis taip, kad liekamieji reiškiniai tampa nebepanaikinami. Jaunus žmones jie veda prie silpnaprotystės, depresijos, lemia mintis apie savižudybę, vystosi psichinės ligos.

„Tas ligas sukelia galvos smegenų pažeidimas, išsivystęs dėl įvairių chemikalų vartojimo“, – tvirtino gydytoja.

Medikams jau yra kasdienybė, kad 13 ar 14 metų vaikai pabando rūkyti „žolę“. Tie, kas po pirmojo karto tęsia šį įprotį, nuo 15 metų rūko intensyviai.

B.Nastopkaitė neabejodama tikino, kad nemaža dalis „žolės“ rūkytojų tampa sunkesniųjų narkotikų vartotojais ir vis ieško naujų potyrių.

Dabar, kai grynųjų narkotikų rinkoje lieka vis mažiau, netrukus bus pastebima, kaip greitai jauni žmonės nusirita į bedugnę.

Įmaišo ir žiurknuodžių

B.Nastopkaitė teigė, kad dar prieš porą metų paciento, kuris pasisakė vartojęs heroiną, testas rodydavo būtent heroiną.

Šių dienų realybė tokia, kad prekeivio šio narkotiko prašęs žmogus gauna panašų poveikį sukeliančią medžiagą, tačiau realiai tai būna pogrindžio farmacininkų laboratorijoje susintetinti kvaišalai.

Neretai į įprastus narkotikus įmaišoma daug sintetinių priemaišų, skirtų tipiškam poveikiui sustiprinti.

Pavyzdžiui, heroino dozėje randama metamfetamino, oksikodono priedų.

Maža to, aptinkama žiurkių nuodų, veterinarijoje naudojamų vaistų, kurie dirgina nervų sistemą ir sukelia kur kas didesnį apsvaigimą, nei įprasti narkotikai.

„Nuo tokių mišinių apsvaigimas būna stipresnis, ilgiau trunka ir dažnai nuo jų išsivysto psichozės dėl itin stipraus nervų sistemos dirginimo. Gydyti tokius žmones būna žymiai sunkiau. Kai žmogus svaiginasi grynu heroinu, mažiname abstinencijos požymius, padedame greičiau prablaivėti. Kai žmogus yra paveiktas įvairių sintetinių medžiagų, tradiciniai gydymo būdai nebeveikia, receptoriai lieka užblokuoti ilgą laiką, ir mes neturime priešnuodžio šitoms medžiagoms“, – apie pražūtingą sintetinių priedų poveikį pasakojo B.Nastopkaitė.

Paveikti įvairių priemaišų bei dirbtinai iš chemikalų sukurtų narkotikų žmonės kur kas greičiau degraduoja, jau po poros metų tampa visiškai neįgalūs ir greičiau miršta.

Juos labai greitai ištinka sepsis, nes organizmas netoleruoja šių priemaišų.

Pasekmės – ir po daug metų

Netrukus teismo nuosprendžio sulauks du jauni klaipėdiečiai, kurie į stiprų alkoholinį gėrimą įmaišė sintetinių kvaišalų ir tokiu kokteiliu pavaišino drauges.

Tada į I.Simonaitytės gatvę skubėjo ne vienas greitosios pagalbos ekipažas. Kelių paauglių gyvybėms buvo iškilusi reali grėsmė.

Policininkai žino, kad ir po plačiai nuskambėjusio atvejo jauni žmonės tebebando maišyti sintetinius narkotikus su alkoholiu, o daugelis jų nė nenutuokia, kuo svaiginasi, nes cheminės kvaišalų sudėties nežino net juos parduodantys "dileriai".

Dažniausiai jie sako, kad parduodamas kvaišalas veikia kaip amfetaminas, tačiau iš ko jis pagamintas ir kokį gali turėti poveikį sveikatai, nė neįtaria.

„Tie žmonės eksperimentuoja su savo sveikata. Po kelių valandų tampa aiškus trumpalaikis jų poveikis, bet kas tam gali atsitikti žmogui net po vieno karto praėjus keletui metų, ko gero, nežino net tie, kas juos sukūrė“, – tikino Klaipėdos apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininkas Valdas Narutavičius.

Didžiausi gamintojai – kinai

Po to, kai pareigūnai smogė legaliai veikusiems narkotikų pardavėjams, prekiavusiems po „Amsterdamo“ iškaba, legaliai sintetinių kvaišalų įsigyti Lietuvoje nebeįmanoma.

Užtat juodoji rinka yra tokia plati, o pasiūla joje tokia įvairi, kad konstatuoti, ko ir kokiomis kainomis įmanoma įsigyti pas "dilerius" nesiima net didžiausi žinovai.

Naujieji sintetiniai kvaišalai užplūdo visą Europą ir skverbiasi į Lietuvą. Didžioji jų masė gaminama Kinijoje. Iš šios šalies į senąjį žemyną patenka tonos siaubingą poveikį turinčių medžiagų.

Tokių narkotikų keliai į mūsų šalį dar tebetiriami.

Praėjusią savaitę Kaune sulaikytas 19-metis narkotikų prekeivis, platinęs naujus, labai stiprius kvaišalus. Teigiama, kad tai buvo sintetiniai kanabinoidai JWH-018, apie kurių platinimą Lietuvoje pranešta pirmą kartą.

Vis dažniau sklinda žinios apie platinamus taip vadinamus rūkomuosius mišinius.

Apie vadinamuosius „Spice“ mišinius internete galima rasti žinių, kad jie gaminami iš biologiškai aktyvų poveikį turinčių augalų.

Tačiau laboratoriniai tyrimai parodė, kad „Spice“ ir panašių į juos mišinių aktyviąją medžiagą sudaro ne augalai, o įvairios cheminės medžiagos, imituojančios natūralių kanapių veikimą.

Tokie narkotikai pareigūnų vadinami sintetiniais kanabinoidais. Amfetaminą pakeitė katinonai, kokainą – mefedronas.

Naujieji kvaišalai taip stipriai paveikia smegenų centrus, atsakingus už malonumo pojūtį, kad priklausomybė nuo jų gali išsivystyti visam likusiam gyvenimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų