Pereiti į pagrindinį turinį

Naktinio alkoholio upės nepripažįsta užtvankų

2011-08-23 14:01
Vilniaus valdžia, paskelbusi karą naktinei prekybai alkoholiu, pripažįsta: išguiti vadinamąsias girdyklas nelengva – jos nenusižengia įstatymo raidei.

Vilniaus valdžia, paskelbusi karą naktinei prekybai alkoholiu, pripažįsta: išguiti vadinamąsias girdyklas nelengva – jos nenusižengia įstatymo raidei. O tokių barų savininkai sostinės vadovus kaltina pataikavimu stambiajam verslui.

Neįsivaizduoja, kokiu pagrindu

Vilniaus miesto savivaldybės teisės aktų duomenų bazėje savo valandos laukia šeši dokumentų projektai dėl mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimo. Prekybą alkoholiu nuo 22 iki 8 val. užsimota uždrausti bendrovėms "Numėjas", "Indauja", "Likortas", "Bedita", "Giedrilina" ir K.Jurevičiaus individualiajai įmonei.

Minėtų naktine alkoholio prekyba užsiimančių bendrovių likimas turėtų paaiškėti artimiausiame miesto tarybos posėdyje. Žinodami priešišką mero Artūro Zuoko nusiteikimą dėl naktinio verslo, įmonių vadovai neabejoja, kad miesto valdžios sprendimas bus jiems nepalankus. Tokiu atveju verslininkai neatmeta galimybės savo interesus ginti teisme.

"Net neįsivaizduoju, kokiu pagrindu ruošiamasi riboti mūsų darbo laiką. Visą parą dirbame pusantrų metų. Per tą laiką bare nebuvo nė vieno incidento, dėl kurio būtų buvę iškviesti policijos pareigūnai", – svarstė prisistatyti nepanorusi įgaliota įmonės "Giedrilina" atstovė ir užtikrino, kad į juoduosius sąrašus bendrovė įtraukta nepelnytai.

Girdi, tame pačiame pastate, kur įsikūręs baras, veikia ir pobūvių salė. Būtent jos, o ne baro klientai kelia didžiausią triukšmą.

"Priėmimuose dalyvauja apie 50–60 žmonių ir jie visi stoviniuoja toje pačioje aikštelėje prie mūsų alaus baro. Jei iš aplinkinių gyvenamųjų namų kas nors kviečia pareigūnus, nurodoma, kad triukšmauja baro klientai. Aiškinome, kad tai – netiesa, tačiau savivaldybės atstovai nereaguoja", – skundėsi moteris.

 

Užtvenkti sunku

Prieš kurį laiką sostinės meras A.Zuokas su savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovais važinėjo po miestą žvalgydamasis, kur naktimis sostinėje galima nelegaliai nusipirkti alkoholinių gėrimų. Girdyklų, kaip jas vadina meras, egzistavimu pasipiktinęs politikas žadėjo kaip įmanoma greičiau visas jas uždaryti, tačiau į priekį per kelis mėnesius pasistūmėta tik nesmarkiai.

"Mūsų Viešosios tvarkos skyrius bendradarbiauja su policija. Fiksuojame tuos atvejus, kur buvo pastebėti pažeidimai. Sekasi, bet ne taip gerai, kaip norėtųsi", – "Vilniaus dienai" pripažino sostinės vadovas.

Meras sakė, kad net ir norėdami uždaryti vieną ar kitą naktinį barą savivaldybės darbuotojai dažnai neranda prie ko prikibti. Girdyklos esą turi visus reikiamus leidimus ir puikiai apsimeta kavinėmis.

"Dabar mes ieškome oficialių pažeidimų, kai yra pažeidžiamos viešosios tvarkos taisyklės, nustatytos higienos neatitinkančios normos. Tik tokiu atveju galime panaikinti licencijas", – kalbėjo A.Zuokas.

Pavertė kriminaliniu verslu

"Jei naktiniai barai yra girdyklos, kaip tuomet pavadinti tas vietas, kuriose alkoholis ir tabakas pardavinėjamas nelegaliai? Bobutės butuose pardavinėja kontrabandines prekes. Karoliniškėse vien mes žinome šešis tokius taškus. Kodėl į jų veiklą žiūrima pro pirštus?" – retoriškai klausė "Giedrilinos" atstovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad sutrumpinus baro darbo laiką verslas neišvengtų bankroto. "Automatiškai daug žmonių neteks darbo. Juk mes mokame mokesčius. Jei valdžiai atrodo, kad krėsluose sėdi už savo pinigus, tai taip tikrai nėra", – piktinosi pašnekovė.

Verslo žlugdymas – taip miesto valdžios ketinimus apibūdino visą parą veikiantį barą Architektų gatvėje valdančios bendrovės "Indauja" direktorius Juozas Bazys.

Jis apgailestavo, kad legalus verslas visuomenės akyse paverstas kriminaliniu. "Visuomenei ir politikams atrodo, kad mes girdome tautą: verčiame eiti pas mus ir vartoti alkoholį. Nors vienam politikui siūlyčiau stoti naktį už prekystalio, kad pamatytų, su kokia publika tenka bendrauti. Ko mes tik neišgirstame, bandydami klientui išaiškinti, kad neparduosime alkoholio, nes jis per daug girtas. Tai – visuomenės problema, o politikai, užuot ieškoję auklėjimo, švietimo galimybių, eina lengviausiu draudimų keliu", – sakė J.Bazys.

 

Įžvelgia interesus

J.Bazys užtikrino, kad su mielu noru nedirbtų naktimis. Tačiau iš dieninės prekybos verslas neišgyventų. "Kas prie to privedė? Ogi didieji prekybos tinklai, į savo rankas paėmę didžiąją smulkiojo verslo dalį. Būtent jie suinteresuoti, kad neliktų naktinės prekybos alkoholiu taškų. Tada prieš 22 val. iš prekybos centrų žmonės išeis pilnais krepšiais alkoholio.

Turiu konkretų pavyzdį: rugsėjo 1-ąją prieš dvejus metus buvo atkeistas įstatymas, leidžiantis barams prekiauti alkoholiu. Pirmais metais, kai buvo priimtas įstatymas, mūsų apyvarta buvo vienokia, o antrais metais ji krito 40 proc., nors pagal bendrą statistiką rugpjūčio 31 ir rugsėjo 1 d. alkoholio buvo parduota daugiau.

Vadinasi, žmonės gėrimais apsirūpino iš anksto. Taigi už visų šių ribojimų, kiek man žinoma, stovi didysis verslas. Yra konkreti įmonė, neįvardysiu kokia, bet man buvo pasakyta taip: už alkoholio įstatymo stovi viena suinteresuota grupuotė", – įsitikinęs J.Bazys.

Jei miesto taryba jo valdomam barui uždraus alkoholiniais gėrimais prekiauti naktį, verslininkas sakė neatmetantis galimybės kreiptis į teismą.

Darbo biržos perspektyva

V.Druskio ir Fabijoniškių gatvėje naktinius barus valdančiai bendrovei "Numėjas" irgi norima užnerti apynasrį. Laikinai įmonės vadovo pareigas einantis Tomas Amanovas prisipažino nuo nuolatinių draudimų jau pavargęs: "Sunku verslui – tai leidžia, tai neleidžia. Išeina "nervatriopka", pavargome, tiesą sakant."

Jo žiniomis, trumpinti barų darbo laiką užsimota policijos gautų gyventojų skundų pagrindu. "Buvo iškvietimų, muštynių, bet pasakykite, kur jų nepasitaiko? Kitur net dukart daugiau nei pas mus", – palygino T.Amanovas.

Jis įsitikinęs, kad apribojus naktinių barų veiklą verslininkai pasitrauks į pogrindį ir imsis nelegalios prekybos. "Gal A.Zuokui geriau nelegali prekyba nei legali? Kodėl nekimba prie tų, kurie mokesčių nemoka? Mes vien "Sodrai" sumokame po 1,5 tūkst. litų per mėnesį. Kiti mokesčiai praryja dar po 2 tūkst. litų. Tiesą sakant, nelabai kas ir lieka. Jei apribos darbo laiką, sužlugdys verslą, darbuotojams teks eiti į Darbo biržą", – niūrią perspektyvą piešė verslininkas.

 

Padėtų Seimas

Meras tikino, kad daugiau pergalių kovoje su naktine alkoholio prekyba savivaldybė pasieks tik tuomet, kai į Seimo sesiją susirinkę parlamentarai imsis tobulinti įstatymus.

"Aišku, mums čia labai padėtų Seimas. Laukiame Seimo sesijos pradžios, kad jis priimtų tam tikrų įstatymų pataisas. Jei būtų tinkami įstatymai, tokios landos būtų uždarytos", – sakė politikas.

Miesto savivaldybė greičiausiai kreipsis į Ūkio ministeriją su siūlymais dėl būtinų įstatymo pataisų.

Po atostogų į darbą grįžę miesto savivaldybės vadovai kol kas nesvarstė, kaip išspręsti nepilnamečių girtavimo rugsėjo 1-ąją klausimą. Gali būti, kad šią dieną mieste bus sustiprinta alkoholio vartojimo kontrolė.

"Dar nebuvome apie tai diskutavę. Tačiau gali būti, kad rugsėjo 1-ąją darysime reidus dėl prekybos alkoholiu nepilnamečiams. Visko gali būti, galbūt ir darysime taip", – nebuvo įsitikinęs meras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų