Pereiti į pagrindinį turinį

Kvartalo renovacija – įkalbinėjimo stadijoje

2011-08-21 17:03
Daugiau kaip pusė tūkstančio Kauno daugiabučių galėtų dalyvauti bandomajame kvartalo renovacijos konkurse, tačiau žadamais privalumais neskubama pasinaudoti.

Daugiau kaip pusė tūkstančio Kauno daugiabučių galėtų dalyvauti bandomajame kvartalo renovacijos konkurse, tačiau žadamais privalumais neskubama pasinaudoti.

Kaune vis dar vyksta daugiau kaip prieš metus paskelbtas konkursas viso kvartalo renovacijai. Laimėjusiesiems konkursą savivaldybė žadėjo suteikti tokią svarią pagalbą, kokios vėliau renovuojami kvartalai nebegalės tikėtis.

Pavyzdžiui, miesto valdžia paremtų daugiabučių namų savininkų bendrijų kūrimąsi. Kvartale renovuojamiems daugiabučiams savivaldybė padėtų rengti investicinius planus, pastatų techninius projektus, atlikti energetinį pastatų auditą. Savivaldybė pasišovusi 100 proc. padengti atrinktojo kvartalo detaliojo plano parengimo išlaidas. Vis dėlto kol kas neatsirado daugiabučių namų grupės, kurie tam pasiryžtų.

"Praėjusią žiemą pagal labai intensyvų grafiką vaikščiojome ir kalbinome žmones tapti pirmojo projekto dalyviais. Apėjome apie 12–13 kvartalų, dabar iš jų beveik atrinkome tris tuos, kurie rodo didžiausią iniciatyvą ir rudenį pradėsime vaikščioti po šių kvartalų namus", – artimiausius planus atskleidė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Gatautis.

Jis priminė, kad pačių namų atnaujinimu gali rūpintis tik jų gyventojai. Inžineriniais tinklais – įmonės, kurioms jie priklauso. Didžiausia dilema – kas turėtų pasirūpinti kiemų antžemine dalimi: automobilių stovėjimo, vaikų žaidimų aikštelėmis, takeliais ir kitkuo. R.Gataučio teigimu, Lietuvos mastu yra užsakyta studija būtent kiemų tvarkymo klausimams spręsti.

Ir vieno namo gyventojus kol kas sunku prikalbinti modernizuoti savo namą, ką jau kalbėti apie visą kvartalą. "Vakar stovėjau prieš minią žilagalvių ir šnekėjau apie renovaciją. Netikiu jėgos metodais šiame procese. Tik reikia žmonėms paaiškinti, kad kaip prie rusų niekas jų namų už juos netvarkys", – dėstė savivaldybės atstovas.

Galiausiai, pasak jo, žmonės pritaria, kad tvarkyti namus reikia, tik iškyla didysis klausimas, kas visa tai organizuos.

"Pas mus įprasta, kad bendrijoms vadovauja pirmininkas, išrinktas namo gyventojų. Būti tuo, kuris negauna normalios algos, kuris prisiima atsakomybę ir bus apkumščiuotas kaimynų, niekas ir nesiveržia", – problemą įžvelgė R.Gatautis.

Jo įsitikinimu, daugiabučių namų administravimu, įskaitant renovaciją, turi užsiimti profesionalai. Tai profesija, kuriai reikia išmanymo, specialių žinių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų