Pereiti į pagrindinį turinį

Amerikiečiai pradės trauktis iš Afganistano

Amerikiečiai pradės trauktis iš Afganistano
Amerikiečiai pradės trauktis iš Afganistano / Scanpix nuotr.

JAV prezidentas greitai turėtų paskelbti, kiek karių liepą turėtų grįžti namo iš Afganistano, pradėdami pasitraukimo iš šios šalies operaciją.

Tuo metu JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas, kuris šį mėnesį palieka postą, emocingai atsisveikino su Afganistane tarnaujančiais Amerikos kariais, praneša LTV „Šiandien“.

2009-ųjų rugėsį pasiuntęs dar 30 tūkst. jūrų pėstininkų į Afganistaną Barackas Obama šį mėnesį turėtų paskelbti, kiek karių pradės traukimosi iš Afganistano operaciją.

Analitikai spėja, kad ne mažiau 5 tūkst. po to, kai pavyko nukauti „Al-Qaedos“ lyderį Osamą bin Ladeną po beveik 10 metų trukusio karo.

JAV gynybos sekretorius jau 12 kartą aplankė Amerikos karius Afganistane, bet tai buvo paskutinė R. Gateso kelionė – šio mėnesio pabaigoje jis palieka postą, todėl emocijų netrūko.

„Tenorėjau atvykti, kad galėčiau padėkoti jums už pasiaukojimą. Niekas kitas, išskyrus prezidentą, nėra tiek atsakingas už tai, kad jūs esate čia. Tai aš pasirašiau jūsų siuntimo čia dokumentus, ir tai mane slėgė kiekvieną mano tarnybos dieną tuos ketverius su puse metų. Taigi laikau save atsakingu ir už tai, kad jūs sėkmingai grįžtumėte namo“, – kalbėjo R. Gatesas.

Apie tai, kaip atrodys amerikiečių traukimosi iš Afganistano tvarkaraštis, Pentagono vadovas nedaugžodžiavo, tepasakė, kad Amerika savo kovines pajėgas išves pamažu ir atsakingai.

„Lyginant su 100 tūkst. ar 150 tūkst. koalicijos pajėgų bet koks skaičius atrodys nedidelis“, – sakė R. Gatesas.

B. Obama teigė laukiąs generolo Davido Petraeuso, kuris vadovauja koalicijos pajėgoms Afganistane, rekomendacijų – kaip pradėti išvedimą, kaip tęsti ir kada baigti.

„Nukovus Osamą bin Ladeną, pažabojus „Al-Qaedą“, stabilizavus didelę dalį Afganistano, kad Talibanams jau negali atsikovoti pozicijų, laikas mums pripažinti, kad pasiekėme didelę dalį savo tikslo, laikas didesnės atsakomybės imtis afganams“, – kalbėjo B. Obama.

Tai bus svarbus posūkis kare, dėl kurio senka ir Kongreso, ir paprastų amerikiečių kantrybė, ypač po to, kai neliko O. bin Ladeno.

Šimtą tūkstančių karių Jungtinės Valstijos laiko Afganistane, per metus tai kainuoja 110 mlrd. dolerių. Prezidentui, kuris sieks būti perrinktas, tai gali būti rimta kliūtis.

Tačiau skamba ir perspėjimai – ar nenueis lėšos ir pastangos perniek, jeigu amerikiečiai pasitrauks per anksti.

„Mes išleidome daugybę pinigų, paaukojome 1254 gyvybes. Kokia bus tikroji kaina, jeigu padarysime klaidą“, – klausė R. Gatesas.

Amerikos gynybos sekretorius sunerimęs, kad Jungtinių Valstijų pasitraukimas gali paskatinti ir panašius sąjungininkų veiksmus, kai Afganistano pajėgos dar nestiprios ir tikrai nebus pasirengusios perimti šalyje saugumo kontrolės iki 2014-ųjų pabaigos, kaip planuojama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų