Pereiti į pagrindinį turinį

Birmoje H.Clinton vengė minėti šalies pavadinimą

2011-12-01 19:12
Birmoje H.Clinton vengė minėti šalies pavadinimą
Birmoje H.Clinton vengė minėti šalies pavadinimą / Scanpix nuotr.

Vieni šią šalį vadina Mianmaru, kiti – Birma, tačiau istorinio vizito į šią šalį atvykusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pasirinko trečią kelią.

Ji stengėsi visai valstybės pavadinimo neminėti.

Tai pirmasis aukšto JAV pareigūno vizitas šalyje per daugiau kaip 50 metų. Jo metu H. Clinton susidūrė su įvairiausiomis kliūtimis, tačiau nė vienai jų neprireikė tiek lingvistinių vingrybių, kaip siekiui vengti minėti valstybės pavadinimą, praneša naujienų agentūra AFP.

Kalbėdama šalies sostinėje Neipidėje, H. Clinton vartojo terminą „Birma“, tačiau naudojo jį taupiai ir dažniausiai sakydavo paprasčiausiai „ši šalis“.

„Pats svarbiausias klausimas, su kuriuo susiduria ši šalis, yra ne jos santykiai su Amerika ar kokia kita šalimi“, – spaudos konferencijoje teigė JAV valstybės sekretorė.

„Tai klausimas, ar vadovai leis savo žmonėms gyventi pagal Dievo duotas galimybes ir užsitikrinti savo vietą Ramiojo vandenyno centurijos širdyje. Ar ši šalis dar kartą bus palikta užnugaryje?“ –   klausė H. Clinton.

„Šios šalies“ kariniai vadovai oficialų valstybės pavadinimą prieš du dešimtmečius pakeitė į Mianmarą, teigdami, kad senasis pavadinimas – Birma – yra apgailėtinas britų kolonializmo palikimas, rodantis, kad etniškai susiskaldžiusi žemė priklauso tik birmiečių daugumai.

Tačiau opozicija ir gyvenantieji tremtyje šiam pokyčiui priešinosi, mat tai jie vertino kaip simbolinį žingsnį siekiant sukurti visiškai naują šalį. Jungtinės Valstijos palaikė šią pusę, oficialiai šalį vadindamos Birma.

H. Clinton patarėjai pripažino, kad jai teko nelaimingas pasirinkimas – įžeisti šeimininkus, naudojant pavadinimą, kurį jie atmeta, arba supykdyti JAV įstatymų leidėjus ir tremtinius, kurie sistemingai šalį vadina Birma.

Valstybės departamento atstovas Markas Toneris, prieš vizitą apie tai paklaustas, teigė, kad H. Clinton „žino apie visus jautrius dalykus“, tačiau JAV politika šiuo klausimu nepasikeitė.

JAV įsitikinusios, kad „dėl bet kokio šalies pavadinimo keitimo turėtų nuspręsti žmonės“, teigė M. Toneris. Kokie žmonės? „Birmiečiai“, – atsakė jis.

Tačiau JAV delegacija niekaip negalėjo išlaikyti pusiausvyros kitu klausimu – dėl šalies vėliavos. Oficialūs automobiliai ir kelionės ženkleliai buvo papuošti geltona, žalia ir raudona trispalve , įtvirtinta prieštaringai vertinamoje naujojoje konstitucijoje, o ne senąja mėlynos ir raudonos spalvų vėliava.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų