Pereiti į pagrindinį turinį

Naftos kompanija kaltinama smurto kurstymu Nigerijoje

2011-10-03 16:43
Naftos kompanija kaltinama smurto kurstymu Nigerijoje
Naftos kompanija kaltinama smurto kurstymu Nigerijoje / Scanpix nuotr.

„Shell“ kurstė ginkluotą konfliktą Nigerijoje, konfliktuojančioms kovotojų grupuotėms sumokėdama šimtus tūkstančių dolerių.

Taip tvirtina naftos pramonės stebėjimo organizacija „Platform“ ir nevyriausybinių organizacijų koalicija, rašo guardian.co.uk.

Naftos milžinė įtraukta į dešimtmetį trunkančius žmogaus teisių pažeidinėjimus Nigerio deltoje, teigiama organizacijų tyrime, kur tvirtinama, kad pastovūs kompanijos mokėjimai skatino smurtą, o vienu atveju prisidėjo prie ištiso miestelio sunaikinimo ir 60 žmonių žūties.

„Platform“ tyrimas, kuriame yra ir „Shell“ vadybininkų liudijimai, taip pat teigia, kad „Shell“ pasamdytos vyriausybinės pajėgos žiauriai elgėsi su civiliai vietos gyventojais, vykdė sistemingus kankinimus.

„Shell“ ginčija ataskaitą, abejodama įrodymų tikslumu, tačiau sutiko išstudijuoti pateiktas rekomendacijas.

Savo tyrime „Platform“ teigia mačiusi įrodymų ir sutarčių, kurios rodo, kad „Shell“ reguliariai kovotojus apdovanoja pelningais kontraktais. Vienu konkrečiu atveju „Shell“, kaip teigiama, sumokėjo daugiau kaip 159 tūkst. JAV dolerių grupuotei, siejamai su smurtu.

Vienas grupuotės narys Chukwu Azikwe pasakojo „Platform“: „Mums davė pinigų ir šiuos pinigus mes naudosime amunicijai pirkti, maistui ir tam, kad palaikytume karą.“ Jis teigė, kad jo gauja ir jos vadas SK Agala niokojo „Shell“ vamzdynus. „Jie mokės išpirką. Kažkas iš jų vadybos atneš pinigus, išdalins juos šioje vietoje, grynaisiais“, – pasakojo jis.

Ši grupuotė dėl naftos bendrovės pinigų ėmė varžytis su kita priešiška grupe, o mokėjimai vienai pusei sukėlė smurtingą kitos pusės reakciją. „Konkuruojanti gauja kovos, kažkas žus, kad tik jie galėtų gauti savo dalį. Taigi dabar ši vieta tampa kariaujančių grupuočių kovos lauku. Kas perima vadovavimą bendruomenei, sulaukia kompanijos dėmesio“, – pasakojo liudininkas.

Anot „Platform“, tikėtina, jog „Shell“ žinojo, kad kas mėnesį Rumuekpe miesto kovotojams mokami tūkstančiai dolerių buvo naudojami nuožmiam konfliktui palaikyti.

Rumuekpe yra pagrindinė „Shell“ rytinių operacijų Upės valstijoje arterija“. Čia per dieną prateka maždaug 100 tūkst. barelių naftos, maždaug dešimtadalis visos šalyje per dieną „Shell“ pagaminamos produkcijos. „Shell“ „bendruomenės vystymo“ fondus ir kontraktus skirstė per jauną lyderį ir „Shell“ bendruomenės ryšių pareigūną Friday Edu, teigiama ataskaitoje.

2005 metais F. Edu turimas „Shell“ Nigerijos naftos vystymo kompanijos išteklių monopolis sukėlė grumtynes dėl lyderystės Agalos grupuotėje. Teigiama, kad pastarasis buvo iš bendruomenės pašalintas, keletas žmonių nužudyta. Tvirtinama, kad per Agalos surengtus reidus žuvo dešimtys gaujos narių ir vietos gyventojų.

Bendruomenės viduje kilusi smurto banga 2005–2008 metais pražudė maždaug 60 žmonių, tarp kurių buvo ir moterų bei vaikų. Taip pat suniokota tūkstančiai namų, mokyklų, bažnyčių. Daugybė žmonių tapo benamiais, atsidūrė skurde.

„Platform“ tvirtina, kad vietinis konfliktas greitai sukūrė regioninį nestabilumą. Persikėlę miestelio gyventojai buvo medžiojami regiono sostinėje Port Harcourte, žudomi savo namuose, mokyklose, darbo vietose.

Teigiama, kad 2006 metais „Shell“ savo naftos gręžinių, Transnigerio naftotiekio priežiūros kontraktą atidavė F. Edu gaujai. Tačiau kai po Agalos atsakomojo reido Rumuekpe buvo nuklotas lavonais, „Shell“ pakeitė puses ir pradėjo mokėti Agalai. Kompanija mokėjo tiems, kam priklausė kontrolė, net jei tai buvo žinomos nusikalstamos grupuotės, tvirtina „Platform“.

Buvusių gaujos narių parodymus pagrindė „Shell“ darbuotojų liudijimai, sako organizacija. Vadybininkas patvirtino, kad 2006 metais „Shell“ Rumuekpe davė šešis kontraktus. Kiekvieną mėnesį „Shell“ ginkluotoms gaujoms dalino tūkstančius dolerių.

Rumuekpe yra tik vienas iš kelių tirtų atvejų. Ataskaitoje taip pat tvirtinama, kad 2009 ir 2010 metais, „Shell“ pastatus saugantys saugos darbuotojai dalyvavo neteisminėse žudynėse ir kankiniuose Ogonilande.

„Shell“ tvirtina gerbianti žmogaus teises ir dirbo su Nigerija norėdama užtikrinti, kad šalis gautų naudos iš savo gamtinių išteklių.

„Mes seniai pripažinome, kad legalūs mokėjimai, kuriuos teikiama rangovams, bei socialinės investicijos Nigerio deltos regione gali sukelti trintį tarp bendruomenių. Nepaisant to, mes sunkiai dirbame, kad užtikrintume lygų ir teisingą naudos paskirstymą“, – teigė kompanijos atstovas.

„Apgailestaujame, kad „Platform“ kartoja keletą senų bylų, kai kurios jų nepagrįstos, o kai kurios, kaip įrodyta, yra netikslios, nes tai trukdo geriems darbams, kuriuos darome jau daugybę metų. Tačiau mes atidžiai išanalizuosime rekomendacijas ir toliau tęsime konstruktyvų dialogą su Nigerijos vyriausybe ir kitom suinteresuotom šalim, kad rastume šios problemos sprendimo būdą“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų