Pereiti į pagrindinį turinį

ES institucijose dirbantys lietuviai pensijas galės sujungti

2009-11-12 19:11
ES institucijose dirbantys lietuviai pensijas galės sujungti
ES institucijose dirbantys lietuviai pensijas galės sujungti / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Asmenys, dirbantys ar dirbę Europos Sąjungos (ES) institucijose, galės gauti vieną pensiją už darbo metus tiek Lietuvoje, tiek Briuselyje. Pensija galės būti perkelta iš vienos pensijų sistemos į kitą.

Seimas ketvirtadienį priėmė Europos Sąjungos institucijų darbuotojų ir Europos Parlamento narių pensinių teisių išsaugojimo ir perkėlimo įstatymą: už balsavo 92 Seimo nariai, prieš - 4.

Įstatymas įsigalios nuo sausio 1-osios.

Dabar dirbusiems ES asmenims ten sukaupta pensijos dalis mokama atskirai ir nėra įtraukiama į sukauptą Lietuvoje.

„Tarkime, lietuvaitis kelerius ar keliolika metus dirbo ES, sukaupė ten pensijos dalį. Grįžo į Lietuvą, bet paskui jį ta dalis negrįžta ir ji negali būtį pridėta prie lietuviškos pensijos, ji mokama atskirai", - aiškino Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas.

Pasak jo, jeigu žmogus tam tikrą laiką dirbo Lietuvoje, o paskui išvyks dirbti į ES ir dirbs ten iki pensijos, jis galės Lietuvoje sukauptą pensijos dalį persikelti ten.

Seimo narys pabrėžė, kad tokia galimybė negalios tiems asmenims, kurie išvyks dirbti į ES valstybes, bet ne į ES institucijas.

„Jeigu tu važiuoji dirbti į Airiją, tu negali išsivežti dalies savo pensijos, sukauptos Lietuvoje, taip pat negali jos ir parsivežti į Lietuvą", - sakė A.Sysas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų