Pereiti į pagrindinį turinį

Cs.Laszlo pradėjo ieškoti nepastebėtų futbolo talentų

2012-03-12 19:26
Cs.Laszlo pradėjo ieškoti nepastebėtų futbolo talentų
Cs.Laszlo pradėjo ieškoti nepastebėtų futbolo talentų / Gedimino Bartuškos nuotr.

Planus atidžiai sekti Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės kandidatus tiek šalyje, tiek užsienyje įgyvendinantis Lietuvos nacionalinės rinktinės vyriausiasis treneris Csaba Laszlo potencialių rinktinės žaidėjų įžvelgė ir savaitgalį startavusiame Lietuvos čempionate.

„Žaidėjų galima rasti, reikia tik pasistengti. Pavyzdžiui Marijampolės “Sūduvos„ ir Panevėžio “Ekrano„ dvikova buvo geresnio lygio nei Vengrijos čempionate“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė vengrų tautybės specialistas.

Nuo penktadienio iki sekmadienio Lietuvos rinktinės strategas spėjo apsilankyti ir šalies jaunimo rinktinių stovyklose, ir ketveriose Lietuvos futbolo čempionato dvikovose. Įspūdžiais apie tai treneris pirmadienį pasidalijo su žiniasklaidos atstovais.

Pirmiausiai Cs. Laszlo apsilankė Palangoje, kur vyko tradicinis „Palangos Juzės“ turnyras ir žaidė Lietuvos (iki 18 metų; U-18) bei (U-17) rinktinės. Pastaroji ruošiasi po savaitės startuosiančiam Europos U-17 čempionato atrankos turnyrui.

„Rezultatai nebuvo geriausi, tačiau pasiruošimo etape ne tas svarbu. Svarbiau pasiekti rezultatų Škotijoje, nors ir laukia labai sunki grupė. Jau vien tai, kad komanda pateko į šį etapą, rodo akademijos rezultatus, - kalbėjo Cs.Laszlo - Nacionalinė futbolo akademija jau paruošė individualiai gerų žaidėjų, kurie dabar atstovauja Anglijos, Italijos klubų akademijoms. Manau, kad labai svarbu turėti daugiau tokių akademijų.“

Kitą savaitę Cs. Laszlo pats vyks į Škotiją stebėti U-17 rinktinės rungtynių. Mūsų šalies jaunieji futbolininkai vienoje grupėje susitiks su šeimininkais bei Danijos ir Islandijos rinktinėmis.

Savaitgalį startavus „General Financing A lygos“ čempionatui, rinktinių treneris C.Laszlo su padėjėjais gyvai stebėjo visas pirmojo turo rungtynes.

Cs. Laszlo viešėjo Gargžduose ir Marijampolėje kur kartu su U-21 strategu Vitalijumi Stankevičiumi žiūrėjo po dvejas rungtynes. Dvikovą Panevėžyje tarp Pakruojo „Kruojos“ ir Tauragės „Tauro“ stadione stebėjo treneris Igoris Pankratjevas.

Įdomiausi rinktinės vyriausiajam treneriui buvo dvikovos, kur žaidė favoritai. Vienas jų - Gargždų „Bangą“ po atkaklios kovos įveikęs Vilniaus MFD „Žalgiris“.

„Naujas “Žalgirio„ treneris turi savo viziją, rungtyniauja su vienu puolėju. “Žalgiris„ turėjo teritorinį pranašumą, tačiau “Banga„ taktiškai sužaidė labai gerai ir netgi buvo arti pergalės. Vilniečių vartininkas pora kartų išgelbėjo komandą. Atrodė, kad “Banga„ gali išplėšti taškų, bet rungtynes nulėmė fantastiškas Calumo Ellioto įvartis“, - pasakojo įspūdžius Cs. Laszlo.

Jis pasidžiaugė, kad rungtynės tarp „Sūduvos“ ir „Ekrano“ buvo aukšto lygio: „Žiūrėti jos buvo tikrai malonios akiai. “Sūduva„ - greita komanda, turi greitų žaidėjų ypač kraštuose. Pirmąsias 20 minučių svečiai dominavo, bet nesukūrė realių progų, priekyje Andriui Veličkai trūko paramos. Po to iniciatyvą perėmė “Sūduva„. Pavyko jų taktinis planas žaisti greitomis kontratakomis, labai gerai sužaidė dešinys kraštas. Abi komandos parodė, kad turi rezervų ir ant atsarginių suolo.“

Trenerio teigimu, svarbu stebėti visas Lietuvos čempionato komandas. „Galbūt per artimiausius du mėnesius ten atsiskleis žaidėjai. Pavyzdžiui, “Šiauliai„ įdomi komanda, ir ne tik todėl kad žaidė prieš “Atlantą„. Man patiko, kad jie nenuvertino varžovų“, - pasakojo treneris.

Žurnalistų paklaustas apie Lietuvos čempionato pajėgumą, Cs.Laszlo teigė, kad viską reikėtų vertinti realistiškai ir nelyginti su didžiausiomis šalimis, tokiomis kaip Anglija ir Vokietija.

„Ten visiškai kitokios galimybės. Bet pavyzdžiui, rungtynės tarp “Ekrano„ ir “Sūduvos„ buvo geresnio lygio nei savaitgalį mano stebėta Vengrijos čempionato dvikova, kur su Dėro ETO klubu žaidė Linas Pilibaitis. Viskas būtų dar gražiau, jei stadione turėtume, tarkime, dešimt tūkstančių žiūrovų“, - svarstė treneris.

Jo teigimu, žvelgiant iš rinktinės perspektyvos, norėtųsi, kad klubai vis daugiau dėmesio kreiptų į jaunimo ugdymą. „Lengviausia paimti žaidėją iš užsienio. Aišku, turime tik apie tris milijonus gyventojų, mūsų pasirinkimas nedidelis. Bet reikia vystyti tai ką turime. Visada akcentuoju, kad reikia investuoti į jaunimą. Tai pagrindinis Lietuvos futbolo kelias“, - sakė Cs. Laszlo.

Pasak trenerio, stebėdamas rungtynes jis turi aiškius tikslus - surasti žaidėjus konkrečiose pozicijose kurie atitinka tam tikras savybes. "Mačiau 2-3 jaunus žaidėjus, kurie dar nežaidė nacionalinėje rinktinėje. Buvo įdomių ir vyresnių žaidėjų. Manau, kad nurašyti jų dėl amžiaus negalima, ar kviesti žaidėją vien dėl to kad jis jaunas. Tačiau tai dar tik pirmi įspūdžiai. Po 2-3 savaičių turėsime aiškesnį įspūdį ir turbūt ne tik tuos naujus vardus, bet ir senus, - sakė Cs. Laszlo.

Treneris taip pat kaupia informaciją ir apie visus potencialius rinktinės kandidatus, žaidžiančius užsienyje. Vis tik Cs. Laszlo pažymėjo, kad galimybių turi ne tik jie, bet ir Lietuvoje žaidžiantys futbolininkai.

„Jei žaidėjas ne aukščiausio lygio komandose nerungtyniauja, galbūt geriau verta pakviesti nuolat Lietuvoje rungtyniaujantį futbolininką. Tokių turime, tik reikia atverti akis, jų ieškoti. Aišku, kita vertus, yra tokie žaidėjai kaip Deividas Šemberas, kurio vien asmenybė gali būti naudinga. Jis gali perduoti savo patirtį jauniems žaidėjams, jiems padėti“, - kalbėjo rinktinės treneris.

Artimiausiomis savaitėmis treneris planuoja ne tik toliau žvalgytis po Lietuvos čempionatą, tačiau aplankyti ir kaimyninę Lenkiją, kur žaidžia nemažai legionierių iš mūsų šalies.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų