Pereiti į pagrindinį turinį

Odai uždrausti senti įmanoma

2019-04-03 10:00
DMN inf.

Kodėl metams bėgant oda tamsėja, veidą ima vagoti raukšlės ir ima skaudėti sąnarius? Atsakymus į šiuos klausimus ir patarimų, kaip pokyčius atitolinti, pateikia Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Farmakotechnikos katedros dėstytoja Birutė Pockevičiūtė.

Trys svarbūs sluoksniai

Oda – didžiausias žmogaus organas, sudarytas iš trijų pagrindinių dalių: raginio sluoksnio, epidermio ir dermos.

Raginis sluoksnis užtikrina atsparumą išorės veiksniams – alergenams, temperatūros pokyčiams, taip pat cheminių medžiagų ir ultravioletinių spindulių poveikiui, apsaugo nuo dehidratacijos, neleidžia pašalinėms medžiagoms prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius. Būtent raginis sluoksnis padeda išvengti odos ligų arba sumažinti riziką nemaloniems simptomams – niežuliui, paburkimui ar paraudimui atsirasti.

Sveikos odos epidermis apsaugo tikrąją odą, dar vadinamą derma, ir gilesnius audinius nuo mechaninių pažeidimų, tiesioginio mikroorganizmų poveikio. Epidermyje gausu keratino ir lipidų.

Birutė Pockevičiūtė/Asmeninio arch.nuotr.

Dermoje išsidėstę raumenėliai, limfos, kraujo ir nervų kapiliariniai tinklai, kolageninės, elastinės skaidulos ir kt. Būtent dermoje kolagenas padeda sukurti skaidulinių ląstelių tinklą, kuriame vyksta ląstelių atsinaujinimas arba naujų ląstelių gamyba.

Sulaukus 35-erių

Kolagenas sudaro vieną trečdalį žmogaus organizme esančių baltymų. Baltymo kolageno yra visame žmogaus kūne, bet daugiausia jo randama odoje, kauluose ir jungiamuosiuose audiniuose.

Jau nuo 35 metų kolageno gamyba moterų organizme pradeda natūraliai mažėti, o pagaminto kolageno kokybė nėra tokia gera, kaip buvo. Ypač vyresnio amžiaus moterims, kai pasireiškia pirmieji menopauzės simptomai, kolageno kiekis mažėja, todėl oda tamsėja, joje pastebimos pirmosios raukšlės, pakinta struktūrinis odos vientisumas ir elastingumas, be to, silpnėja sąnarių kremzlės.

Dėl sumažėjusio kolageno kiekio oda tampa jautresnė, mažiau atspari ultravioletiniams spinduliams, oro taršai, laisviesiems radikalams ir tabako gaminiuose esančio nikotino neigiamam poveikiui.

Mityba ir vanduo

Svarbu žinoti, kad kolageno itin sparčiai sumažėja vyresnio amžiaus moterų organizme, menopauzės metu, o po jos – dar daugiau.

Odai puoselėti reikalingos ne tik dermatologinės priemonės, papildytos vitaminais, mineralinėmis ir kitomis medžiagomis, bet ir labai reikšminga subalansuota mityba.

Dėl to odai puoselėti reikalingos ne tik dermatologinės priemonės, papildytos vitaminais, mineralinėmis ir kitomis medžiagomis, bet ir labai reikšminga subalansuota mityba, kurioje turi būti gausu baltymo kolageno ar jo gamybą skatinančių medžiagų.

Ypač svarbi subalansuota mityba esant vyresnio amžiaus. Joje turi būti gausu kolageną kaupiančių maisto produktų, todėl reikia valgyti kuo daugiau vaisių, daržovių, žuvies produktų.

Labai reikšmingas ir pakankamas skysčių vartojimas bei poilsis.

Naudingi produktai

1. Žuvyse gausu ne tik kolageno, bet ir omega-3 riebalų rūgščių.

2. Raudonose daržovėse (pomidoruose, pipiruose), gausu antioksidanto likopeno, kuris daro teigiamą įtaką kologeno gamybai.

3. Žaliose daržovėse (špinatuose, kopūstuose) yra didelis kiekis vitamino C, kuris skatina kolageno gamybą.

4. Oranžinės spalvos daržovių (morkų, saldžiųjų bulvių) sudėtyje randamas vitaminas A padeda regeneruoti ir atkurti pažeistą kolageną.

5. Uogos (avietės, gervuogės) veikia prieš laisvuosius radikalus, kartu didindamos kolageno kiekį.

6. Sojos kaupia natūralų augalinį hormoną – genestiną, kuris struktūriškai labai panašus į moters organizme esantį hormoną estrogeną. Augalinis hormonas lėtina senėjimo procesus.

7. Baltoji arbata apsaugo kolageną nuo neigiamą poveikį turinčių aplinkos veiksnių.

8. Citrusiniai vaisiai (apelsinai, citrinos, greipfrutai) kaupia itin didelį kiekį vitamino C, kuris padeda aminorūgštims – lizinui ir prolinui – konvertuotis į kolageną.

9. Kiaušiniai, kuriuose gausu amino rūgščių (lizino ir prolino) ir kolageno.

10. Česnakai – vienas geriausių sieros šaltinių, kuri būtina kolageno gamybai organizme. Be to, česnakuose gausu lipoinės rūgšties ir taurino, kurie padeda atkurti pažeisto kolageno struktūrą.

11. Austrėse gausu vitaminų ir mineralų, o jos natūraliai turtingos cinko, kuris yra esminis kolageno kūrimo proceso elementas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų