Pereiti į pagrindinį turinį

Funkcinis maistas: kokia jo nauda sveikatai?

2010-03-23 15:57
Funkcinis maistas: kokia jo nauda sveikatai?
Funkcinis maistas: kokia jo nauda sveikatai? / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Ar jogurtas su gerosiomis bakterijomis sveikesnis nei paprastas pieno produktas? O galbūt česnako skiltelę pakeičia citrinos griežinėlis? Tokie klausimai parduotuvėje kyla kiekvienam.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad funkcinis maistas - tai maisto produktai, kurie be tradicinių maisto sudėtyje esančių medžiagų - baltymų, riebalų ir angliavandenių - duoda ir papildomą naudą sveikatai. Pavyzdžiui,  sojos pupelėse esantys izoflavanoidai teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje, todėl sojos produktus patariama vartoti, norint išvengti širdies ligų, menopauzės simptomų. Soją ir maisto produktus, kurie yra praturtinti sojos izoflavanoidais, galima priskirti funkciniam maistui.

Funkcinis maistas gali būti originalus arba padarytas funkciniu produktu. Pavyzdžiui, žuvis yra originalus funkcinis maistas, nes turi polinesočiųjų omega rūgščių, kurios stiprina organizmą ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Pieno produktai, praturtinti probiotinėmis bakterijomis, kurios stiprina organizmo atsparumą - tai padarytas funkcinis maistas.

Jau kelis metus maisto pramonė gamina biologiškai veiklomis medžiagomis papildytą maistą, kuris teigiamai veikia žmogaus organizmą.  Parduotuvių lentynose vis daugėja pieno produktų su naudingomis žarnyno bakterijomis bei maisto skaidulomis, kurie teigiamai veikia virškinimą ir skatina natūralių organizmo bakterijų veiklą. Duonos gaminiai praturtinami didesniu skaidulų kiekiu - sėlenomis ar sėklomis, kurios iš organizmo padeda šalinti sunkiuosius metalus bei lengvina virškinimą.

„Taigi funkcinis maistas - tai ne nauja maisto rūšis, o tiesiog sąvoka, apibūdinanti maisto produktus ir leidžianti mums pasirinkti tuos, kurie pasižymi vienokiomis ar kitokiomis sveikatai naudingomis savybėmis“, - E.Gavelienė pastebi, jog maisto poveikis sveikatai tik profilaktinis.

Kraujo riebalus (lipidus) mažina obuoliai, miežiai, gervuogės, girtuoklės, morkos, baklažanai, avižos, česnakas, imbieras, ženšenis, grybai, svogūnai.

Citrina, obuoliai, spanguolės, česnakas, burokas, agurkas, moliūgas, sojos pupelės, baltagūžiai kopūstai, Briuselio kopūstai, žiediniai kopūstai, lapiniai kopūstai, brokoliai, špinatai padeda nukenksminti vaistų  bei kenksmingų medžiagų poveikį organizmui.

Maisto produktai, praturtinti probiotikais, palaiko sveiką žarnyno mikroflorą bei gerųjų ir blogųjų bakterijų balansą, skatina vitaminų ir aminorūgščių pasisavinimą.

Ženšenis, saldymedžio šaknis, avižos, petražolės pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o  apelsinai, žalioji arbata bei česnakas neleidžia daugintis blogoms organizmo ląstelėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų