Šokolado mėgėjai rečiau patiria infarktą, rodo tyrimas Pereiti į pagrindinį turinį

Šokolado mėgėjai rečiau patiria infarktą, rodo tyrimas

2011-10-11 20:54
Šokolado mėgėjai rečiau patiria infarktą, rodo tyrimas
Šokolado mėgėjai rečiau patiria infarktą, rodo tyrimas / Shutterstock nuotr.

Jei negalite atsispirti šokolado plytelei, galbūt tai ir nėra taip blogai, ypač jei mėgstate juodąjį šokoladą.

Švedų mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu buvo apklausta daugiau kaip 33 tūkst. moterų. Paaiškėjo, kad tos moterys, kurios sakė valgančios daugiau šokolado, rečiau patiria infarktą.

Šie rezultatai patvirtina vis gausėjančius įrodymus, kad kakavos vartojimas yra susijęs su širdies sveikata, tačiau tai dar nereiškia, kad šokoladu galima mėgautis be saiko.

„Reikia pasakyti, kadtyrimo išvados negali įrodyti, kad būtent šokoladas mažina širdies smūgio riziką“, - sakė Susanna Larsson iš Stokholme įsikūrusio Karolio instituto.

Nors ji mano, kad šokoladas naudingas sveikatai, taip pat perspėja, kad valgant jo per daug efektas gali būti priešingas.

„Šokoladą reiktų vartoti saikingai, nes jis labai kaloringas, turi daug riebalų ir cukraus. Kadangi juodajame šokolade yra daugiau kakavos ir mažiau cukraus nei pieniniame šokolade, juodojo šokolado vartojimas būtų naudingesnis“, - sakė ji.

S.Larsson ir jos kolegos išstudijavo 1997 metų mamografijų tyrimo, kurio metu moterys pačios pasakydavo ir tai, kiek valgo šokolado, duomenis. Tame tyrime dalyvavusių moterų amžius buvo 49-83 metai.

Per vėlesnį dešimtmetį toje moterų grupėje buvo užregistruoti 1 549 infarkto atvejai. Infarktas dažniau ištikdavo tas moteris, kurios valgo mažiau šokolado.

Tarp tų moterų, kurios per savaitę suvalgo daugiausiai - daugiau nei 45 gramus - šokolado, tūkstančiui moterų teko 2,5 infarkto per metus. Tačiau tarp tų moterų, kurios valgo mažiausiai - mažiau nei 8,9 g per savaitę - šokolado, teko 7,8 infarkto tūkstančiui moterų per metus.

Mokslininkai spėja, kad numanomą palankų šokolado poveikį sveikatai lemia flavonoidai.

Kaip sakė S.Larsson, flavonoidai, kaip įrodyta, mažina kraujospūdį, o didelis kraujospūdis yra infarkto rizikos veiksnys. Be to, flavonoidai gerina kitus su širdies sveikata susijusius kraujo parametrus. Tačiau ar ši teorinė nauda virsta realia, dar reikia įrodyti kruopščiais tyrimais.

JAV infarktą per metus patiria beveik 800 tūkst. žmonių. Maždaug šeštadalis jų nuo jo miršta, o dar daugiau lieka neįgalūs.

Tiems, kuriems rizika patirti infarktą yra didelė, gydytojai rekomenduoja kraujospūdį mažinančius vaistus, mesti rūkyti, daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis, bet šokolado tų sveikų maisto produktų sąraše kol kas nėra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra