Pereiti į pagrindinį turinį

Ar jaučiate, kad jau ruduo?

2024-09-16 15:00 diena.lt inf.

Dabar yra rugsėjo vidurys ir, tiesą sakant, kaip slogų sapną prisimename lietingas dienas ar vakarus, kai sutemsta ketvirtą popiet. Apie rudenį išduoda vėsesni vakarai, bet saulės artimiausiu metu dar netrūks. Apie orus Lietuvoje LNK žurnalistas kalbėjosi su sinoptiku Vytautu Sakalausku.

freepik.com nuotr.

– Kiek šiuo metu Vilniuje yra šilumos?

– Na, kaip matome, dangus mažai debesuotas, saulė šildo. Taigi, visoje Lietuvoje temperatūra daugmaž vienoda – apie 23 laipsnius šilumos, bet dar kyla. Kol dar porą valandėlių oras šils, galima tikėtis 25, o gal kai kur ir 26 laipsnių šilumos.

– Tai čia dar ne pikas?

– Kol kas dar ne, dar tik vidurdienis, tai oras dar šils porą valandų.

– Pajūryje paprastai oras būna šiek tiek vėsesnis. Ar šiuo metu ten temperatūra siekia apie 20 laipsnių?

– Taip, truputį vėsiau. Viskas priklauso nuo vėjo krypties. Jeigu papūstų vakaris, Klaipėdoje būtų vėsiau, o Nidoje kaip tik šilčiau. Jei vėjas pūs iš rytų, Nidoje bus truputį vėsiau. Taip, prie jūros oras yra keliais laipsniais vėsesnis.

Dienos bus saulėtos ir šiltos.

– Kaip jūs prognozuojate, kiek ilgai tokie šilti orai, neįprasti rugsėjui, tęsis?

– Na, vakar lietus pasitraukė iš Lietuvos, o debesų juosta nukeliavo į vakarus. Kaip kalbėjome, dangus mažai debesuotas, o tai lemia aukštos atmosferos slėgio sūkurys, kuris ir toliau lems Lietuvos orus visą šią savaitę. Orai mažai keisis. Taigi, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį orus lems anticiklonas. Bus mažai debesuota tiek naktimis, tiek dienomis. Vėjas bus iš žemyno gilumos – rytų ir šiaurės rytų krypties. Naktimis jis beveik visiškai nurims, o dienomis pasieks 3–8, 4–9 m/s. Temperatūra gana aukšta kaip šiam metų laikui. Naktimis bus 9–14, 8–13 laipsnių šilumos. Kaip minėjau, šiek tiek išsiskirs Kuršių nerija. Ten naktimis bus šilčiau, nes Kuršių nerijoje dar įšilę Kuršių marių ir Baltijos jūros vandenys. Taigi, ten naktimis bus 15–17, 14–16 laipsnių šilumos. Dienos bus saulėtos ir šiltos. Antradienį temperatūra bus nuo 22 iki 27 laipsnių, labai panaši išsilaikys ir pirmoje šios savaitės pusėje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kadangi orai saulėti ir šilti, be lietaus, žmonės jau pradėjo kasti bulves. Taigi, ši savaitė puiki bulvėms?

– Taip, kai kas jau ir baigė bulviakasį. Tikrai bulvėms ir laisvalaikiui tai nuostabūs orai.

– Žmonės taip pat keliauja į miškus ieškoti grybų. Ar sulauksime grybų lietaus?

– Na, grybų lietaus nesulauksime. Kaip sakiau, anticiklonas, kuris lemia sausus orus, išliks iki savaitės pabaigos. Naktimis, kaip minėjau, pirmoje savaitės pusėje bus 8–13, kai kur 9–14 laipsnių šilumos. O į savaitės pabaigą, savaitgaliui atėjus, vėjas pasisuks iš šiaurės. Temperatūra šiek tiek nukris, tiek naktimis, tiek dienomis. Penktadienį, šeštadienį – 7–12, kai kur 6–11 laipsnių šilumos. Kuršių nerija vėl išsiskirs. Dienomis bus 21–26, 20–25 laipsniai šilumos. Taigi, savaitgalį orai truputį atvės, bet lietaus nesitikėkime.

– Iš tiesų, orai puikūs, galbūt jau verta pagalvoti apie tai, kad kitais metais atostogauti reikėtų ne rugpjūtį, o rugsėjį, nes panašu, kad vasaros sezonas šiek tiek slenkasi į priekį.

– Ne tik kitais metais, bet ir pernai bei užpernai tie, kas atostogavo rugsėjo mėnesį, tikrai nenusivylė orais. Manau, kitais metais rugsėjis taip pat gali būti nuostabus.

– Savaitgalį pasiekė žinios iš Lenkijos ir centrinės Europos, kad ten smarkios liūtys sukėlė potvynius, ypač Lenkijoje. Ar ši stichija gali pasiekti Lietuvą?

– Na, tikrai ne. Lietuvos sinoptikai neprognozuoja tokio oro kaip Rumunijoje ar Čekijoje. Ten kelias dienas siautė virtinė ciklonų, tai yra žemų atmosferos slėgio sūkurių, kurie atnešė gausų lietų. Tačiau dabar lietus ten po truputį traukiasi. O Lietuvoje, kaip jau sakiau, šeimininkauja anticiklonas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų