Pereiti į pagrindinį turinį

Kanalizacijos šuliniuose – kopėčios varliagyviams

2024-08-26 12:33

Kasmet šimtai tūkstančių rupūžių ir varlių patenka į gatvių kanalizacijos šulinius. Ten jas ištinka tragiškas likimas: arba miršta iš bado arba dehidratuoja, nes niekaip negali išlipti.

Prieš keletą metų olandų varliagyvių apsaugos organizacija ištyrė kanalizacijos šulinius. Jų išvada buvo tokia, kad kasmet į juos patenka iki milijono varlių bei rupūžių. 

„Jos priartėja prie aukšto bordiūro, ant kurio negali užsiropšti. Tada keliauja palei jį, kol randa šulinio angą. Ten užuodžia vandens kvapą, tad kyla pagunda įšokti. O paskui išlipti nebegali“, – aiškino varliagyvių gelbėjimo savanorė Wanda Bodewitz.

Įkritę varliagyviai neturi jokių šansų išlikti gyvi. Tačiau kanalizacijų sistemų gamintojai kai ką sugalvojo.

„Tai, ką įmontavome į naujus kanalizacijos šulinius, yra kopėčios. Jos veikia šitaip: rupūžė įkrinta ir kopėčiomis gali lipti aukštyn, kol atsiduria ant  geležinio krašto. Paskui jau ji nesunkiai patenka laukan“, – pasakojo nuotekų sistemų gamintojas Arjen Heijdra.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Skaičiuojama, kad nuo 2008 metų Nyderlanduose rupūžių sumažėjo daugiau nei per pusę. Naujosios kopėčios šuliniuose šią statistiką galėtų ženkliai pakeisti.

Rupūžių išsaugojimas yra labai svarbus ekosistemai.

„Jos minta uodais, skruzdėlėmis, sraigėmis. O rupūžes gaudo paukščiai, voverės, mažesnes – juodvarniai“, – teigė varliagyvių gelbėjimo savanorė.

Tiesa, dėl Vandos geranoriškos veiklos pasisekė ne tik varliagyviams. Moteris sako, kad taip pat yra išgelbėjusi ne vieną ežiuką ir kurmį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų