Pereiti į pagrindinį turinį

Putpelės pradėjo dėti rekordų knygos vertus kiaušinius

2013-10-10 16:00

Neveronių gyventojas Audrius Kasiukevičius, pavasarį Rumšiškėse pirkdamas putpelių dvidešimtuką, net minties neturėjo, kad vienas iš šių mažutėlių naminių paukščių pradės dėti Lietuvos rekordų knygos vertus kiaušinius.

Neveronių gyventojas Audrius Kasiukevičius, pavasarį Rumšiškėse pirkdamas putpelių dvidešimtuką, net minties neturėjo, kad vienas iš šių mažutėlių naminių paukščių pradės dėti Lietuvos rekordų knygos vertus kiaušinius.

"Kai prieš savaitę pastebėjau kiaušinį, dydžiu išsiskiriantį iš kitų putelių kiaušinių, pasvėriau jį "Philips" svarstyklėmis, kuriomis galima pasverti nuo 1 g iki 3 kg sveriančius daiktus. Kiaušinis svėrė net 23 g, bet aš, pasidomėjęs internete, kad šiemet Kauno rajone gyvenančios Rasos Brazinskienės putpelė padėjo 24 g sveriantį kiaušinį, supratau, kad naujo rekordo dar teks palaukti. Laukiau neilgai – praėjusį savaitgalį viena iš putpelių – mamos nuomone, kad ši (Audrius paėmė ant rankų raibą simpatišką paukštelį – red. past.) – padėjo štai šį milžinišką putpelėms kiaušinį."

Putpelių šeimininkas atgniaužė pirštus, ir delne suraibuliavo du putpelių kiaušiniai – vienas įprastas, o kitas – rekordinio, 27 g, svorio ir dydžio.

Kai A.Kasiukevičius pranešė apie rekordinio svorio putpelės kiaušinį "Factum" agentūrai, gavo namų darbų, kuriuos atlikus, kiaušinis pateks į Lietuvos rekordų knygą.

Kaip žinome, didžiausius kiaušinius tarp dabar gyvenančių paukščių deda strutis – jo padėtas kiaušinis yra 2 000 kartų didesnis nei, pavyzdžiui, kolibrio. Pastarojo paukštelio kiaušinis sveria apie pusę gramo.

Net ir vienodo dydžio paukščių kiaušiniai neretai būna nevienodo didumo. Pavyzdžiui, gegutės kiaušinis vidutiniškai sveria 3 gramus, putpelės – 7 gramus, apuokėlio – 12 gramų, nors visi šie paukščiai sveria apie 100 gramų.

Tiek putpelės, tiek vištos ar žąsies kiaušinio sudėtis yra unikali, nes tai yra maistinė medžiaga būsimam gemalui vystytis. Kaip tik dėl to bet koks kiaušinis yra labai vertingas – kito tokio maisto produkto, kuriame būtų šitiek maisto medžiagų, nėra.

Putpelių kiaušiniai, kuriuose yra amino rūgščių daugiau nei vištų kiaušiniuose, labai naudingi augančiam organizmui. Tačiau putpelės kiaušinyje yra mažiau negu vištos kiaušinyje vitamino D, kuris itin reikalingas mūsų klimato sąlygomis.

Kadangi putpelės kiaušinių lukštai yra daug plonesni nei vištų, tai juos galima valgyti su lukštu, kuris yra kalcio šaltinis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų