Pereiti į pagrindinį turinį

Stresą malšino sodindami prieskonines žoleles

2015-03-14 12:48
DMN inf.

Penktadienį sostinės centre „Europa“ veikė neįprastos dirbtuvės – vilniečiai ir miesto svečiai buvo mokomi pasisodinti prieskoninių žolelių. Pasak dirbtuves organizavusios agrofirmos „Sėklos“ atstovų, miestiečiai ne tik puikiai praleido laiką, gavo pradedantiems sodininkams reikalingų žinių, bet ir mokėsi mėgautis sodinimu, kaip vienu iš atsipalaidavimo būdu.

„Dirbtuves organizavome galvodami apie skubantį miesto žmogų, kuriam tiesiog reikia atsipalaiduoti. Įprasti būdai atima daug laiko, galbūt kai kuriems jau ir atsibodę, tad pasiūlėme alternatyvą – sodinimą. Juolab kad ne vieni moksliniai tyrimai įrodė, jog tai atpalaiduoja – sutelkia mintis ties labai žemiškais dalykais, teikia džiaugsmingo laukimo, kol pasirodys augalo daigelis. Na, o pačių užaugintais prieskoniais galima gardinti gaminamus patiekalus, – sako agrofirmos „Sėklos“ vadovas Ramūnas Ažukas. – Dirbtuvėse sulaukėme daug norinčių pasisėti sėklų darželiui ant palangės, buvo ir tokių, kurie užsuko tiesiog pasikonsultuoti konkrečiais klausimais apie prieskonių auginimą. Įdomu, kad ne tik moterys susidomėjo mūsų dirbtuvėmis – prie daigyklų plušėjo ir vyrai. Matydami tokį susidomėjimą ir norą auginti, jau kuriame planus apie kitas dirbtuves.“

Į sodinimo dirbtuves susirinkusieji sėjo tokius prieskonius, kaip bazilikas, rozmarinas, petražolės, pipirnės, taip pat ir lapinius ridikėlius, špinatus, dygliuotąjį ožerškį. Dirbtuves vedusi specialistė Liucija Kunigiškytė dalijasi patarimais, kaip šiuos augalus sėti ir auginti, kad kiekvienas galėtų turėti savo darželį ant palangės.

Prieš pradedant darbą, reikia pasiruošti šias priemones: sėklų, vandens purkštuvo, durpių substrato ar komposto, daigyklą arba vazoną, lovelį.
Pipirnės ir lapiniai ridikėliai. Šių prieskoninių žolelių sėjimo procesas labai paprastas:

1.     Kvadratinės daigyklos (apie 10x10 cm) dugne ištiesiamos popierinės servetėlės. Jas reikia iškloti 4-5 sluoksniais taip, kad neliktų atidengto plotelio.
2.     Ant servetėlių purškiamas vanduo, kol jos visiškai sudrėksta per visus sluoksnius.
3.     Barstomos sėklos, tolygiai paskirstanti po visą daigyklos plotą, ir dar kartą apipurškiamos vandeniu.

Šį pasėlį belieka pridengti polietilenine plėvele arba tiesiog įdėti į plastikinį maišelį. L. Kunigiškytė pabrėžia, kad pipirnė labai mėgsta drėgmę, tad nereikėtų pamiršti palaistyti. Pirmieji pipirnės daigeliai turėtų pasirodyti jau po 3 dienų, o lapinių ridikėlių – po 7.

Bazilikai, petražolės, rozmarinai. Šių prieskoninių žolelių sėjimo procesas kiek sudėtingesnis, nes reikia tinkamai paruošti žemę. Sėjimo eiga:

1.     Daigykla (dirbtuvėse šiems augalams buvo naudojama viena daigykla, maždaug 20x30 cm dydžio) užpildoma drenažu, t.y. deginto molio granulėmis (granulės paskirstomos taip, kad padengtų daigyklos nelygumus), ir jis sudrėkinamas.
2.     Daigykla pildoma substratu, nuo viršaus paliekant 3 cm. Substratą geriausia patrinti tarp delnų, kad išsilygintų visi gumbeliai ir pan. Tam, kad augalai turėtų geresnes augimo sąlygas, į substratą įmaišomos įgėrio granulės, kurios išlaiko drėgmę ir ypač praverčia tiems, kurie pamiršta palaistyti augalus. Tolygiai paskirsčius substratą, jis šiek tiek įspaudžiamas delnais ir sudrėkinamas. L. Kunigiškytė pabrėžia, kad substratu reikėtų kruopščiai užpildyti ir daigyklos kampelius.
3.     Sėjamos (tiesiog barstomos ant substrato) sėklos. Kiekvienos rūšies prieskoniai sėjami juostelėmis – kad būtų paprasčiau atskirti rūšis. Pasėtos sėklos apipurškiamos vandeniu.
4.     Ant viršaus barstomas plonas substrato sluoksnis (maždaug 1 cm storio), kuris sulyginamas delnais ir dar sudrėkinamas papurškiant vandens purkštuvu.

Pasėjus sėklas, daigykla uždengiama specialiu dangčiu arba apvyniojama polietilenine plėvele. Pasėlį reikėtų laistyti kas 2-3 dienas, o vėdinti, nudengus dangtį ar nuvyniojus plėvelę, bent po valandą kasdien.

Rekomenduojamos prieskonių rūšys, tinkamos darželiui ant palangės: bazilikai – įprasti žalieji „Lemon“, „Cinnamon“, „Fine Verde“, „Genovese“, raudonlapiai „Opal“; petražolės – „Gigantie D‘italia“, „Bravour“.

Špinatai ir dygliuotasis ožerškis. Šių augalų sėklas L. Kunigiškytė pataria sėti specialiose durpių tabletėse. Jas tereikia išbrinkinti (užtenka 20 min.), tada paspaudyti pirštais, padaryti negilią (1 cm) duobelę ir į ją suberti sėklas (sėjant špinatus – 4 sėklas, ožerškį – 10), tada apipurkšti vandeniu ir suspausti tabletės viršūnėlę, kad sėklos pasislėptų. Kol išdygs daigeliai, tabletę galima laikyti paprasčiausioje vienkartinėje stiklinėje, jei tablečių daugiau – daigykloje. Vėliau augalų daigelius su visa tablete reikia persodinti į vazoną. Nuolat laistyti. Specialistė pastebi, kad špinatai sudygsta greičiau nei ožerškiai. Tokiu pat būdu galima daiginti paprikas, pomidorus bei agurkus.

Tarp rekomenduojamų pasisėti ant palangės darželio augalų verta paminėti kvapniuosius rozmarinus, vaistinius šalavijus, mairūnus, smulkialapes salotas „Alante“, „Redlo“ bei „Redza“, dar žinomas kaip „Baby leaf“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų