Pereiti į pagrindinį turinį

Uraganų sezonas: dar – nepabaiga?

2024-10-18 12:16 diena.lt inf.

Šiais metais Atlanto vandenyne buvo 13 galingų audrų. Ar šiemet Atlante bus daugiau uraganų? Kodėl ekspertai mano, kad praeitą savaitę JAV talžęs „Milton“ gali būti ne paskutinis šį sezoną? Likus daugiau nei šešioms savaitėms iki prognozuojamos audrų sezono pabaigos, panašu, kad dar yra laiko susiformuoti naujiems uraganams.

Statistika: praeitą savaitę JAV krantus talžiusio uragano „Milton“ didžiausias nuolatinis vėjo greitis siekė 69,4 m/s, tad audra traiškė, griovė ir rovė viską pakeliui.
Statistika: praeitą savaitę JAV krantus talžiusio uragano „Milton“ didžiausias nuolatinis vėjo greitis siekė 69,4 m/s, tad audra traiškė, griovė ir rovė viską pakeliui. / „Scanpix“ nuotr.

Ekspertų teigimu, šiais metais Atlanto uraganų sezonas prasidėjo vangiai, tačiau iki dabar jau įvyko 13 audrų, o netolimoje ateityje jų gali būti dar daugiau.

Gegužę Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija įspėjo, kad šių metų sezonas, paprastai trunkantis nuo birželio 1 d. iki lapkričio 30 d., gali būti kone dvigubai aktyvesnis nei įprastai.

Vidutiniškai per metus iš viso būna 14 audrų, iš kurių septynios būna įprasti uraganai, o trys – galingi uraganai.

Šiais metais iš 13 audrų devynios virto uraganais, o keturios pasiekė didelio uragano statusą.

Du iš jų tapo penktos, t. y. aukščiausios galimos kategorijos uraganais.

Tai birželio pabaigoje susiformavusi „Beryl“ (galingiausia kada nors sezono pradžioje sausumą palietusi audra) ir praeitą savaitę Floridai smogęs uraganas „Milton“.

JAV nacionalinio uraganų centro duomenimis, didžiausias nuolatinis „Milton“ vėjo greitis siekė 69,4 metro per sekundę.

Vos prieš kelias savaites, rugsėjo 26 d., „Helene“ – ketvirtos kategorijos uraganas – smogė Floridos pakrantei ir sukėlė didžiulius potvynius šiauriau esančiose valstijose, įskaitant Šiaurės Karoliną ir Tenesį. Šios audros metu keliose valstijose žuvo mažiausiai 230 žmonių.

Kalbant apie audras, rugpjūtis buvo neįprastai ramus, tačiau rugsėjį ir spalio pradžioje situacija pasikeitė.

Sezonas jau baigiasi, tačiau liko daugiau nei šešios savaitės, taigi dar yra laiko susiformuoti daugiau uraganų.

Floridos gyventojai puikiai žino, kad uraganai gali užklupti ir vėliau, nepaisant jokių mokslininkų nustatytų grafikų.

Kadangi jūros paviršiaus temperatūra vis dar aukštesnė už vidutinę, yra reali tikimybė, kad šį sezoną uraganų bus daugiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų