Pereiti į pagrindinį turinį

Danguje pasirodė retas reiškinys: sužibo Mėlynasis supermėnulis

2024-08-21 14:01

Naktį iš pirmadienio į antradienį danguje buvo galima stebėti itin retą reiškinį – Mėlynąjį supermėnulį. Jis buvo didesnis ir ryškesnis nei įprastai.

Pixabay nuotr.

Mėnulis patekėjo išskirtinai gražus.

„Šiandienos mėnulis buvo tarsi iš paveikslo ar sapno. Buvo taip neįtikėtinai gražu. Per daugiau nei 30 metų nebuvau nieko panašaus mačiusi. Jis buvo didelis ir raudonas“, – pasakojo moteris.

Šios nakties mėnulis vadinamas supermėnuliu. Jis taip vadinamas, kai mėnulio orbita priartina jį prie Žemės arčiau nei įprastai ir jis yra pilnaties fazėje.

„Supermėnulis iš tikrųjų yra dviejų skirtingų dangaus įvykių sutapimas. Pirmiausia, tai yra tada, kai Mėnulis yra arčiausiai Žemės, nes, skriedamas aplink mus, kartais jis būna arčiau, kartais toliau. O kai tai sutampa su pilnatimi, tai yra supermėnulis. Paprastai jis būna 7 proc. didesnis ir apie 15 proc. ryškesnis“, – aiškino astronomas Jake Foster.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau tai – dar ne viskas. Šis mėnulis buvo vadinamas dar ir Mėlynuoju.

Taip vadinama antroji mėnulio pilnatis, įvykusi per tą patį kalendorinį mėnesį.

Sąvoka „mėlynasis“ neturi nieko bendra su spalva, tai tiesiog apibūdina labai retai pasitaikantį reiškinį.

Pasak astronomų, šalia supermėnulio buvo galima pamatyti dar kai ką.

„Tai gana geras metas pamatyti Saturną. Jis iš tikrųjų yra labai arti Mėnulio, tik šiek tiek aukščiau ir į kairę. Taigi jis – ryškus, baltas taškas netoli Mėnulio. Per nedidelį teleskopą galbūt net pavyko pamatyti jo žiedus“, – kalbėjo J. Foster.

Kad mėlynasis supermėnulis – ypatingas reiškinys galima suprasti ir iš to, kad kitą kartą jis pasirodys tik 2037-ųjų sausį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų