Pereiti į pagrindinį turinį

Egiptiečiai vyną pagardindavo žolelėmis

2009-04-16 12:42
Egiptiečiai vyną pagardindavo žolelėmis
Egiptiečiai vyną pagardindavo žolelėmis / AFP nuotr.

Mokslininkai nustatė, kad senovės egiptiečiai įvairiomis žolelėmis paskanindavo vyną, taip jam suteikdami gydomųjų savybių. Medicininėmis žiniomis garsėjantys senovės egiptiečiai naudojo įvairius organinius produktus, kuriais gydė ligas ir kovojo su bloga savijauta.

Naudodami jautrią biomolekulinę techniką, mokslininkai išanalizavo dviejuose vyno ąsočiuose likusias liekanas iš ankstyvojo ir vėlyvojo senovės Egipto laikotarpio, praneša telegraph.co.uk.

3 tūkst. 150 metų prieš mūsų erą naudotas ąsotis, rastas vieno iš pirmųjų Egipto faraonų Skorpiono I, kape, buvo įmirkytas žolelėse. Jame aptikta melisos, kalendros, mėtos, šalavijo bei pušų sakų likučių.

Kita vyno amfora iš 4-6 mūsų eros amžiaus, rasta Gebel Adda vietovėjė pietų Egipte, buvo persisunkusi rozmarinais ir pušų sakais.

Ant papiruso rašyti senovės egiptiečių raštai byloja, kad šios žolelės buvo plačiai naudojamos kaip vaistai, gydant įvairias ligas – nuo sutrikusios skrandžio veiklos iki dedervinės.

Pensilvanijos universiteto Filadelfijoje mokslininkas Patrickas McGovernas su kolegomis mokslo žurnale paskelbtame straipsnyje teigė: „Senovinis vynas ir kiti alkoholiniai gėrimai žinomi kaip puikus būdas išskaidyti ir pasisavinti žolelių mišinius tiek vartojant išoriškai, tiek iš vidaus“.

„Prieš pasirodant moderniems sintetiniams vaistams, alkoholiniai gėrimai buvo visuotinai paplitusi paliatyvi priemonė“, – teigia mokslininkai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų