Pereiti į pagrindinį turinį

Minčių skaitymas - galbūt po 10 metų

2009-03-13 18:29
Minčių skaitymas - galbūt po 10 metų
Minčių skaitymas - galbūt po 10 metų / Shutterstock iliustr.

Mokslininkams pavyko vienu žingsniu priartėti prie žmonių minčių nuskaitymo technologijos sukūrus smegenų skenerį, kuriuo jie sugebėjo perskaityti nesudėtingus keturių savanorių prisiminimus.

Manoma, kad šią technologiją būtų galima ištobulinti ir pritaikyti minčių skaitymui realiuoju laiku. Tiesa, tam gali prireikti gero dešimtmečio.

Eksperimento metu keturi savanoriai turėjo bėgioti po virtualią erdvę ir pasislėpti viename iš kambarių. Po to mokslininkai su specialiu magnetinių impulsų skeneriu išmatavo jų smegenyse vykstančius procesus. Buvo tiriamos smegenų sritys, susijusios su orientacija, atmintimi ir vaizduote.

Gautieji duomenys apdoroti specialia kompiuterio programa, kuri padėjo nustatyti, kaip matytas vaizdas paveikė smegenis. Mokslininkams pavyko išskirti tam tikrus smegenų veiksenos modelius, pagal kuriuos ir nustatyta, kur slėpėsi žmogus.

Tyrėjų teigimu, stebint neuronų aktyvumą galima išskirti tam tikrus procesų modelius, kurie rodo, kaip iškoduoti smegenyse glūdinčius atsiminimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų