Karštą vasaros dieną daugelis gaivinasi šaltais gėrimais. Tačiau kokią kainą sumokame už atšaldytus gėrimus ir kokią įtaką tai turi aplinkai?
Inovacijų projekto „Rapidcool“ dalyviai susibūrė siekdami sumažinti mažmeninės prekybos vietose parduodamų gėrimų atšaldymo savikainą, nuimti papildomą finansinę naštą nuo prekybininkų pečių ir tausoti aplinką. Europos Sąjungos tyrimų programos remiamo projekto rezultatas – mažai elektros energijos naudojanti, nebrangi greitojo šaldymo technologija, kuri leidžia gamykloje supakuotus gėrimus laikyti žemoje temperatūroje ir, prireikus, greitai atšaldyti, rašoma pranešime spaudai.
Ši technologija yra 80 proc. efektyvesnė nei dabar naudojami šaldymo aparatai. Nauda, kurią atneštų „Rapidcool“ technologija, yra akivaizdi. Europoje komerciniai šaldytuvai ir šaldikliai per metus sunaudoja apie 85 TWh elektros energijos. Tiek energijos metams pakanka apie 20 mln. namų ūkių.
„Rapidcool“ konsorciumas sukūrė įrenginį, kuris per 45 sekundes gali atšaldyti gėrimų skardines ir butelius nuo kambario temperatūros iki 4 laipsnių Celsijaus. Bandymai parodė, kad toks prietaisas sutaupo per 80 proc. elektros energijos, kurią tam pačiam darbui suvartotų atviro tipo šaldytuvas ir 54 proc. mažiau energijos, kurią suvartotų šaldytuvas stiklinėmis durelėmis. Šiuose bandymuose per dieną buvo atšaldoma du šimtai 500 ml talpos skardinių.
Skaičiuojant pagal apytikslį Europos elektros energijos kainos vidurkį (0,69 ct/kWh), naujasis šaldymo įrenginys gali sutaupyti apie 2870 Lt per metus, palyginti su atviro tipo šaldytuvu, ir apie 755 Lt palyginti su šaldytuvu stiklinėmis durelėmis.
„Enviro-Cool“ (Jungtinė Karalystė) įkūrėjas Kelvinas Hallas teigia, kad ES investicija leido bendrovei sukurti technologiją, kuri gali sėkmingai pakeisti dabar naudojamus brangius, daug elektros energijos naudojančius atvirus šaldytuvus, plačiai naudojamus prekybininkų.
„Ištobulinę „žalią“ technologiją mes prisidedame prie pasaulinio šiltnamio efekto mažinimo. Dėsime visas pastangas, kad šis įrenginį galėtų įsigyti tiek komercinės įmonės prekybai, tiek ir žmonės savo namams. Šiuo gaminiu jau susidomėjo Azijos ir Šiaurės Amerikos bendrovės. Dabar siekiame, kad apie šią naują technologiją sužinotų Europos gamintojai ir prekybos bendrovės“, – sakė „Enrivo-Cool“ įkūrėjas K.Hallas.
Daugybė stambių tarptautinių bendrovių kelis dešimtmečius stengėsi surasti efektyvią gėrimų šaldymo technologiją, tačiau nė viena tokių technologijų neprilygsta „Rapidcool“ pasiektam atšaldymo greičiui. „Rapidcool“ koncepciją išgryninusi bendrovė „Enviro-Cool“ gavo 3,1 mln. litų finansinę investiciją paversti idėją komerciniu gaminiu.
„Tai įrengimas, kuris sutaupys daug lėšų, prisidės prie aplinkos tausojimo ir sukurs naujų darbo vietų. Europos Komisija yra įsipareigojusi investuoti dar daugiau ES lėšų į projektus, kurie atneša apčiuopiamus pokyčius kasdieniame mūsų gyvenime“, – sakė Michael Jennings, Europos Komisijos mokslinių tyrimų ir inovacijų Generalinio direktorato atstovas spaudai.
Kaip tai veikia?
„Rapidcool“ technologijos esmė – gėrimų atšaldymas mažais kiekiais, taip išvengiant būtinybės nuolat veikiančiuose šaldytuvuose laikyti dideles gėrimų atsargas, kurios patenkintų poreikį pardavimo vietos darbo metu. Dabar šaldant gėrimus didžiausia problema yra tai, kad išoriniai, su pakuotės sienelėmis besiliečiantys gėrimo sluoksniai sustingsta į ledą, nes vidiniai sluoksniai vėsta lėčiau. Norint, kad šaldomas gėrimas atvėstų tolygiai, gėrimą reikia nuolat maišyti. „Rapidcool“ konsorciumo užpatentuota „V-Tex“ technologija leidžia maišyti gėrimą išvengiant jo supurtymo, kurio metu išsiskiria maistinė angliarūgštė, sukelianti putojimą gėrimo atidarymo metu.
Nors įrenginys buvo sukurtas kaip savarankiškas agregatas, jį nesunku integruoti į dabar naudojamus savitarnos šaldytuvus. Tai – vienas didžiausių privalumų, dėl kurio visame pasaulyje atviro tipo šaldytuvai gali būti pakeisti „Rapidcool“ technologija grįstais įrenginiais.
Projekto partneriai pasirašė sutartis su dviem pasaulinėmis bendrovėmis, dirbančiomis gėrimų platinimo ir buities elektros prietaisų gamybos srityse. „Rapidcool“ inžinieriai neseniai sukūrė roboto ranką, kuri gali būti tvirtinama prie įrenginio – tokiu būdu gėrimų talpinimas ir padavimas tampa visiškai automatizuotais. Įrenginio bandymai prekybos vietose prasidės spalio pabaigoje viename Olandijos prekybos centrų. Netrukus vartotojus pasieks ir kiti šios serijos gaminiai. „Rapidcool“ įrenginiai gali būti naudojami buityje, darbo vietose, baruose, restoranuose, viešbučiuose ir daugelyje kitų prekybos vietų. Jais galima atšaldyti gėrimus nuo 150 ml skardinių iki 750 ml vyno butelių.
Naujausi komentarai