Pereiti į pagrindinį turinį

Patarimai, kaip išsirinkti lauko grilį

2019-05-07 07:43
DMN inf.

Kepsnių sezonas artėja dideliais žingsniais. Ko gero daugelis sutiktų, kad kepimas grilyje teikia didesnį malonumą, kai turima speciali tam skirta įranga. Šiandien rinkoje yra didžiulė anglinių ir dujinių ir lauko grilių pasiūla. Varle.lt specialistai pataria, kaip protingai išsirinkti lauko grilį.

Varle.lt nuotr.

Pagrindiniai lauko grilių tipai

Prieš priimant sprendimą, kokį lauko grilį įsigyti, Varle.lt specialistai rekomenduoja susipažinti su pagrindiniais tipais. Lauko grilių tipus galima apibrėžti atsižvelgiant į jų maitinimo rūšį.

Angliniai griliai

Anglinis grilis – labiausiai visiems žinomas, klasikinis lauko grilių tipas. Į specialų konteinerį beriama anglis, užkuriama ugnis ir dedamos grotelės su patiekalais. Pagrindinis anglinių grilių trūkumas yra santykinai ilgas įkūrimo ir kepimo procesas. 

Kamado tipo kepsninės

Dabar ant bangos esančios kamado tipo kepsninės paprastai yra gaminamos iš karščiui atsparios keramikos ir kitų ugniai atsparių medžiagų. Dažniausiai jų kūrenimui naudojama anglis. Keraminė kepsninės konstrukcija leidžia ilgai išsaugoti karštį ir pasiekti iki 400 °C kepimo temperatūrą. Kamado kepsninėse labai tiksliai reguliuojamas oro srautas bei temperatūra, todėl jose kepti bei skrudinti beveik viską. Varle.lt specialistai pažymi, kad kamado kepsninės išplėtė patiekalų gaminamų grilyje ribas – jos naudojamos blynams, picoms, duonai kepti ar plovui gaminti. Taip pat kamado kepsninės leidžia rūkyti mėsą, paukštieną ir žuvį, kepti duoną, taigi šio tipo lauko griliai yra pakankamai daugiafunkciniai, o jų populiarumas – tikrai ne be priežasties. 

Dujiniai griliai

Dujinių grilių privalumas tas, kad jie labai paprastai ir greitai paruošiami naudojimui vos per kelias minutes. Tiesa, patiekalų skonis būna kitoks lyginant su tais, kurie kepami tiesiogiai ant anglių. Pagrindiniai šio tipo grilių privalumai be jau minėto naudojimosi paprastumo ir greito parengimo kepimui, yra platus maisto ruošimo spektras (dujiniai griliai leidžia kepti, skrudinti, troškinti, virti ir net rūkyti patiekalus), paprastas valymas. Dažnai atskiras jų dalis galima plauti indaplovėje. Dujiniai griliai yra daugiafunkcionalūs, juose galima naudoti įvairaus tipo groteles, keptuves, priedus rūkymui ir kitus priedus. Gali turėti papildomą kaitvietę, kurioje patogiai pasiruošite padažą ar garnyrą Jūsų patiekalui. Griliai būna įvairių dydžių, tad pavyks suruošti maistą tiek keliems draugams, tiek keliolikai svečių. Pagrindinis jų trūkumas yra jų santykinai didesnė kaina. Taip pat dujiniai griliai nėra tokie lengvi, kad juos galima būtų patogiai pasiimti su savimi į iškylą.  

Klasikinės šašlykinės

Šio tipo lauko kepsninės yra vienintelės, kuriose galima kūrenti malkas (su retomis išimtimis). Jų būna įvairių dydžių, todėl jos gali būti tiek mobilios, tiek didelės, skirtos iškepti daug šašlykų ir kepsnių visam būriui žmonių. Renkantis reikėtų atkreipti dėmesį į metalo storį bei sutvirtinimus, kurie neleis šašlykinei išsikraipyti.

Lauko grilio forma

Lauko griliai su grotelėmis gali pasižymėti įvairia forma. Pasak Varle.lt specialistų, populiariausias yra apvalus, rutulinis sprendimas: viename pusrutulyje yra anglies talpykla, kitas pusrutulis tarnauja kaip dangtelis. Tokie griliai yra pakankamai mobilūs. Kitas populiarus sprendimas – modelis su stačiakampiu pagrindu, į kurį beriama anglis, o viršuje tvirtinamos grotelės. Vertėtų pažymėti, kad toks grilio tipas ne visada turi grotelių aukščio reguliavimo galimybę.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis lauko grilį?

Renkantis lauko grilį Varle.lt specialistai rekomenduoja apgalvoti kelis aspektus. 

– Stabilumas. Atkreipkite dėmesį į tai, kiek grilis turi kojelių ir ar jo konstrukcija atrodo stabili. Didelis privalumas, jei grilis pasižymi kojelių aukščio reguliavimo galimybe. Tokia savybė leis saugiai jį pastatyti nelygiame paviršiuje.

– Mobilumas. Patogu, jei grilis yra aprūpintas ratukais. Tai itin svarbu didesnių ir sunkesnių modelių atvejais.

– Valymas. Prieš įsigyjant lauko grilį, siūloma pasidomėti, kaip atrodo reikalai su juo valymu, t. y. ar visas grilio valymas atliekamas rankiniu būdu, ar galima kokius nors elementus plauti indaplovėje. 

Lauko grilio medžiaga

Ne paslaptis, kad kuo kokybiškesnė medžiaga, iš kurios pagamintas grilis, tuo ilgiau jis tarnaus. Pigiausi griliai gali kainuoti vos keliasdešimt eurų, tačiau reikėtų turėti omenyje, kad jie netarnaus ilgai.

Labai svarbi yra grotelių kokybė, nes būtent ant jų gaminamas maistas. Idealu, jei jos pagamintos iš ketaus arba nerūdijančio plieno. Profesionalūs lauko griliai gali turėti plienines, teflonu ar kita nesvylančia danga dengtas groteles. Toks sprendimas namų sąlygomis yra praktiškai nesunaikinamas.

Įvairūs laikikliai gali būti pagaminti iš aliuminio. Aliumininiai elementai yra atsparūs aukštai temperatūrai ir tuo pačiu labai lengvi.

Anglinių grilių privalumai ir trūkumai

Ko gero dauguma grilio patiekalų gerbėjų iškart pasakytų, kad pagrindinis anglinių grilių privalumas yra nepaprasta atmosfera, kuri lydi naudojimosi metu. Iš tikrųjų grilio kūrenimas daugeliui asocijuojasi su maloniu ritualu. Taip pat angliniai griliai lemia, kad juose iškepti patiekalai yra lengvai rūkyti. Tokių rezultatų neleis pasiekti elektriniai ar dujiniai griliai. Didesnių lauko anglinių grilių privalumas yra iešmo pritaikymo galimybė. Lauko grilis su sukamu iešmu leidžia tiksliai iškepti paukštieną. Anglinių grilių trūkumas – didelis pelenų kiekis, kuris lieka po naudojimo. Be to, juodos nuo anglies rankos, pelenai ant žolės – ko gero daugumai pažįstami vaizdeliai.  

Priedai

Papildomi priedai paprastai visada praplečia lauko grilių galimybes. Renkantis lauko grilį Varle.lt specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į tokius priedus:

– 2-jų zonų kepimo sistema, kai žemesniame lygmenyje kepama dažniausiai mėsa (t. y. tai, kas kepa tiesioginėje kaitroje), o viršutiniame lygmenyje kepama netiesioginėje kaitroje (dažniausiai daržovės, grybai).

– Papildomos lygaus paviršiaus grotelės. Lygaus paviršiaus ketaus padėklai apsaugo nuo mažų dalelių iškritimo pro angas grotelėse. Ant jų taip pat galima kepti patiekalus, pvz., kiaušinienę, blynus.  

– Žnyplės mėsai kepimo metu labai palengvina mėsos apvertimą. 

– Kiti priedai, praplečiantys naudojimosi patogumą: maisto termometras, įvairios rūkymui skirtos kaladėlės, picos akmuo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų