Pereiti į pagrindinį turinį

Pranešimų gavikliuose – bombos: ar telefonai, kuriais naudojamės, irgi gali sprogti?

2024-09-24 05:00

„Telia“ kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis paaiškino, kas yra tie „peidžeriai“ ir kam jie buvo naudojami. Taip pat jis teigia, kad technologiškai sprogimas įmanomas tik įmontavus sprogstamosios medžiagos į gaviklius.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

– Pranešimų gaviklis yra vienpusės komunikacijos įrenginys, kai pranešimų centras gali pasiųsti pranešimą į pranešimų gaviklį ir gavėjas kažkokiomis kitomis priemonėmis gali susisiekti su pranešimo siuntėju.

Pranešimų gaviklis buvo naudojamas anksčiau, kai nebuvo tokių abipusių komunikavimo galimybių ir tai buvo pakankamai brangios technologijos, bet, žinoma, tai buvo seniai.

Šiais laikais pranešimų gaviklis naudojamas, kai reikalinga tik vienpusė komunikacija, nes dvipusė komunikacija galėtų tave išduoti, tarkim, tavo sekėjui. Gali būti su tokiu pranešimų gaivikliu bet kokioje vietoje ir neišsiduoti, kur yra tavo lokacija.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar tai yra kaip radijas tik veikiantis tekstiniu principu? Aš galiu klausytis, bet negaliu kalbėti atgal.

– Tikrai taip.

– Daugelio šaltinių teigimu, įvyko, precedento neturinti, „Mossad“ operacija. Izraelis, žinoma, nekomentuoja, bet tokio dalyko nėra buvę. Teigiama, kad Izraelis galėjo susprogdinti tuos pranešimų gaviklius arba „peidžerius“. Ar technologiškai tai įmanoma?

– Pagal esamą informaciją, panašu, kad šių „peidžerių“ gamykloje Europoje, kai jie buvo užsakyti, į aparatinę dalį buvo įdėta tam tikra įranga, su mažiausiai trim gramais sprogstamosios medžiagos. Ši įranga pateko pas „Hezbollah“, jie jos neaptiko. Tam tikru momentu, kai buvo pasiųstas pranešimas, papildoma įranga, įdėta į pranešimų gaviklį, sureagavo. Pranešimų gaviklis paprasčiausiai įvykdė skirtą komandą ir susprogo.

Standartiškai telefone pavojingiausia dalis yra baterija. Turbūt teko girdėti, kad įkraunant telefoną, jis užsidegė ar įkaito.

– Jeigu įmanoma susprogdinti pranešimų gaviklius arba „peidžerius“, ar neįmanoma to paties padaryti su telefonais? Ar įmanoma tą patį padaryti su įrenginiais, kuriuos mes kiekvienas šiandien turim?

– Taip, technologiškai tai yra įmanoma. Bet kaip minėjau, pranešimų gavikliuose buvo įdėta papildoma įranga ir sprogstamoji medžiaga. Be abejo, viską gali padaryti su dabartine įranga, tačiau kai perki iš kažkokio gamintojo, tai jis ir atsako už tai, kad nebūtų pridėta tokios papildomos medžiagos. Standartiškai telefone pavojingiausia dalis yra baterija. Turbūt teko girdėti, kad įkraunant telefoną, jis užsidegė ar įkaito. Tai standartiškai tokios yra technologinės bėdos. Jeigu nesate specialiųjų tarnybų taikinys, tai jūsų telefonai ar kita aparatūra nepraturtinta tokiais dalykais.

– Ar atsimenate ir dar vieną atvejį, kuris yra buvęs taip pat Libane, kur taip pat panašu, kad Izraelis yra prikišęs savo nagus? Tai buvo USB kroviklių sprogdinimai.

– Su USB buvo toks dalykas, kai urano sodrinimo centrifugos buvo išvestos iš rikiuotės per USB raktus. Tai yra siejama su Izraeliu, kad kažkokiu būdu tie USB raktai pateko į atominę gamyklą ir ten, kadangi tai yra uždara erdvė, fiziniu būdu iš tų USB raktų kenksmingas kodas nukeliavo ir pakeitė centrifugų valdymo darbą. 

– Ar pranešimai, kad „peidžerių“ sprogdinimo operacija yra „Mossad“ darbas, jūsų nenustebintų?

– Pats Izraelis tokių dalykų nekomentuoja, neprisipažįsta, bet daugelis daro išvadą, kad tai yra Izraelio darbas ir įspūdingai efektyvus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
...

Cia su gamintojo palaiminimu tai padare
0
0
Sprogs Teslos

Bus didelis triukšmas kai susprogs vienu metu tūkstančiai Teslų.
0
0
samsungai yra visisiski nukoduojami

gali jjei nurootino :)
0
0
Visi komentarai (6)

Daugiau naujienų