Pereiti į pagrindinį turinį

Robotus galėsime valdyti mintimis

2009-03-31 22:52
Robotus galėsime valdyti mintimis
Robotus galėsime valdyti mintimis / AFP nuotr.

Japonų bendrovės "Honda" tyrimų padalinys sukūrė technologiją, kuri ateityje robotus ir kitus mechanizmus leis valdyti mintimis.

Prieš trejus metus bendrovė pirmą kartą pademonstravo robotą ranką, kuri buvo valdoma stebint smegenyse vystančius smegenų procesus. Tam pasitelktas magnetinio rezonanso skeneris, kuris stebėjo elektromagnetinius smegenų impulsus.

Naujoji technologija yra gerokai tobulesnė, ji stebi ne tik į elektromagnetinius impulsus, bet ir kraujo cirkuliaciją smegenyse. Valdymo komandas galima duoti be menkiausių judesių.

Tiesa, naujosios sistemos "Honda" viešai kol kas nepristatė, tačiau paskelbė kelis įrašus su eksperimentais. Bendrovės teigimu, naudojamas naujas iš smegenų skenerių gautų duomenų apdorojimo mechanizmas, kuris leidžia atskirti atitinkamas mintis nuo kitų smegenų procesų. Toks analizės būdas pasiteisina 9 iš 10 atvejų.

Technologiją pritaikius kasdieniam naudojimui buityje, prietaisų valdymas taps žymiai paprastesnis. Pavyzdžiui, namuose pasijutus per šaltai, užteks pagalvoti apie šilumą ir įsijungs radiatoriai, o galvojant apie važiavimą automobiliu, automatiškai atsidarys jo durys ir garažo vartai.

Beje, kol kas smegenų skeneris užima tiek pat vietos, kiek ir nedidelis automobilis, todėl dar reikės rasti būdą, kaip jį gerokai sumažinti ir pritaikyti nešiojimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų