Pereiti į pagrindinį turinį

Startavo naujoviškas interneto paieškos variklis

2009-05-18 19:32
Startavo naujoviškas interneto paieškos variklis
Startavo naujoviškas interneto paieškos variklis / Diena Media iliustr.

Šiandien paleistas dar vienas interneto paieškos variklis, norintis nugvelbti bent šiek tiek šlovės spindulių iš visagalės "Google". Garsaus britų matematiko Stepheno Wolframo sukurta paieškos sistema "Wolfram|Alpha " yra kiek netradicinė, nes ji atsakymų paieškai naudoja ne raktažodžius, o sudėtingus algoritmus ir pateikia suskaičiuotus rezultatus.

Skirtingai nei "Google", rezultatus pateikianti pagal interneto svetainėse aptiktus raktažodžius, naujoji paieškos sistema atsakymus skaičiuoja. Į paieškos laukelį įvedus žodžių junginį ar klausimą, paieškos sistema jį išskaido į atskirus dėmenis, su kuriais atlieka skaičiavimus pagal turimą informaciją ir pateikia rezultatus. Ši paieškos sistema elgiasi tarytum moksliukas, žinantis daugybę faktų apie įvairius įvykius, žmones, reiškinius ir pan.

Beje, kūrėjas savo sistemos nelaiko konkurente "Google" ir mano, kad jo įrankis tik papildo populiarius interneto paieškų variklius. Be to, sistema sudaro didesnę konkurenciją interneto enciklopedijai "Wikipedia" negu "Google".

Paieškos sistema "Wolfram|Alpha" reikia naudotis kiek kitaip negu populiariąja "Google". Įvedus abstrakčias frazes, pavyzdžiui, "prezidento rinkimai", sistema atsakymo neduos. Tačiau įvedus žodžius "Lietuvos prezidentas", sistema pateikia duomenis apie dabartinį ir buvusius Lietuvos prezidentus, kada jie pradėjo ir baigė savo vadovavimo šaliai laikotarpį.

Paieškos sistemos kūrėjo teigimu, jo tikslas yra visas žmonijos turimas žinias padaryti skaičiuojamomis, t.y. kad bet kokia užklausa galėtų būti logiškai apdorota ir duoti reikiamą atsakymą.

Skaičiavimams atlikti paieškos variklis naudoja apie 20 mln. informacijos vienetų, kurie buvo surinkti ir apdoroti per pastaruosius keletą metų. Ateityje paieškos sistemos galimybes numatoma plėsti. Naują paieškos sistemą galima išbandyti čia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų