Tai pripažįsta ir profesionali maisto fotografė, tinklaraščio „Sugar to Dust“ kūrėja Justina Ramanauskienė, kuri atskleidžia, kad norint, jog maisto nuotraukos atrodytų stulbinamai, surinktų gausybę „like“ paspaudimų bei priverstų varvinti seilę, reikia turėti ne tik specialių žinių, tačiau ir kokybiškai fotografuojančią įrangą.
Nuo spalvų iki tinkamų detalių
J. Ramanauskienės teigimu, kokybiškai bei patraukliai įamžinti patiekalą dažnai nėra lengva. Dėl šios priežasties jį siūlo atkreipti dėmesį į keletą dalykų:
1. Dėmesys kontrastingoms spalvoms. Kad nuotrauka atrodytų įspūdingiau ir patiekalas išsiskirtų bendrame fone, profesionali fotografė rekomenduoja ieškoti kontrastų tarp spalvų, kurios išryškintų detales ir patį patiekalą. Pavyzdžiui, fotografuojant šaltibarščius ant rožinės staltiesės šie elementai susilietų tarpusavyje ir paties maisto tiesiog nesimatytų. Todėl kaip atsvaros rožinei šaltibarščių spalvai reikėtų ieškoti kitos kontrastingos spalvos, išskiriančios patiekalą;
2. Tinkamas fotografavimo kampas. Pašnekovės teigimu, patiekalas nuotraukoje visada atrodys geriau fotografuojamas iš arti. Ypač, jei nuotrauka daroma išmaniuoju telefonu. Kalbant apie fotografavimo kampą, anot J. Ramanauskienės, maistas dažnais atvejais geriausiai atrodo tiesiog iš viršaus, o ne ieškant kitų ypatingų rakursų. Maža to, plokščią nuotrauką padaryti yra daug paprasčiau, nei nežinant, kokiu kampu fotografuoti, ir bandant jį atrasti;
3. Detalės pagyvina vaizdą. Tinklaraštininkė pabrėžia, kad maisto fotografavimas suteikia daug laisvės improvizacijai. Dėl šios priežasties dėmesį reikėtų sutelkti ir į indą, kuriame yra patiekalas, ir į kitas detales, galinčias „pagyvinti“ kadrą. Tinkamai parinktas indas leidžia sukurti kitokį erdvės bei tūrio pojūtį, taip pat sukurti akiai patrauklesnę kompoziciją. Todėl žmonės, kurie nori fotografuoti savo maistą, turėtų žaisti su detalėmis, pavyzdžiui, indais, stalo įrankiais, staltiesėmis ar servetėlėmis. Tačiau svarbu atsiminti, kad nuotraukos nereikia perkrauti detalėmis, spalvomis.
Organizatorių nuotr.
Visi patiekalai gali atrodyti skaniai
Tinklaraščio kūrėja pripažįsta, kad kiekvienas patiekalas gali atrodyti skaniai ir būti vertas kadro, jei tik bus atrastas tinkamas sprendimas, kaip jį įamžinti. Todėl žmonės turėtų bandyti atrasti balansą bei harmoniją, vadovautis taisykle „mažiau yra daugiau“. Taip pat palikti vietos natūralumui, nesiekiant estetinio maksimumo.
„Visas maistas gali atrodyti skaniai ir būti tinkamas fotografuoti, tačiau kartais tiesiog reikia paieškoti tinkamo kampo, sukurti tinkamą aplinką bei dinamiką. Į viską reikia žiūrėti kūrybiškai ir kažkaip pabandyti perteikti, kad negražiai atrodantis maistas atrodytų gražiai. Be to, aš netgi pati nemėgstu, kai maistas būna labai estetiškas, nebent jau yra toks užmanymas. Bet jeigu tu tiesiog namie ar restorane fotografuoji, tai aš manau, kad šiek tiek netvarkos sukuria tokio gyvumo, tikrumo jausmą. Tad tas natūralumas ir žmogiškasis faktorius yra iš tiesų svarbus bei duoda savo žavesio“, – pabrėžia fotografė.
Naujausi komentarai