Quantcast

5 pieniški gardumynai, kuriems neliks abejingų (receptai)

  • Teksto dydis:

Sparčiai artėjantys mokslo metai įpareigoja tėvelius dar daugiau dėmesio skirti vaikams – ne tik paruošti juos mokyklai, bet ir stiprinti mažųjų imunitetą, idant po vasaros atostogų sugrįžus į mokyklos suolą nepritrūktų energijos ir neužkluptų ligos. Vaikų mityboje itin svarbūs yra pieno produktai ir reguliarus jų vartojimas. O tam, kad šie vaikams būtų patrauklesni, pravers kelios prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovo Aido Polenino siūlomos pieniškų gardėsių idėjos.

Savo sudėtimi gyvulinės kilmės pienas, nesvarbu, karvės, ožkos ar avies, yra unikalus, mat jame apstu visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų vaiko organizmui augti ir vystytis. „Įvairių ožkos bei avių pieno produktų mūsų asortimente apstu – beveik 50 skirtingų produktų bei rūšių. Parduotuvių lentynose šiandien galima rasti ne tik pieno, bet ir jogurtų, įvairių sūrių – tiek su skonį išryškinančiais priedais, tiek natūralių“, – sako A. Poleninas.

Visų pirma, piene gausu baltymų, reikalingų vaikų raumenims, energijos teikiančių riebalų, taip pat mineralų – tai idealus kaulus stiprinančio kalcio, regą gerinančio vitamino A, nervų sistemą stiprinančio vitamino D bei kitų organizmui būtinų elementų – kalio, B grupės vitaminų, fosforo ir dar daugiau – šaltinis.

Vis dėlto dauguma tėvelių patvirtins, jog kad ir kaip naudinga būtų reguliariai gerti pieną, dažnai įsiūlyti jo stiklinę mažyliams gali pasirodyti sudėtinga. Išeitis – pieniški gardėsiai, kuriuos mažieji skanauja mikliai. Todėl turintiems vaikų neabejotinai pravers kelios A. Polenino pieniškų gardumynų idėjos.

Pieniški batonėliai

Iš pieno pagamintiems saldiems batonėliams, A. Polenino teigimu, abejingas neliks nė vienas vaikas, o ir tėveliams ruošiant tokį skanumyną neprireiks didelių pastangų. Norint pasigaminti pieniškų batonėlių, prireiks kelių ingredientų: puslitrio karvės pieno, 30 ml grietinėlės, 100 ml kondensuoto pieno, 100 g sviesto, 50 g mėgstamų riešutų, 120 g cukraus ir šiek tiek kokoso drožlių.

„Sumaišykite cukrų, pieną, kondensuotą pieną, tirpintą sviestą ir grietinėlę, tuomet įberkite riešutų. Gautą masę supilkite į seklią kepimo popieriumi išklotą formą, ir kelias valandas palaikykite šaldytuve – lai masė stingsta. O jai pakankamai sušalus, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir apibarstykite kokoso drožlėmis. Štai ir viskas!“, – siūlo A. Poleninas.

Varškės sūris su želė

Jei jūsų vaikas – smaližius, jam tikrai patiks skanauti desertinį varškės sūrį, kurio itin viliojantis akcentas – viduje esanti margaspalvė želė. Tokiam pagaminti, pasak A. Polenino, prireiks 3 pakelių varškės, dviejų skirtingų skonių pakelių žėlė, pakelio grietinėlės ir 3 šaukštų cukraus.

„Gaminti varškės sūrį pradėkite nuo želė – pakelių turinį atskiruose indeliuose užpilkite vandeniu ir, gerai išmaišę, palikite stingti šaldytuve, o jai sustingus supjaustykite gabalėliais. Tuomet sumaišykite varškę, grietinėlę ir cukrų – masę svarbu gerai išplakti, o vėliau suberkite žėlė gabaliukus. Viską palaikykite šaldytuve pernakt, o ryte galėsite skanauti“, – sako ekspertas.

Naminiai varškės sūreliai

Ne ką mažiau skanūs nei pirktiniai pasirodys ir namuose pagaminti varškės sūreliai. Žinoma, jei tik paisysite recepto, įsitikinęs A. Poleninas. Skaniam ir sveikuoliškam varškės sūreliui pagaminti, pasak parduotuvės atstovo, prireiks kelių ingredientų: 200 g varškės, 2 šaukštų sviesto, šaukštelio vanilinio cukraus, šaukšto cukraus pudros, 100 g šokolado ir žiupsnelio cinamono.

„Varškę pertrinkite per sietelį, kad būtų puri. Tuomet suberkite cukraus pudrą ir cinamoną. Vanilinį cukrų ištirpinkite šaukšte lydyto sviesto, tuomet gerai išsukite ir supilkite į varškę – reikia gerai išmaišyti. Gautą masę sudėkite ant maistinės plėvelės, susukite ir palikite šaldytuve 10 minučių. Per tą laiką sutarkuokite šokoladą ir kartu su šaukštu sviesto išlydykite jį ant silpnos ugnies. Palaukę, kol šokoladas kiek atvės, užpilkite jį ant norimo dydžio gabalėliais supjaustytos varškės masės, tuomet darsyk 10 minučių palaikykite šaldytuve ir skanaukite“, – sako A. Poleninas.

Dviejų sūrių pica

Nagi, kuris vaikas nemėgsta gardžios picos? Maisto gamybos ekspertas A. Poleninas tokią paruošti siūlo su dviejų rūšių sūriais – ožkos pieno ir avių pieno. Abiejų sūrių prireiks po 100 g, taip pat – 150 g pievagrybių, 2 kriaušių, 1 svogūno, 2 g sausų mielių, šaukštelio alyvuogių aliejaus, 200 g miltų, pusės stiklinės šilto vandens, žiupsnelio druskos ir šiek tiek garžgarstės.

„Ruošdami tešlą sumaišykite dalį miltų, mieles, aliejų ir vandenį, tuomet palikite masę kilti 40 minučių. Vėliau įberkite dar miltų, išminkykite ir palikite dar pusvalandžiui. Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškočiotą picos pagrindą kepkite apie 5 minutes, o vėliau ant viršaus sudėkite likusius ingredientus – tik garžgarstę pasilikite pabaigai – picą kepti reikia maždaug pusvalandį“, – sako parduotuvės atstovas.

Pyragėliai su ožkų pieno sūriu

Toks nesudėtingai ir sparčiai paruošiamas užkandis, pasak A. Polenino, puikiai tiks ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams.  Tai – skanūs, bet – svarbiausia – sveikuoliški priešpiečiai. Jiems pagaminti prireiks 10 g sausų mielių, 2 stiklinių miltų, 100 ml šilto vandens, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 200 g ožkų pieno sūrio, žiupsnelio druskos ir saujelės krapų.

„Pirmiausia pasiruoškite tešlą – sumaišykite ir suminkykite mieles, vandenį, miltus ir aliejų, tuomet palikite porai valandų šiltoje vietoje, kad pakiltų. Vėliau tešlą padalinkite į dvi dalis, ir abi plonai iškočiokite į lakštus. Palaikę tešlą dar 20 minučių, lakštus įtieskite į skardas ir 5 minutes kepkite 250 laipsnių temperatūroje, orkaitėje, o po to leiskite atvėsti. Ant vieno lakšto tolygiai paskirstykite su žalumynais sumaišytą sūrį, o kitą lakštą uždėkite ant viršaus ir prispauskite. Supjaustę lakštus gabalėliais, pakepkite keptuvėje, kol išsilydys sūris“, – receptą diktuoja A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių