Žiemai jau lipant ant nosies, mūsų meniu visai baigia užkariauti šilti patiekalai. Sriuba – vienas puikiausių pasirinkimų, o ir jos gaminimo būdų yra į valias. Vienos skystesnės, kitos tirštesnės, vienos iš daržovių, o dar kitos pagardintos mėsa. Pastarosios sočiausios, o jeigu dar įbersite žiupsnelį aštrių prieskonių, patikėkite, šalta nebus.
Reikės
2 šaukštų aliejaus,
300 g maltos jautienos,
1 didelio svogūno,
4 skiltelių česnako,
1 saliero lapkočio,
2 paprikų (geltonos arba raudonos),
400 g savo sultyse konservuotų pomidorų arba tiek pat ir truputį daugiau pomidorų sulčių,
1–2 šaukštų pomidorų pastos,
2 litrų jautienos arba vištienos sultinio,
1 žalios aitriosios paprikos,
1 raudonos aitriosios paprikos,
1 kupino šaukštelio maltų kuminų,
1 šaukštelio maltų kalendrų,
1 šaukštelio smulkintų raudonėlių,
1 šaukšto aitriųjų paprikų "Chipotle" pastos ar padažo arba 0,5 šaukštelio smulkintos rūkytos paprikos,
1 šaukštelio maltos raudonosios paprikos,
žaliųjų citrinų sulčių,
grietinės,
1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių (galima ir patiems išsivirti).
Paruošimo būdas
Sriubos aštrumą ir tirštumą galima reguliuoti pagal jos valgytojų pageidavimus. Vis dėlto verta atminti, kad, nepagailėjus aštrumo, gali prireikti ir grietinės.
Sriubą geriausia gaminti viename inde. Jame pakepinkite mėsą, po to sudėkite visas daržoves, prieskonius ir virkite. Sriubą pradėti gaminti galima keptuvėje, o pabaigti puode.
Mėsą susmulkinkite ir pakepinkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kad ji iš visų pusių gražiai apskrustų. Apkepintą mėsą apibarstykite mėsos prieskoniais ir sudėkite į dubenėlį.
Smulkiai supjaustykite svogūnus ir salierus. Toje pačioje keptuvėje atskirai pakepinkite svogūnus ir salierus. Kepkite, kol šie suminkštės. Tada sudėkite smulkiai supjaustytas aitriąsias paprikas. Jei norite, kad sriuba būtų aštresnė, paprikose palikite sėklytes. Kepinkite aitriąsias paprikas kartu su svogūnais ir salierais. Daržoves apibarstykite susmulkintu česnaku.
Kai svogūnai, salierai ir aitriosios paprikos gražiai apkeps, į keptuvę galite grąžinti mėsą. Ją sumaišykite su prieskoniais, kurie sriubai suteikia ypatingo skonio, – kuminais, maltomis kalendromis, malta paprika, rūkyta malta paprika ir raudonėliais. Viską gerai pakaitinkite, kad prieskoniai pradėtų kvepėti.
Nuluptas paprikas (jei norisi, kad jos ištirptų sriuboje, kitu atveju lupti nereikia) supjaustykite smulkiais gabaliukais ir sudėkite į puodą su mėsos ir daržovių mase. Į mėsos ir daržovių masę taip pat sudėkite konservuotus pomidorus ir pomidorų pastą. Viską užpilkite sultiniu ir ant nedidelės ugnelės virkite bent 40 minučių.
Kai sriuba jau bus beveik išvirusi, sudėkite konservuotas pupeles. Paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų. Sriubą pagardinkite citrinų arba žaliųjų citrinų sultimis, šviežiomis kalendromis arba petražolėmis. Sriubos skonį reguliuokite taip, kaip jums atrodo geriausia. Jei norėsite rūgštumo, į sriubą įspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Sriubą galima pagardinti ir grietine – ši numalšins aštrumą.
Prie sriubos labai tiks duona su česnaku. Ją paruoškite taip: paimkite šaukštą minkšto sviesto, dvi skilteles smulkinto česnako, druskos ir smulkiai pjaustytų petražolių. Viską sumaišykite ir užtepkite ant batono riekių. Šias pašaukite į karštą orkaitę, kad apskrustų. "Skanaus!" – linki recepto autorė Beata Nicholson.
Naujausi komentarai