Pereiti į pagrindinį turinį

Atrandam persimoną iš naujo

2014-02-07 12:00
K. Vanago/BFL nuotr.

Persimonas ne tik skanus – jis vienas vaisių, teikiančių žmogui daugiausia vitaminų žiemos metu.

Šis užjūrio svečias yra vienas pačių naudingiausių augalų, kokių tik galima aptikti mūsų parduotuvių lentynose. Dietologai jį rekomenduoja valgyti tiems, kieno kraujyje yra per mažas hemoglobino kiekis, mat jame gausu kalcio ir geležies. Persimone yra mažiau jodo nei jūros kopūstuose bei kitose jūros gėrybėse, bet taip pat gana daug. Beje, šiuos vaisius dauguma žmonių mėgsta labiau nei tai, ką jiems siūlo jūra.

Kaip jau minėta, jame gausu geležies, taip pat natrio ir magnio – pagal šių elementų kiekį persimonas lenkia net naudingiausiu vaisiumi vadinamą obuolį - bei vitaminų A, C ir P. Šviežias vaisius idealiai tinka desertams, bet dera ir prie mėsos, o gaminant padažus, „nesipyksta“ su svogūnu bei prieskoniais, gali tapti ir puikių salotų pagrindu.

Receptai

Žieminės vaisių salotos

Reikės:
2 saldžių obuolių,
3 persimonų,
pusės granato,
žiupsnelio cinamono,
vanilės.

Nuplovus obuolius ir persimonus, išpjauti obuolių sėklalizdį ir skiltelėmis supjaustyti vaisius. Į dubenį suberti granato sėklas, viską išmaišyti ir pabarstyti su cinamonu ir vanile sumaišyta cukraus pudra.

Aviena su persimonais

Reikės:
1 kg avienos
4 šaukštų aliejaus
3 česnako skiltelių
2 svogūnų
1 rozmarino šakelės
1 stiklinės balto sauso vyno
500 g cukinijos
5 pomidorų
2 persimonų
1 šaukšto sutarkuotos citrinos žievės
pusės šaukštelio cinamono
druskos ir pipirų pagal skonį.

Avieną reikia sukapoti 40-50 g gabalėliais, pabarstyti druska bei pipirais ir kepti kol susidarys rusva plutelė. Svogūnus ir česnaką sukapoti ir suberti keptuvę, sumaišyti su mėsa, pabarstyti rozmarinu, įpilti vyno ir viską kepti dar 5 min. Pomidorus nuplikyti ir nulupus žievelę perpjauti pusiau, išgremžti sėklas, tuomet supjaustyti ir sudėti į keptuvę. Įpilti tiek vandens, kad apsemtų visą patiekalą ir uždengus keptuvę dangčiu troškinti dar 30 min. Sudėjus supjaustytas cukinijas, dar patroškinti 10 minučių. Po to sudėti persimonų gabalėlius, citrinų žievelę, cinamoną, užberti druskos ir pipirų, troškinti 5 min. Pateikiant mėsą su daržovėmis, užpilti troškinimo metu susidariusio padažo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų