Sočiai atšventę Velykas, šventinę savaitę tradiciškai vainikuos atvelykio savaitgalis, dar vadinamas vaikų Velykėlėmis.
Nuo senų laikų per Atvelikį būtinai reikėdavo aplankyti savo krikštavaikius bei pasimatyti su giminėmis. Šią dieną vėl dažomi kiaušiniai, ridenami margučiai.
Taigi vėl sulaukus svečių, ant stalo tiekiame vaišes ir užkandžius.
Baklažano užkandis
Reikės
Gražaus baklažano,
saujos druskos,
5–6 puselių saulėje džiovintų pomidorų,
100 g marinuoto varškės sūrio,
alyvuogių aliejaus,
1 valgomojo šaukšto bazilikų,
medinių iešmelių.
Paruošimo būdas
Nuplautą ir nusausintą baklažaną išilgai supjaustyti (pageidautina) vienodo storio juostelėmis.
Dėti ant plastikinės lentelės ir kiekvieną juostelę apiberti druska.
Palikti 15 min., kad druska panaikintų kartumą. Druską nuplauti, baklažanų juosteles nusausinti.
Į įkaitintą keptuvę pilti šlakelį aliejaus ir jame apkepti baklažanų juosteles iš abiejų pusių. Išimti ir dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
Sūrio gabalėlius sutrinti šakute, suberti plonomis juostelėmis susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus. Papildomai į sūrio masę druskos jau dėti nebereikia.
Ant kiekvienos baklažano juostelės dėti po šaukštelį sūrio masės ir suvynioti suktinuką. Persmeigti mediniu iešmeliu. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10–15 min.
Upėtakio suktinukai su sūriu
Reikės:
450 g upėtakio (tinka ir lašiša) filė,
100 g špinatų,
150 g mėlynojo pelėsinio sūrio,
100 g šaltai rūkytos šoninės,
5 g druskos,
pipirų,
50 g aliejaus,
50 ml baltojo sauso vyno,
Padažui:
100 g grietinėlės,
50 ml baltojo saldaus vyno,
10 g cukraus,
vanilės,
5 g krakmolo.
Paruošimo būdas:
Upėtakio (ar lašišos) filė supjaustyti plonais gabalėliais, pabarstyti druska, pipirais. Ant krašto išilgai dėti apvirtus, susmulkintus špinatus ir sutrupintą pelėsinį sūrį.
Susukti suktinuką. Suktinukus apvynioti plonai supjaustyta rūkyta šonine ir galus sutvirtinti mediniu smeigtuku.
Apkepti aliejuje iš visu pusių iki auksinės spalvos, pilti baltojo vyno ir troškinti, kol vynas išgaruos.
Padažui puode ištirpinti cukrų iki šviesios spalvos, pilti vyno, grietinėlės, dėti perpjautą per pusę vanilę ir maišyti, kol užvirs. Tada uždengti ir virti dar 3–5 min, tada vanilę išimti. Tada padažą tirštinti vandenyje sumaišytu krakmolu, nuolat maišyti ir virti ne daugiau kaip 1 min.
Kumpio ir kiaušinių pyragas
Reikės
Tešlai:
250 g miltų,
žiupsnelio druskos,
100 g sviesto,
1 kiaušinio.
Įdarui:
1 svogūno,
100 rūkyto kumpio,
100 ml pieno,
3 kiaušinių,
200 g fermentinio sūrio,
1 arbatinio šaukštelio petražolių,
saujos šaldytų žirnelių,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus.
Paruošimo būdas
Dubenyje sumaišytus miltus ir sviestą pirštais sutrinti iki trupinių. Įberti žiupsnelį druskos ir įmušti kiaušinį. Viską išminkyti.
Gautą tešlą iškočioti ir ja iškloti kepimo skardą. Įdėti į šaldytuvą ir palikti 30 min.
Kol tešla šąla, imkitės gaminti įdarą. Kumpį ir svogūną reikia supjaustyti smulkiais gabalėliais. Sūrį sutarkuoti burokine tarka. Įkaitintame aliejuje pakepinti svogūną ir kumpį, kol gražiai apkeps ir palikti, kad atvėstų. Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių ir pašauti kepti prieš tai atšaldytą pyrago pagrindą 10 min.
Kiaušinius išplakti, įberkite druskos ir pipirų, smulkintų petražolių. Į gautą kiaušinių plakinį sudėti šaldytus žirnelius, tarkuotą sūrį ir apkeptus svogūnus su kumpiu. Ant iškepusio pagrindo supilti pyrago įdarą. Išlyginti paviršių ir vėl pašauti kepti 30 min. Po 30 min. kaitrą sumažinti iki 180 ir dar palikti kepti 10 min.
Šventinis vištienos vyniotinis su slyvomis
Reikės
650 g vištos krūtinėlės,
150 g džiovintų slyvų,
60 g fermentinio sūrio,
60 g saulėje džiovintų pomidorų,
1 valgomojo šaukšto žuvų padažo,
1 arbatinio šaukštelio sezamų sėklų,
žiupsnelio čiobrelių,
druskos,
tarkuotos citrinos žievelės,
maltų pipirų,
1 arbatinio šaukštelio smulkintų krapų,
Paruošimo būdas
Vištos krūtinėlės dalis atskirti vieną nuo kitos, nuplauti šaltu vandeniu. Dėti į tarpą tarp sviestinio popieriaus ir kočėlu išmušti krūtinėlę iki reikiamo storio (1 cm).
Ruošti vyniotinio įdarą. Į elektrinio smulkintuvo indą dėti visas likusias sudedamąsias dalis: saulėje džiovintus pomidorus, sūrį, slyvas, pilame šlakelį žuvų padažo, žiupsnelį čiobrelių ir druskos, maltų pipirų, krapus, sezamų sėklas, citrinos žievelę. Smulkinti iki vientisos masės.
Abi dalis vištienos krūtinėlės aptepti įdaru, dailiai suvynioti kepimo folija ir užlenkti kraštus. Dedame į iki 150°C įkaitintą orkaitę ir kepti 60 min. Valgyti šiltus su garnyru arba atvėsusius.
P.S. Nors kai kurios šeimininkės linkusios vyniotinius virti, kepti vyniotiniai kur kas skanesni, nes kepant išryškėja mėsos ir įdaro skoninės savybės.
Naujausi komentarai