Bananinis įkvėpimas: nuo duonos iki desertų Pereiti į pagrindinį turinį

Bananinis įkvėpimas: nuo duonos iki desertų

2025-05-04 23:00 diena.lt inf.

Bananai yra vienas mėgstamiausių vaisių – jie ne tik saldūs, bet ir naudingi sveikatai, o kaina yra patraukli. Be to, jais mėgautis galima pačiais įvairiausiais būdais: nuo skanaus užkandžio, pusryčių košės pagardinimo iki kepimo ant grilio ar naudojimo įvairiems desertams.

 Tobuli: bananai skanūs ir patys savaime, tačiau jie yra idealus įvairių kepinių ingredientas.  Tobuli: bananai skanūs ir patys savaime, tačiau jie yra idealus įvairių kepinių ingredientas.  Tobuli: bananai skanūs ir patys savaime, tačiau jie yra idealus įvairių kepinių ingredientas.  Tobuli: bananai skanūs ir patys savaime, tačiau jie yra idealus įvairių kepinių ingredientas.

Konditeris Thierry Lauvray sako, kad pavasarį, padidėjus susidomėjimui sveikesnėmis saldumynų alternatyvomis, pasigaminti bananinių skanėstų – ir naudinga, ir nesudėtinga. Bananai puikiai tinka putėsiams, kokteiliams, glotnučiams, pyragams ir desertams, be to, dera košėse, blynuose, iš jų galima paruošti gausybę skanėstų.

„Bananai tinka ir kepimui ant grilio, todėl kepsninių sezonu verta juos ruošti būtent šiuo būdu. O tai padaryti paprasta. Pirmiausia bananus perpjaukite išilgai (žievės nelupkite, palikite) ir iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Tuomet bananus patepkite sviestu ir dėkite ant įkaitintų grilio grotelių. Juos pakepkite apie dvi minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus“, – pataria konditeris.

Pasak jo, taip paruoštus bananus galima patiekti su mėgstamo skonio ledais, aplieti šokoladu, karamele ar plakta grietinėle.

Lengva pasigaminti ir bananų „ledus“ – tiesiog juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, sušaldykite šaldiklyje ir paskui sudėkite į kokteilinę ar trintuvą ir gerai sutrinkite – tekstūra bus labai panaši į ledų. Jei norite, galite įdėti kelias šviežias braškes, šaukštą riešutų sviesto ar kitų pagardų.

Jei norisi ko nors saldaus, bet nėra laiko sudėtingam kepiniui, kepimo meistras siūlo išbandyti pookies (angliškų žodžių pancakes, liet. blynai, ir cookies, liet. sausainiai, – kombinacija. Ji ir nusako recepto esmę – purius, minkštus blynus primenantys sausainiai.) Blynainiai – taip pavadintas receptas sulaukė dešimčių milijonų peržiūrų „Instagram“ tinkle.

„Tokios bananinio skanėsto sėkmės paslaptis – jų paprastumas. Jam nereikia nei daug laiko, nei daug ingredientų. Tai gera idėja, kaip panaudoti sunokusius bananus, kai bananų duona jau kiek pabosta“, – pasakoja konditeris.

Sausainiams jis rekomenduoja naudoti gerai sunokusius bananus, ant jų žievės jau gali būti rudų dėmelių – tokie vaisiai bus saldesni ir lengviau sutrinami. Jeigu tokių bananų turite daug, konditeris primena, kad nebūtina jų visų iškart sunaudoti – galite ir užšaldyti.


Bananų duona su braškėmis

3 prinokę bananai,

300 g šviežių braškių,

115 g minkšto sviesto,

240 g miltų,

200 g cukraus (arba mažiau),

2 dideli kiaušiniai,

1 šaukštelis kepimo sodos,

1/2 šaukštelio druskos.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Dvi 23x13 cm kepimo skardas ištepkite aliejumi. Atidėkite į šalį. Dideliame dubenyje elektriniu maišytuvu išsukite sviestą ir cukrų. Nedideliame dubenyje šakute išplakite kiaušinius. Sudėkite kiaušinius į sviesto ir cukraus mišinį ir plakite iki vientisos masės. Sudėkite šakute sutrintus bananus ir išplakite iki vientisos masės. Suberkite persijotus miltus, sodą ir druską. Gerai išmaišykite. Sudėkite supjaustytas braškes, prieš tai apvoliotas šaukšte miltų. Supilkite mišinį į kepimo formas ir 15 min. kepkite 190 °C temperatūroje. Tuomet sumažinkite kaitrą iki 175 °C ir kepkite dar 30 min., kol šonai lengvai paruduos. Ar bananų duona jau iškepusi, patikrinkite dantų krapštuku. Palikite atvėsti, o tada mėgaukitės.

Patarimai

• Nepermaišykite tešlos: svarbu tiesiog išmaišyti ingredientus, kol jie susijungs. Sausus ingredientus reiktų maišyti atskirai nuo drėgnų ir tada greitai sumaišyti visus.

• Persijokite sausus produktus: tai neleidžia susidaryti gumulėliams, tešla bus puresnė ir tobulai vientisa.

• Įkaitinkite orkaitę – dedant duoną į neįkaitintą orkaitę, dažnai kepinys gerai neiškyla, būna mažesnis.

• Neatidarinėkite orkaitės durelių: atidarius orkaitės dureles kepimo pradžioje, duona gali sukristi.

• Leiskite duonai pailsėti: prieš išimdami iš kepimo formos, leiskite jai 30 min. atvėsti ir tik tada pjaustykite.

Šokoladiniai bananų kąsneliai

3 bananai,

150 g riešutų sviesto,

280 g juodojo šokolado,

20 ml kokosų gėrimo,

smulkintų mėgstamų riešutų,

kokoso drožlių.

Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pusę jų sudėkite į lėkštę, išklotą kepimo popieriumi. Likusius atidėkite. Riešutų sviestą 30 sekundžių pašildykite mikrobangų krosnelėje, kad jis taptų tąsus. Puodą pastatykite į garų vonelę, sudėkite šokoladą ir supilkite kokosų gėrimą. Maišykite tol, kol šokoladas visiškai ištirps. Ištirpęs jis turi blizgėti. Ant bananų griežinėlių užtepkite riešutų sviesto ir ant viršaus uždėkite likusius bananus. Turi išeiti tarsi maži bananų sumuštiniai. Po vieną imkite bananų kąsnelius, panardinkite į šokoladą ir dėkite ant kepimo popieriaus. Galite vienus jų pabarstyti smulkintais riešutais, kitus – kokoso drožlėmis. Skanėstus dėkite į šaldytuvą ir laikykite tol, kol šokoladas visiškai sustings.

Bananų blynainiai

2 prinokę bananai,

120 g juodojo šokolado,

2 kiaušiniai,

100 g cukraus (galima keisti medumi ar klevų sirupu),

200 g miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių.

Visus produktus sudėkite į trintuvą arba virtuvinį kombainą ir gerai išmaišykite. Skardą išklokite kepimo popieriumi, iš tešlos šaukštu suformuokite apskritimus ir kepkite 8 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų