Kiekvienas kepinys ar patiekalas turi savitą prasmę ir istoriją. Pirmą kartą apie Beatos Nicholson šokoladainį sužinojau iš jos knygos, kai dar mokiausi mokykloje. Pajutusi pirmąją meilę, panorau pagaminti kažką nepaprasto. Karamelė, šokoladas ir kakava – tuomet šis šokoladainio produktų derinys man atrodė tobuliausiai tinkantis mane užvaldžiusiems jausmams išreikšti. Kepti pyragą paskatino ir įsidėmėta mamos mintis, kad mylinti mergina privalo mokėti ir skaniai gaminti. Tad šios dvi priežastys paskatino mane iškepti minėtą Beatos šokoladainį, kurį tebekepu iki šiol ypatingomis progomis. Mat, kad ir kiek naujų receptų rasčiau ir išbandyčiau, šis pyragas yra tiesiog nenugalimas, tinkantis įvairiomis progomis. Net tada, kai norime ištaisyti padarytas klaidas. Paragavę jo, žmonės linksmai nusišypso, pamiršta visas bėdas ir nuoskaudas. Beje, anksčiau į pyragą nedėdavau riešutų, o dabar jų beriu su kaupu. Manau, kad tai lėmė jaunatviškas noras eksperimentuoti, siekti įvairovės. Vasarą šį kepinį idealiai pagardina braškės.
Reikės
200 g juodojo šokolado (vieną šokolado plytelę dėjau prabangią – su 70 proc. kakavos, kitą – 40 proc.),
250 g sviesto,
3 kiaušinių,
200 g cukraus,
3 valgomųjų šaukštų tamsios kakavos,
180 g miltų,
žiupsnio druskos,
poros saujų įvairių riešutų.
Paruošimo būdas
Sviestą su šokoladu sudėti į dubenį ir ištirpinti, kaitinant ant garų (dubenį kaitinant ant puose verdančio vandens). Į kitą puodą sudėti kiaušinius, cukrų ir 2 min. paplakti (nereikia plakti iki baltų putų). Tuomet kakavą sumaišyti su miltais. Stambiai sukapoti (supjaustyti) riešutus. Tuomet truputį atvėsusią šokolado ir sviesto masę supilti į kiaušinių ir cukraus masę, išmaišyti. Suberti miltus, sumaišytus su kakava, smulkintus riešutus. Viską išmaišyti ir pilti į kepimo indą (skardą), išklotą kepimo popieriumi. Į paskleistą masę kas kelis centimetrus įspausti po pieniško šokolado plytelės kvadratinį gabalėlį taip, kad kiekvieno būsimo gabaliuko viduje būtų po savo šokolado gabaliuką.
Kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje ne ilgiau kaip 30 min. Išimtą iš orkaitės pyragą palikti atvėsti
Naujausi komentarai