Pereiti į pagrindinį turinį

Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

2024-10-13 12:00 diena.lt inf.

Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti sveikatos negalavimų.

Atsargiai: gėlės papuošia patiekalą, tačiau prieš naudojant būtina įsitikinti, kad jos yra saugios vartoti.
Atsargiai: gėlės papuošia patiekalą, tačiau prieš naudojant būtina įsitikinti, kad jos yra saugios vartoti. / freepik.com nuotr.

Tinka ne visos

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ragina gamintojus atidžiau rinktis maiste norimas naudoti valgomąsias gėles.

„Populiarėjant maisto puošybai gėlėmis, pirmiausia norime akcentuoti maisto saugą. Ne visos gėlės yra valgomos, todėl svarbu tinkamai identifikuoti jų rūšis ir įsitikinti, kurias gėlių dalis iš tiesų saugu vartoti. Valgomiems augalams priskirtini rožių, rugiagėlių, medetkų, agurklių žiedai, taip pat levandos, vaistinių bijūnų, kiaulpienių žiedai, tačiau tam tikrų jų dalių reikėtų vengti – pavyzdžiui, agurklių lapų, nes jų vartojimas gali sukelti vėmimą ar viduriavimą. Nerekomenduojame vartoti jurginų lapų ir šaknų, nes gali sukelti įvairių virškinimo sutrikimų. Maistui dekoruoti netinka gėlės, kurios buvo nuolat tręšiamos, neaiškus jų auginimo ir paruošimo būdas“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Akvilė Sapronaitė.

Įvertinti augimo sąlygas

Specialistė pastebi, kad maistui puošti neretai panaudojamos hortenzijos, tačiau įspėjama, kad šių gėlių žiedlapiai toksiški. Juose esantis cianidas yra pavojingas sveikatai, apsinuodijus pradeda pykinti, atsiranda skrandžio skausmas, vėmimas, gausus prakaitavimas.

Maistui dekoruoti netinka gėlės, kurios buvo nuolat tręšiamos, neaiškus jų auginimo ir paruošimo būdas.

Renkantis augalus maisto gaminiams dekoruoti ne mažiau svarbios ir tokių augalų auginimo sąlygos. Kitaip tariant, svarbu įvertinti, kaip auginamos, kuo tręšiamos maistui skirtos gėlės. Į rinką turi būti pateikiamos valgomosios gėlės, kuriose pesticidų likučiai neviršija didžiausio leidžiamo kiekio, taip pat jose neturėtų būti aptinkama vabzdžių kenkėjų ar patogeninių bakterijų.

Labai svarbu ir tinkamai jas surinkti – valgomosios gėlės turi būti renkamos švariai, prieš tai gerai nusiplovus rankas, naudojant švarius įrankius ir indus. Šviežias valgomąsias gėles būtina tinkamai nuplauti po tekančiu geriamuoju vandeniu, siekiant pašalinti visus nešvarumus ir apsisaugoti nuo mikrobų ir su maistu plintančių ligų.

Valgomosios gėlės turi būti saugios vartoti. Ypač maistui puošti gamintojai turėtų rinktis valgomąsias gėles, nes, tikėtina, jos bus suvartotos.

Vartoti – atsakingai

Valgomąsias gėles reikia laikyti tinkamos temperatūros patalpose, geriausia – šaldytuve, kad būtų išvengta gedimo ir palaikoma drėgmė. Jeigu gėles reikia laikyti ilgiau kaip kelias valandas, tuomet geriau tiesiog įmerkti į vandenį.

VMVT specialistė pažymi, kad paruošus gėlėmis papuoštus patiekalus maisto gamintojų pareiga – vartotojams pateikti tikslią ir visapusišką informaciją apie patiekalų sudėtį, kad jie lengviau galėtų pasirinkti mitybos poreikius atitinkančius gaminius.

Prieš įtraukiant į maisto gamybą naujas augalų ar gėlių rūšis svarbu patikrinti, ar maisto produktas nepriskiriamas naujo maisto (angl. Novel Food) kategorijai (t. y. ES nebuvo plačiai vartotas žmonių maistui iki 1997 m. gegužės 15 d.). Jeigu augalas priskiriamas naujam maistui, prieš tiekiant rinkai jį būtina autorizuoti, o tam reikia įrodyti jo saugą – pavyzdžiui, smulkusis serentis (lot. Tagetes tenuifolia) laikytinas nauju maistu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų