Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs.
Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos – tradicinio graikiško deserto. "Jį paruošti – visai nesunku", – užtikrino Zoe Catsambis, Graikijos ambasadoriaus Lietuvoje žmona, pati parodžiusi, kaip viską ruošti.
Z.Catsambis siūlo pasigaminti šį graikišką desertą net nelaukiant švenčių. Geriausia šio recepto dalis – jį pagaminti labai lengva, tačiau neįprastu patiekalu tikrai nustebinsite užsukusius svečius.
Reikės:
0,5 kg tešlos "Fyllo" (yra ir mūsų prekybos centruose), 0,5 kg stambiai maltų migdolų arba kitų riešutų, 2 valgomųjų šaukštų maltų džiūvėsių, 1,5 arbatinio šaukštelio cinamono, 0,5 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių (pagal skonį), 1–1,5 puodelio ištirpinto sviesto.
Sirupui: 3 puodelių cukraus, 3 puodelių vandens, 0,5 stiklinės cukraus arba gliukozės, trupučio vanilės, 2 citrinų žievelių, pusės citrinos sulčių, 2 šaukštų konjako, brendžio ar kito alkoholinio gėrimo.
Kaip pasigaminti:
Dubenėlyje sumaišykite riešutus, džiūvėsius, cinamoną ir gvazdikėlius. Ištirpinkite sviestą ir patepkite juo kepimo skardą. Vieną tešlos lapą patepkite sviestu ir pusę jo užtepkite riešutų mase. Susukite užteptą tešlos lapą į ritinėlį ir įdėkite į kepimo skardą. Susukite ir pridėkite visą kepimo skardą tokių ritinėlių. Iš viršaus baklavą patepkite trupučiu sviesto ir aštriu peiliu ritinėlius supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Peilis būtinai turi būti aštrus, kad ritinėliai neiširtų.
Supjaustę ritinėlius, apšlakstykite juos trupučiu šalto vandens. Taip paruoštą baklavą galima užšaldyti ir šaldiklyje. Kepkite orkaitėje 30–40 minučių esant 175 laipsnių temperatūrai, kol baklava taps gelsva.
Kol patiekalas keps, į puodą sudėkite sirupui gaminti skirtus produktus ir virkite 10–15 minučių. Vos tik baklavą ištrauksite iš orkaitės, užpilkite ją karštu sirupu. Palikite ritinėlius kuriam laikui, kol sirupas susigers. Kad baklava būtų traški, neuždenkite jos dangčiu ir nedėkite į šaldytuvą. Tinka vartoti savaitę.
Naujausi komentarai