Pereiti į pagrindinį turinį

Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

2024-09-28 13:00 diena.lt inf.

Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistinės savybės ir tekstūra daro jį tobulu pasirinkimu užkandžiams, įvairiems patiekalams. Humusą ypač vertina tie, kuriems svarbu praturtinti organizmą naudingomis medžiagomis.

Organizatorių nuotr.

Humuso pagrindą sudaro avinžirniai, sezamo sėklų pasta, alyvuogių aliejus, citrinos sultys, česnakas ir įvairūs prieskoniai. Šis avinžirnių užtepas rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XIII a., tačiau manoma, kad valgomas jis buvo dar anksčiau. Ir nors tiksli humuso kilmės vieta nežinoma, tačiau daugelis šalių Artimuosiuose Rytuose laiko jį savo kulinariniu paveldu. Moderniais laikais humusas dėl savo paprastos sudėties ir turtingo skonio išpopuliarėjo visame pasaulyje. Be to, jis ne tik išsiskiria gomurį pamaloninančiu skoniu, tačiau, anot mitybos specialistų, yra ir naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Pagrindinis šio patiekalo ingredientas – avinžirniai – turi daug baltymų, skaidulų ir kompleksinių angliavandenių. Dėl to humusas pasotina ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

Iš sezamo sėklų gaminama pasta papildo humusą kalcio ir antioksidantų, o alyvuogių aliejus – žmogaus organizmui reikalingų mononesočiųjų rūgščių. Humusas taip pat gausus vitaminų, tokių kaip C, B6, ir mineralų, pavyzdžiui, geležies ir magnio.

Humusas puikiai tinka kaip užtepas ant sumuštinių, pagardas salotoms ar net kaip pagrindinis patiekalas su kitais ingredientais. Šis patiekalas gali būti įvairiai pritaikomas pagal skonį – jį galima pagardinti aitriosiomis paprikomis, burokėliais, avokadu ar kitais priedais.


Avinžirnių užtepėlės suktinukai

200 g avinžirnių užtepėlės,

1 stiklinė smulkiai pjaustytų saulėje džiovintų pomidorų,

1 smulkiomis juostelėmis pjaustytas agurkas,

sauja šviežių špinatų,

8 vidutinio dydžio tortilijos paplotėliai.

Pašildykite tortilijos paplotėlius mikrobangų krosnelėje, kad šie suminkštėtų. Kol ruošiate vieną tortiliją, likusias laikykite uždengtas drėgna popierine šluoste. Tortilijos paplotėlio paviršių tepkite avinžirnių užtepėle, ant viršaus dėkite smulkiai pjaustytus agurkus, špinatus ir saulėje džiovintus pomidorus. Susukite tortiliją į pailgą cilindrą ir aštriu peiliu supjaustykite 1,5–2,5 cm pločio ritinėliais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų