Pereiti į pagrindinį turinį

Idėja savaitgaliui: jūros gėrybės grilyje (receptai)

2019-05-17 12:11
DMN inf.

Kiauliena, vištiena, jautiena – rodos, grilyje jau viskas išbandyta. Tačiau ar kada ragavote grilyje keptų jūros gėrybių? Tam tinka viskas, ką galite rasti lietuviškose parduotuvėse, nuo krevečių, kalmarų, aštuonkojų, iki midijų ir austrių.

"Maximos" ir "Twitter" nuotr.

„Lietuviai atranda jūros gėrybes, jų paklausa nuolat auga. Per pirmus keturis šių metų mėnesius žmonės mūsų parduotuvėse nupirko daugiau nei 110 tonų vėžiagyvių, moliuskų, galvakojų ir kitų jūros gėrybių. Tai yra net 19 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Labiausiai augo šaldytų produktų pardavimai – antai šaldytų jūros gėrybių pusgaminių nupirkta net 27 proc. daugiau nei prieš metus“, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

Pirkėjai labiausiai mėgsta šviežias ir šaldytas krevetes bei kitus vėžiagyvius, kurių pardavimai sudaro apie du trečdalius visų jūrų gėrybių pardavimų.

V. Drulienė pastebi, kad jūros gėrybės sezoniškumo neturi, tad žmonės jas perka ir skanauja visais metų laikais. Visgi labiausiai jų pardavimai išauga metų pabaigoje – štai pernai gruodį šių prekių nupirkta daugiau nei dvigubai tiek, kiek bet kurį kitą mėnesį.

Šiltuoju metų laiku žmonės įpratę lauke kepti šašlykus, kepsnius, įvairią marinuotą mėsą. Bet juk lauko kepsninėje galima čirškinti ir tas pačias jūros gėrybes, kurioms dūmo aromatas suteikia visai kitokį skonį.

„Grilyje paruoštos jūros gėrybės nustebins net visko ragavusius gurmanus. Be to, tinkamai jas iškepti yra ne ką sunkiau nei tą patį šašlyką ar žuvį. Skirtumas nebent tas, kad krevečių ar moliuskų vidaus temperatūrą pamatuoti sunkiau, tad šiuo atveju daugiau lemia nuojauta ir patirtis“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Jis barbekiu mėgėjams siūlo išbandyti du paprastus receptus su jūros gėrybėmis:

Tigrinės barbekiu krevetės

Reikės: 700 g stambių (tigrinių) krevečių, 1 šaukštelio šviežių, smulkintų petražolių, 1 šaukštelio šviežių, smulkintų čiobrelių, 1 šaukštelio šviežios, smulkintos kalendros, 1 šaukštelio smulkintų svogūnėlių, 3 stambių skiltelių česnako, pusės stiklinės ištirpinto sviesto, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 šaukštelių šviežių citrinos sulčių, druskos, pipirų pagal skonį, garnyrui – špinatų lapų ir citrinos griežinėlių

Nulupkite krevetes, palikdami tik uodegėles. Sumaišykite petražoles, čiobrelius, kalendrą ir svogūnėlius, ant viršaus išspauskite česnako skilteles. Užpilkite ištirpintą sviestą, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Prieš kepimą, dideliame dubenyje sumaišykite krevetes su šiuo marinatu ir palikite kambario temperatūroje 15 minučių (arba 30 minučių šaldytuve). Nepalikite krevečių marinuotis ilgiau, nes jos taps pernelyg minkštos. Marinatą išpilkite, o krevetes suverkite ant iešmelių ir pakepkite ant anglių (be ugnies) po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių. Neperšviečiamos, rausvos, sukietėjusios krevetės – ženklas, kad jos iškepė. Patiekite su špinatų lapais ir citrinos griežinėliais.

Austrės su dūmu

Reikės: 12 austrių, 1–2 stiklinių ištirpinto sviesto, 6–12 citrinos skiltelių, 1,5 arbatinio šaukštelio aštraus „Tabasco“ padažo, 2 šaukštų Vusterio padažo, druskos ir pipirų pagal skonį.

Prieš kepimą austres kruopščiai nuplaukite. Kepsninėje naudokite ketaus keptuvę arba padenkite groteles stora folija ir joje pradurkite kelias skyles. Išdėliokite austres ant keptuvės ar folijos ir kepkite didelėje temperatūroje uždarytu dangčiu, kol kiautas prasivers (mažos austrės įprastai iškepa per 5 minutes, didesnės – pora minučių ilgiau). Išimkite iškepusias austres, nuimkite viršutinį kiautą ir patiekite su išvardintais padažais bei prieskoniais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų