Privertė gyvenimas
„Gyvenu Kretingoje su sūnumi ir vyru, dukra studijuoja ir dirba Vilniuje, – prisistato Edita. – Sūnus labai mėgsta gaminti, o dukra, kaip tikra menininkė, nelabai draugauja su virtuve, bet, manau, čia tik laiko klausimas.“
Pašnekovė 25 metus dirbo maitinimo ir aptarnavimo sferoje, tad maisto kultūra, patiekimas, skonių paieškos jai – puikiai žinomos sritys. Nors pagrindinis jos darbas nebuvo virtuvėje, mėgo stebėti, kaip dirba šefai, visko jų klausinėdavo, visko ragaudavo.
Na, o pačios aistra gaminti atsirado ne iš karto. „Tiesiog buvau priversta, – juokiasi Edita. – Kai ištekėjau, mano vyras buvo baigęs virėjų mokymus ir labai skaniai gamino – visokias įdarytas vištas, tortus, bandeles... O aš – tik išėjusi iš tėvelių namų, pagrandukė, visų lepinama – temokėjau bulves, kiaušinienę ar paprasčiausius blynus iškepti. Teko kažko imtis. Prisipirkau žurnaliukų apie maisto gaminimą ir pradėjau eksperimentuoti. Oi, kiek kentėjo mano šiukšliadėžė...“
Turi būti skanu ir gražu
E. Guščienė prisimena, kad abu jos tėveliai labai skaniai gamino. Tėtis virdavo nuostabiausias sriubas, neretai ir ji kartu: pjaustydama daržoves visokių paslapčių ir gudrybių iš jo išgirsdavo, kurios, pačiai pradėjus gaminti, labai pravertė.
O mama buvo visų kitų patiekalų fėja, bet neturėjo kantrybės mokyti, tad leido dukrai džiaugtis nerūpestinga jaunyste. Visada sakydavo: spėsi prisigaminti, kai reikės, tada ir išmoksi.
„Gal todėl ir aš, augindama savo vaikus, tuo vadovaujuosi – manau, ateina laikas, kai pajunti norą gaminti. Tačiau abiejų mano vaikų skoniai labai išlavinti, nes maistas pas mus įvairus – nuo paprastų patiekalų iki vėžiagyvių“, – sako pašnekovė.
Paklausta, kodėl nusprendė sukurti feisbuko paskyrą „Babaužiuko virtuvėlė“, kurioje dalijasi savo gaminamų patiekalų receptais, Edita pamini labai konkrečią priežastį: dėl dukters, nes ji, susiruošusi gaminti ką nors iš mėgstamų patiekalų, vis skambindavo ir klausdavo, kas ir kaip. O pavadinimo paskyrai toli ieškoti nereikėjo – Babaužiuku ją meiliai vadindavo artimas žmogus.
„Daug kas klausia, ar mes tai ir valgome, kuo dalijuosi paskyroje? Taip, mes būtent tai ir valgome. Man turi būti skanu, turi būti gražiai paserviruota ir būtinai turi būti gražūs indai. Todėl dažnai – ypač per šventes – mėgstu ne tik gaminti, bet ir stalą paruošti įspūdingą. Tai dar viena mano aistra.“
Patinka gaminti viską
„Ką gaminsiu, visada susiplanuoju savaitei, atsižvelgdama į šeimos norus ir sumanydama vis naujų patiekalų, – pasakoja pašnekovė. – Žinoma, ne visada pavyksta laikytis plano, nes būna ir taip, kad vienas vakarienei nori midijų, o kitas gal kokios košės, ir gamini.“
Editos šaldytuve visada galima rasti avokadų, sviesto, pieno, kiaušinių, naminių lašinių, namuose visada yra duonos. Tai – pagrindiniai maisto produktai. O toliau šaldytuvas pildomas pagal tai, ką planuojama gaminti.
„Dievinu Azijos virtuvę, – sako moteris, – bet šiaip man patinka viską gaminti – nuo salotų, sriubų, karštų patiekalų iki desertų. O didžiausi kritikai yra mano vaikai. Jei jiems nepatiko, daugiau to nebegaminsiu. Nors yra tokių patiekalų, kuriuos valgau tik aš.“
Tik štai susidėlioti viską taip, kad šeima kartu valgytų pusryčius, pietus ir vakarienę, nedažnai pavyksta.
„Aš pati nevalgau pusryčių – pirmas mano maistas būna apie pietus. Mano nuostata: kada noriu, tada ir valgau. Bet tikrai stengiuosi, kad kuo dažniau visi namiškiai susėstumėme prie stalo kartu – juk tai toks puikus ritualas“, – sako Edita.
Aitriųjų paprikų sriuba
500 g jautienos faršo,
16 g česnakų,
200 g konservuotų raudonųjų pupelių,
30 g aliejaus,
kubelis mėsos sultinio,
4 g cukraus,
2 g druskos,
680 g lečo padažo,
6 g maltų paprikų,
2 g maltų pipirų,
3 g maltų aitriųjų paprikų,
3 g raudonėlių,
200 ml vandens,
fermentinio sūrio.
Faršą pakepinkite su aliejumi. Lečo padažą pertrinkite trintuvu, dėkite sutrintą česnaką ir kitus prieskonius. Į puodą sukrėskite apkepintą jautieną ir padažą, supilkite karštą sultinį, suberkite nuplautas pupeles ir viską troškinkite ant silpnos ugnies, orkaitėje arba keptuve 200 °C temperatūroje apie 1,5 valandos. Patiekite gausiai apibarstę tarkuotu sūriu, su pakepintu skrebučiu, apteptu su žolelių sviestu.
Burokėlių mišrainė su pievagrybiais
4 bulvės,
500 g burokėlių,
150 g pievagrybių,
2 morkos,
70 g raugintų agurkų,
100 g raugintų kopūstų,
1 raudonas svogūnas,
keli petražolių lapeliai,
70 ml aliejaus,
pipirų,
druskos.
Bulves, morkas ir burokėlius nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Ataušintas daržoves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Susmulkinkite agurkus ir svogūnus. Kopūstus nusunkite ir, jei reikia, pasmulkinkite. Supjaustytus grybus pakepkite su šaukštu aliejaus iki rusvumo. Sumaišykite visus produktus su likusiu aliejumi, pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska, papuoškite petražolėmis.
Kiaulienos šoninės kepsniukai
500 g šoninės su kaulu,
50 g garstyčių,
druskos,
pipirų,
kario prieskonių,
aliejaus.
Kiaulieną supjaustykite 1 cm storio riekelėmis. Jas ištrinkite druska, pipirais ir kariu, aptepkite garstyčiomis ir aliejumi. Taip marinuojamą mėsą galima laikyti šaldytuve dvi paras. Mėsą kepkite keptuvėje tol, kol išsilydys didžioji dalis riebalų. Jei neturite laiko ir noro stovėti prie viryklės, sudėkite viską į kepimo skardą, kepkite pusę valandos iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje, po to dar 30 minučių – 180 °C orkaitėje. (Man net labiau patiko orkaitėje, mėsa buvo sultingesnė ir minkštesnė.) Patiekti su daržovėmis, pomidorų padažu, krienais, garstyčiomis ar kitu mėgstamu garnyru.
Apelsinų sultimis ir garstyčiomis glazūruota vištiena
10 vištienos blauzdelių,
6 česnakų skiltelės,
4 šaukštai minkšto sviesto,
druskos,
pipirų,
baziliko,
rozmarino,
čiobrelių.
Glazūrai:
6 šaukštai apelsinų sulčių,
2 šaukštai grūdėtų garstyčių,
2 šaukštai rudojo cukraus,
2 šaukštai tirpinto sviesto.
Česnakus susmulkinkite, sumaišykite su druska, pipirais, prieskoniais. Šiuo mišiniu įtrinkite blauzdeles, dėkite jas į kepimo skardą ir palikite bent valandai marinuotis. Pašaukite blauzdeles į iki 180 °C įkatintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol keps, sumaišykite visus glazūros ingredientus. Maišykite, kol ištirps cukrus. Po 20 minučių sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170 °C. Aptepkite glazūra vištieną (pasilikite truputį dar vienam aptepimui) ir kepkite dar 10 minučių. Po to vėl aptepkite glazūra ir dar kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apskrus.
Varškės tinginys
500 g varškės,
360 g sausainių,
220 g kondensuoto pieno,
100 g šilauogių (arba džiovintų vaisių),
100 g riešutų,
200 g kambario temperatūros sviesto,
2 šaukštai vanilinio cukraus,
1 šaukštelis migdolo kvapo esencijos,
2 šaukštai citrinos sulčių.
Sausainius sulaužykite nedideliais gabalėliais ir atidėkite į šalį. Į dubenį dėkite sviestą, pilkite kondensuotą pieną, vanilinį cukrų, migdolo kvapo esenciją, citrinų sultis. Išsukite iki vientisos masės. Sudėkite varškę ir viską išmaišykite. Suberkite uogas, riešutus ir sausainius, permaišykite. Indą išklokite sviestiniu popieriumi ir sudėkite tinginio masę. Palikite šaldytuve bent 6 valandoms, geriausia laikyti per naktį.
Naujausi komentarai