Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip išsaugoti derlių žiemai?

2016-10-31 15:43
DMN inf.

Norėdami rudens derliaus gėrybėmis džiaugtis kuo ilgiau, skubame jas konservuoti, džiovinti ar šaldyti. Tokie būdai tinka toli gražu ne kiekvienai rudens gėrybei. Kaip išsaugoti geriausias bulvių, morkų, svogūnų, moliūgų savybes?

Kaip išsaugoti derlių žiemai?
Kaip išsaugoti derlių žiemai? / N. Krevnevos/ BFL nuotr.

Bulves, morkas, burokėlius tinkamiausia laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Geriausiai tam tinka rūsys, tačiau ne bet koks. Prieš paliekant jame daržoves, reikia įvertinti jo temperatūrą ir drėgmę. Ekspertų teigimu, geriausia, jei rūsyje yra apie 2–3 laipsnius šilumos ir 90 proc. drėgmės. Prieš paliekant daržoves rūsyje, patariama jas gerai išdžiovinti.

Kita vertus, ne visi rūsiai atitinka šiuos kriterijus. Jei rūsyje per šilta, tačiau yra langas, patalpas galima atvėsinti, kartais jį praveriant. Jei rūsyje per sausa – pastatykite dubenį vandens ir tegu jis lėtai garuoja. Temperatūrai ir drėgmei matuoti naudinga įsigyti patikimą termometrą ir hidrometrą.

Laikyti verta tik geriausios būklės daržoves ir vaisius: pažeisti ar ligos užpulti, jie gali apkrėsti ir sveikas gėrybes. Į rūsį nešamų daržovių nereikia plauti – tik švelniai nuvalyti didesnius dirvožemio likučius. Norint paruošti šaknines daržoves, pavyzdžiui, morkas, žiemai, reikia nukirpti jų žalias viršūnes, paliekant tik mažus jų galiukus. Žinoma, negalima nupjauti pačios daržovės viršūnės. Kopūstus taip pat geriausia laikyti rūsyje tam skirtuose stelažuose, sudėjus gūžę prie gūžės, šaknimis į viršų. Daržovių ir vaisų nereikėtų laikyti kartu: vaisiai išskiria daug etileno, kuris gali paskatinti per greitą daržovių nokimą.

Ką daryti, jei namuose nėra rūsio arba jis nėra tinkamas daržovėms laikyti? Rasti alternatyvą. Antai morkos, burokėliai, ridikai puikiausiai išsilaiko per žiemą ir šaldytuvų daržovių stalčiuose. Naujausi šaldytuvai turi specialias funkcijas, leidžiančias kiekvieną produktą laikyti jam tinkamiausioje temperatūroje – vištienos filė galėsite laikyti zonoje, kur 0 laipsnių temperatūra, o daržoves – lentynoje, kur nustatėte 3 laipsnių temperatūrą.

Bulves galima laikyti ir garaže, verandoje, prieangyje, drėgnoje, retai praveriamoje spintoje ar kitur, kur pakankamai vėsu ir nėra per sausa.

Anksčiau moliūgus žmonės laikydavo palėpėse po lova, kur nebūdavo nei stingdomai šalta, nei per šilta. Idealiausia temperatūra šiai gėrybei – nuo 10 iki 16 laipsnių šilumos, drėgmė – apie 50 proc. Geriausia juos sudėti ant lentos ar kartono. Tokiomis sąlygomis moliūgai gali išsilaikyti iki trijų mėnesių.

Svogūnus ir česnakus galima laikyti virtuvėje, tačiau jų jokių būdu negalima dėti į plastikinius maišelius, nes dėl drėgmės gali pradėti augti daigai. Geriausias variantas – dalį svogūnų ir česnakų laikyti virtuvėje, o kitą dalį – vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje, subėrus į tinklinius maišelius arba dėžes su tarpais, kad galėtų cirkuliuoti oras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų