Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip marinuoti šašlyką?

2009-07-18 23:59
Kaip marinuoti šašlyką?
Kaip marinuoti šašlyką? / Evaldas Butkevičius

Karštas vasaros savaitgalis, gamta, ežeras ir, žinoma, šašlykas. Be šio iš Kaukazo atkeliavusio patiekalo stovyklavimą sunku įsivaizduoti. Tik kaip jį geriausia marinuoti?

Kepamas šašlykas visuomet taip pat: visus skonio skirtumus, mėsos minkštumą lemia marinatas. Ko gero, jau turite savo pamėgtą receptą, bet juk visada smagu išbandyti ką nors nauja.

Vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų marinuoti šašlyką – su mineraliniu vandeniu. Tiesiog supjaustykite mėsą gabalėliais, sudėkite prieskonius ir užpilkite gazuotu mineraliniu vandeniu. Vos po kelių valandų šašlyką jau galėsite kepti ir jo mėsa bus gana minkšta.

Kiti paprasti variantai – mėsą marinuoti su svogūnais ir majonezu arba pomidorų padažu. Tik tokiu atveju ją marinuoti reikėtų ilgiau – geriausia bent dieną. Šašlyką taip pat galima marinuoti su raudonuoju vynu, šaltalankių sultimis, kartais į marinatą dedami net burokėliai.

Lietuvoje dažniausiai kepamas kiaulienos šašlykas, tačiau šį patiekalą galima kepti ir iš ėrienos ar vištienos. Beje, profesionalūs kulinarai pataria nedėti druskos nei į marinatą, nei kepant šašlyką – geriau užbarstyti jos jau iškepus mėsą. Taip ji bus minkštesnė. Acto gaminant šašlyką patariama apskritai atsisakyti – vietoj jo puikiai tinka citrinos sultys.


Kaukazietiškas šašlykas ( 4 asmenims)

Reikės:

Apie 1,2 kg avienos sprandinės. Marinatui: šviežio baziliko, pipirų, žiupsnelio druskos, citrinos ir svogūno.

Kaip pasigaminti:

Mėsą supjautykite 2,5 x 5 cm gabalėliais, gausiai pabarstykite baziliku, pipirais ir išmaišykite. Po maždaug keturių valandų išspauskite citriną ir įpjaustykite svogūno. Marinuokite maždaug parą.


 

Rytietiškas vištienos šašlykas (4 asmenims):

Reikės:

500 g vištienos krūtinėlės. Marinatui: 1 svogūno, 1 česnako skiltelės, 1 šaukštelio imbiero,1 šaukštelio kmynų, 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės, 0,5 šaukštelio kario, 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų prieskonių, 3 šaukštų natūralaus jogurto, 2 šaukštų išspaustų citrinos sulčių.

Kaip pasigaminti:

Gerai išmaišykite visus marinatui skirtus produktus ir ištepkite juo vištienos gabaliukus. Palikite keletui valandų.


Graikiškas šašlykas (4 asmenims)

Reikės:

Apie 500 g ėrienos arba vištienos, 2 ropinių svogūnų. Marinatui: 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus, 0,25 stiklinės citrinų sulčių, 0,25 stiklinės raudonojo sauso vyno, 0,5 a. š. smulkiai kapoto česnako, 1 a. š. raudonėlio.

Kaip pasigaminti:

Sumaišykite visas marinato sudedamąsias dalis ir apie tris valandas marinuokite mėsą. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir susmeikite ant iešmo po kiekvieno mėsos gabalėlio. Kepkite ant grotelių nuolat pašlakstydami marinatu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų