Karštas vasaros savaitgalis, gamta, ežeras ir, žinoma, šašlykas. Be šio iš Kaukazo atkeliavusio patiekalo stovyklavimą sunku įsivaizduoti. Tik kaip jį geriausia marinuoti?
Kepamas šašlykas visuomet taip pat: visus skonio skirtumus, mėsos minkštumą lemia marinatas. Ko gero, jau turite savo pamėgtą receptą, bet juk visada smagu išbandyti ką nors nauja.
Vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų marinuoti šašlyką – su mineraliniu vandeniu. Tiesiog supjaustykite mėsą gabalėliais, sudėkite prieskonius ir užpilkite gazuotu mineraliniu vandeniu. Vos po kelių valandų šašlyką jau galėsite kepti ir jo mėsa bus gana minkšta.
Kiti paprasti variantai – mėsą marinuoti su svogūnais ir majonezu arba pomidorų padažu. Tik tokiu atveju ją marinuoti reikėtų ilgiau – geriausia bent dieną. Šašlyką taip pat galima marinuoti su raudonuoju vynu, šaltalankių sultimis, kartais į marinatą dedami net burokėliai.
Lietuvoje dažniausiai kepamas kiaulienos šašlykas, tačiau šį patiekalą galima kepti ir iš ėrienos ar vištienos. Beje, profesionalūs kulinarai pataria nedėti druskos nei į marinatą, nei kepant šašlyką – geriau užbarstyti jos jau iškepus mėsą. Taip ji bus minkštesnė. Acto gaminant šašlyką patariama apskritai atsisakyti – vietoj jo puikiai tinka citrinos sultys.
Kaukazietiškas šašlykas ( 4 asmenims)
Reikės:
Apie 1,2 kg avienos sprandinės. Marinatui: šviežio baziliko, pipirų, žiupsnelio druskos, citrinos ir svogūno.
Kaip pasigaminti:
Mėsą supjautykite 2,5 x 5 cm gabalėliais, gausiai pabarstykite baziliku, pipirais ir išmaišykite. Po maždaug keturių valandų išspauskite citriną ir įpjaustykite svogūno. Marinuokite maždaug parą.
Rytietiškas vištienos šašlykas (4 asmenims):
Reikės:
500 g vištienos krūtinėlės. Marinatui: 1 svogūno, 1 česnako skiltelės, 1 šaukštelio imbiero,1 šaukštelio kmynų, 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės, 0,5 šaukštelio kario, 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų prieskonių, 3 šaukštų natūralaus jogurto, 2 šaukštų išspaustų citrinos sulčių.
Kaip pasigaminti:
Gerai išmaišykite visus marinatui skirtus produktus ir ištepkite juo vištienos gabaliukus. Palikite keletui valandų.
Graikiškas šašlykas (4 asmenims)
Reikės:
Apie 500 g ėrienos arba vištienos, 2 ropinių svogūnų. Marinatui: 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus, 0,25 stiklinės citrinų sulčių, 0,25 stiklinės raudonojo sauso vyno, 0,5 a. š. smulkiai kapoto česnako, 1 a. š. raudonėlio.
Kaip pasigaminti:
Sumaišykite visas marinato sudedamąsias dalis ir apie tris valandas marinuokite mėsą. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir susmeikite ant iešmo po kiekvieno mėsos gabalėlio. Kepkite ant grotelių nuolat pašlakstydami marinatu.
Naujausi komentarai