Vokiškos dešrelės, austriškas štrudelis, vengriškas guliašas, graikiški kepsniai – Europos šalių virtuvės turi kuo didžiuotis. Tuo įsitikino valgių mugės, skirtos Europos dienai, lankytojai.
Europos dienos proga surengtoje valgių mugėje Vilniuje buvo pristatytos 16 Europos šalių virtuvės. Mugės svečiai vaikščiojo, ragavo ir niekaip negalėjo apsispręsti, kuris patiekalas vertas paties skaniausio titulo. Vis dėlto, ko gero, ilgiausios eilės išsirikiavo prie ukrainietiškų šašlykų – atšilus orams ne vienas buvo pasiilgęs šio patiekalo skonio.
Desertų gerbėjų širdys salo nuo austriškų štrudelių. "Austrijos konditerijos lygis labai aukštas. Vienas garsiausių jų gaminių – lietuvių pamėgtas štrudelis. Austriškoje virtuvėje taip pat populiari rūkyta karka su raugintais kopūstais, tačiau visoje Europoje nesutariama, kam priklauso šio patiekalo autorystė. Vienas įdomiausių dalykų, kuriuos yra tekę matyti, kaip austrai gamina, – bulvių kukuliai, įdaryti kepinta balta duona. Panašūs į mūsų cepelinus, tik įdaras – ne mėsa, o duona. Austrai pateikia šiuos kukulius kaip garnyrą prie mėsos patiekalų", – pasakojo "Marceliukės klėčio" virtuvės šefas Ramūnas Žukauskas.
Graikai – dideli ant grotelių keptos mėsos gerbėjai. Kitas graikų virtuvei būdingas bruožas – šviežios daržovės. Pristatydamas šios šalies kulinarijos paveldą graikų restoranas "Athena" pasiūlė paragauti gardaus daržovių troškinio.
"Jį pasigaminti nesunku. Keptuvė turi būti karšta, įpili aliejaus, įkaitini, papjaustai svogūnų, juos pakepini, tada įdedi cukinijos ir baklažano, viską dar apkepi. Truputėlį patarkuoji česnako, sudedi druską, pabarstai juodaisiais pipirais, įpjaustai raudonos paprikos, įdedi įvairių žalumynų. Galiausiai viską užpili citrinos sultimis. Paskutinis akcentas – įpjaustai pomidorų, uždengi keptuvę ir ant mažos ugnies palieki keliolikai minučių. Dar prieš valgant patiekalą galima papuošti šviežiais žalumynais, krapais ar petražolėmis. Galite į šį patiekalą dėti ir bulvių, bus sočiau. Jį, atsižvelgiant į tai, kiek porcijų ruošiate, reikia troškinti apie 20 minučių", – pasakojo restorano "Athena" virėjas Fiodoras Avlastimovas.
Štrudeliui reikės:
Tešlai – 300 g miltų, kiaušinis, 100 ml aliejaus, pusė stiklinės vandens, po žiupsnelį druskos ir cukraus;
Įdarui – 1 kg obuolių, 50 g maltų migdolų, 100 g razinų, 50 g razinų, 50 g cukraus, cinamono ir vanilės.
Kaip pasigaminti:
Obuolius supjaustyti skiltelėmis, sumaišyti su kitomis įdaro dalimis. Miltus ir cukrų suberti į indą, supilti aliejų, vandenį, įmušti kiaušinį ir viską išminkyti. Plonai iškočioję tešlą, tieskite ją į kepimo skardą, sudėkite įdarą ir viską susukite. Kepkite apie 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Naujausi komentarai