Temperamentingasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco šį šeštadienį pagamins gilią istoriją turintį klasikinį receptą – jautienos befstrogeną. Tačiau tradicinį patiekalą laidos „Gardu Gardu“, rodomos šeštadieniais 9.30 val. per TV3, vedėjas šiek tiek patobulins ir pagamins netradiciškai – mėsa bus troškinama dvi valandas pieno ir lazdyno riešutų padaže. Galutinį rezultatą virtuvės šefas taip pat patieks netradiciškai: ne su bulvėmis, o su skrudinta šviesia duona.
Kitas laidos vedėjas Ali Gadžijevas pastebės, kad tai grynai itališkas bruožas: „Duonos išmesti negalima, reikia tik sugalvoti, ką su ja daryti“.
O tuo tarpu Ali iškeps tikrai žiemišką sodrios sviestinės tešlos pyragą su šaldytais vaisiais ir uogomis, kurių tikrai dar galima rasti namų šeimininkių šaldikliuose. Pyrago gaminimo ir kepimo procesas atims nemažai laiko, tačiau galutinis rezultatas pamalonins kiekvieno akį ir gomurį.
Patyrę šefai patars, kokią mėsą geriausia rinktis befstrogenui ir kaip greitai ir lengvai nulupti lazdyno riešutus.
Befstrogenas su lazdyno riešutų padažu
Reikės:
800 g jautienos kumpio arba mentės
600 ml pieno
2 valg. š. miltų
1 valg. š. sviesto
80 g nuluptų lazdyno riešutų
1 šakelės šviežio šalavijo
2 šakelių šviežio rozmarino
2 šakelių šviežių petražolių
0,5 arb. š. džiovinto česnako granulių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Šviesios itališkos duonos
Gaminimas. Jautieną supjaustyti maždaug 2 cm storio kubeliais arba juostelėmis. Į smulkintuvą suberti lazdyno riešutus, rozmarino ir šalavijo lapelius, džiovinto česnako granules, maltus juoduosius pipirus, įpilti 2-3 valg. š. alyvuogių aliejaus ir viską sumalti iki smulkių trupinių. Aukštesnėje keptuvėje arba troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų, sudėti maltą riešutų mišinį, išmaišyti ir pakepinti 1 minutę. Tada įdėti sviestą ir išmaišyti. Kai sviestas ištirps, sudėti smulkintą jautieną, išmaišyti ir pakepinti, kol išgaruos skystis. Tada įberti miltus, gerai išmaišyti, kol nebesimatys baltų taškelių, supilti pieną, įberti druskos ir permaišyti. Kai pienas užvirs, sumažinti kaitrą, uždengti ir troškinti 2 val. ant silpnos kaitros. Periodiškai pamaišyti. Jei padažas labai sutirštėja ir pradeda svilti, įpilti vandens. Duoną supjaustyti riekelėmis, kurių vieną pusę ištepti alyvuogių aliejumi, apibarstyti druska ir pipirais. Apskrudinti iš abiejų pusių gril keptuvėje arba orkaitėje. Befstrogeną patiekti dubenėliuose su skrudinta duona, apibarstyti smulkintais petražolių lapeliais.
Mangų ir aviečių pyragas
Tešlai reikės:
150 g kambario temperatūros sviesto
140 g cukraus
3 kambario temperatūros kiaušinių trynių
200 g miltų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. kepimo miltelių
Kremui reikės:
100 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus pudros
100 g migdolų miltų
3 kambario temperatūros kiaušinių
20 g kukurūzų krakmolo
90 g grietinėlės
Įdarui reikės:
400 g šaldytų mangų
200 g šaldytų aviečių
Gaminimas. Elektriniame kombaine arba rankomis išsukti kambario temperatūros sviestą kartu su cukrumi iki vientisos purios masės. Įberti druskos, sudėti kiaušinių trynius ir permaišyti iki vientisos masės. Tada suberti miltus ir kepimo miltelius. Vėl viską gerai išmaišyti. Gautą tešlą plonu lakštu suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti valandai į šaldytuvą.
Kremui skirtą kambario temperatūros sviestą, migdolų miltus ir cukraus pudrą sumalti elektriniame smulkintuve iki trupinių masės. Įmušti kiaušinius ir permaišyti iki vientisos masės. Tada suberti kukurūzų krakmolą, vėl permaišyti ir supilti grietinėlę. Dar kartą išmaišyti iki vientisos kreminės masės.
Atšalusią tešlą iškočioti iki 1 cm storio lakšto. Juo tolygiai iškloti kepimo formos dugną ir kraštus. Tešlos likučius padėti 10 minučių į šaldiklį. Į tešla išklotą kepimo formą įpilti pusę kreminės masės, sudėti sumaišytus šaldytų mangų kubelius ir avietes, užpilti likusia kreminės masės dalimi. Ant viršaus burokine tarka užtarkuoti sustingusį tešlos likutį ir tolygiai paskirstyti, kad uždengtų visus tarpelius. Pyragą įdėti į iki 180°C įkaitintą orkaitę, uždaryti ir iš karto sumažinti temperatūrą iki 160°C. Kepti 1 valandą 30 minučių. Iškepusį šiek tiek atvėsinti ir tik tada išimti iš kepimo formos.
Naujausi komentarai