Joks šventinis stalas neįsivaizduojamas be deserto, kuris gali suteikti naujų skonio pojūčių ir tapti pagrindine puošmena. Skanių, išskirtinių desertų galima išsirinkti parduotuvėse, užsisakyti. Bet gal geriau pasiryžti šventinio skanėsto gamybai savo virtuvėje? Artimuosius ir svečius galima nustebinti ir paprasčiausiais sausainiais ar meduoliais, ir prašmatniais pyragais bei tortais.
Vaisių tortų įvairovė
Jei virtuvėje rasite miltų, cukraus, cukraus pudros, sviesto, kiaušinių, sodos ar kepimo miltelių, paprasčiausi sausainiai tikrai pavyks. O jei panaudosite cinamoną, kardamoną, imbierą ir kitus prieskonius, bus šventiniai sausainiai. Juos išspaudus įvairiausiomis formelėmis, įspūdžių pakaks ir vaikams, ir suaugusiems.
Daugiau išmonės ir meistriškumo prireiks, sumanius išsikepti ar susitepti tortą. Kad po pagrindinių, neretai gausių patiekalų skrandžio neapkrautume riebiais desertais, galima rinktis lengviau virškinamus ingredientus.
Vienas variantų – sluoksniuotas vaisių tortas arba vaisių tortas su putėsiais ir plakta grietinėle. Tam prireiks saldžios grietinėlės, įvairių spalvų želė, kurią galima išplakti iki putėsių, padaryti kietesnę nei nurodyta ant įpakavimo, supjaustyti įvairiais kvadratėliais, trikampiais ir pan.
Galima išsirinkti mėgstamų uogų arba panaudoti konservuotas. Įvairiai sluoksniuojant ir išmoningai papuošiant tortą, pavyks „sukurti“ akiai malonų ir lengvai virškinamą skanėstą.
Nustebins pipirinis biskvitas
Jei stinga laiko, galima nusipirkti jau paruošto biskvito lakštų. Juos pertepti maskarponės sūrio, jogurtų, varškės kremų, kondensuoti pieno, plaktos grietinėlės mišiniais, pagardintais konjaku, citrinos, apelsinų sultimis, kapotais riešutais, kokosu, džiovintais vaisiais ir kt.
Improvizacijai čia erdvė didelė. O norint dar labiau nustebinti svečius galima surizikuoti išsikepti, pavyzdžiui, spanguolių, aguonų ar net pipirinį biskvitą. Pastarajam pasigaminti prireiks maltos juodos duonos džiūvėsėlių, kiaušinių, bulvių krakmolo, cukraus, muskato riešuto, cinamono, gvazdikėlių, kardamono ir grūstų kvapiųjų pipirų.
Desertai ant pagaliuko
Šventiniam stalui žaismės suteiks desertai ant pagaliuko. Tokius skanėstus labai mėgsta vaikai, vieno kąsnio desertus bus smagu smaližiauti ir suaugusiems.
Smeigtukų galima pasirinkti įvairių – popierinių, plastmasinių, metalinių ar medinių. Pasmeigti galima pertepto biskvito kvadratėlius, šokoladu aplietas slyvas ar vyšnias, karamelizuotas vynuoges, moliūgus ar riešutus, įvairios formos mažus sausainius, rankų darbo saldainius ir kt.
Saldėsių prieskoniai
Aromatingais prieskoniais paskaninti kepiniai ne tik gardžiau kvepia, yra subtilesnio skonio, bet ir naudingesni sveikatai. Saldieji patiekalai skatina gamintis gleives, o jos sudaro puikią terpę mikroorganizmams daugintis.
Todėl rekomenduojama dėti prieskonių, kurie sumažina gleivėtumą ir pageriną virškinimą, be to, padeda šalinti iš organizmo toksinus. Ruošiant desertus nepakeičiami cinamonas, imbieras, gvazdikėlis, kardamonas, muskatas, vanilė ir kt.
Teigiama, kad cinamonu pabarstytas šaukštas medaus padeda suvirškinti net sunkiausią maistą. Virškinimą pagerins ir arbatinio šaukštelio imbiero miltelių, kelių lašų citrinos sulčių ir žiupsnelio druskos mišinys.
Citrininis keksas su slyvomis ir riešutais
Reikės:
10 v. š. miltų,
180 g sviesto,
4 kiaušinių,
5 š. pieno,
4 v. š. cukraus,
2 a. š. vanilinio cukraus,
200 g džiovintų slyvų,
1 citrinos,
4 v. š. cukraus miltelių,
2 nubrauktų a. š. kepimo miltelių.
Gaminimas:
Nešaltą sviestą ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įplakti kiaušinius. Supilti nešaltą pieną. Supilti miltus su kepimo milteliais, išmaišyti. Įtarkuoti citrinos žievelės. Kepimo formą ištepti sviestu, supilti pusę tešlos, suberti miltuotas džiovintas slyvas, užkloti likusia tešla. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–40 min. Tada cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis ir aplieti pyragą. Palaikyti orkaitėje, kad apdžiūtų. Galima puošti riešutais ir gėle iš citrusinių vaisių žievės. Skanaus!
Naujausi komentarai