Pereiti į pagrindinį turinį

Meškinis česnakas tiks ir su sūriu

2016-03-31 19:17

Šiemet labai anksti pravėrė duris tikras vitaminų sandėlis – sužaliavęs meškinis česnakas, kuris vis dar puikuojasi mūsų Raudonojoje knygoje. Tai bene anksčiausiai prabundantis  miško augalas. Jo lapai panašūs į pakalnučių, tačiau meškinio česnako neįmanoma supainioti su kitais augalais dėl specifinio kvapo.

Medicinos literatūroje rašoma, kad meškinių česnakų lapai vartojami gydomosioms salotoms gaminti, sergant virškinimo trakto ligomis. Maistui gali būti naudojami jauni lapai su visais lapkočiais. Lapuose daug askorbo rūgšties, eterinio garstyčių aliejaus, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų.

Meškinis česnakas yra daugiametis. Jo lapų ir stiebų ilgis siekia 15–50 cm. Žiedynas panašus į apskritą teptuko galvutę. Žydi balandžio–gegužės mėnesiais, dauginasi sėklomis ir  svogūnėliais. Vienas augalas subrandina 5–50 sėklų. Jos išbyra ir sudygsta netoli pagrindinio augalo, todėl meškiniai česnakai sudaro gana nemažus sąžalynus.

Anot ekologų,  jeigu šio augalo mėgėjai atsargiai prisiskintų meškinių česnakų lapelių, jo sąžalynų nereikėtų saugoti, tačiau žmonės juose elgiasi tiesiog barbariškai: išplėšia augalą iš žemės su visomis šaknimis arba jį labai apdrasko ir todėl jis nebežydi, nebrandina sėklų, nebesidaugina. Aptikę meškinių česnakų augimvietę, elkimės joje atsargiai: pasiskinkime lapelių, tačiau neraukime jo su šaknimis, nelieskime žiedynų. Beje, šio augalo sėklų galima įsigyti parduotuvėse. Belieka priminti, kad meškiniams česnakams patiks drėgnos ir nelabai saulėtos jūsų sodybos vietos. Po dvejų metų galėsite pasiruošti salotas, kurias jau dabar siūlo sveikos mitybos propaguotoja Danutė Kunčienė.


Sėklų sūris

Reikės:

1 stiklinės daigintų saulėgrąžų,

100 g džiovintų saulėje pomidorų,

2 česnako skiltelių,

1 šaukštelio kokosų aliejaus,

2–3 šaukštai raugintų kopūstų,

druskos, citrinos sulčių.

Saulėgražas nuplauti ir užmerkti 4–5 val. Po to supilti į indą ir palikti dygti dar 4–5 valandoms (paprastai – nakčiai). Džiovintus pomidorus išmirkyti vandenyje, susmulkinti trintuvu drauge su daigintomis saulėgrąžų sėklomis, raugintais kopūstais, česnako skiltelėmis (jų sultis galima ir išspausti). Į masę įmaišyti kokosų aliejų, druską, citrinos sultis. Tuomet formuoti sūrį, puošti žalumynais. Ypač tinka meškinis česnakas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų