Pereiti į pagrindinį turinį

Negalintiems ar nemėgstantiems valgyti kiaušinių – išradingi pasiūlymai

2018-03-22 15:31
DMN inf.

Artėjančios šv. Velykos neišvengiamai asocijuojasi su kiaušiniais – tą dieną dažnas iš mūsų jų suvalgome ne tik neįprastai daug.

Pixabay nuotr.

Kiaušiniai naudojami ir gaminant gausybę patiekalų – tai kone visi kepiniai, salotos, dalis mėsos patiekalų, pvz., vyniotiniai. Sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė sako, kad kiaušiniai – puikus produktas, tačiau juos pakeisiančių alternatyvų irgi gausu.

„Kiaušinis yra naudojamas keliais atvejais. Vienu atveju jis naudojamas kaip pagrindinis patiekalas – valgomas pats, dedamas į salotas, ruošiami farširuoti kiaušiniai ir kt. Kitu atveju naudojama tešlai „surišti“ – blynams, mėsos maltiniams, įvairiems kepiniams, pyragams ruošti. Nevalgantiems kiaušinių aktualiausia yra kuo kiaušinį pakeisti gaminant įvairius patiekalus, o variantų yra tikrai daug – avižų sėlenos, linų sėmenų nuoviras, bananas, minkštas sojos pieno sūris (tofu), avokadas, kokosų pienas ir daugelis kitų dalykų. Tiesą sakant, bent vieną iš visų dalykų dažniausiai visuomet turime savo virtuvėje, todėl pakeisti kiaušinį yra tikrai paprasta,“ – sako sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.

„Prieš kelerius metus naujiena buvusios ispaninio šalavijo sėklos, šiandien jau yra kasdienybė, taip pat tofu sūris, kurio sudėtyje nėra laktozės ir yra gaminamas iš virtų ir susmulkintų sojos pupelių,“ – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Kuo pakeisti kiaušinius?

Dažniausiai kiaušiniai naudojami kaip patiekalo sudedamoji dalis arba pasitelkiami tešlai lipinti.

Kepant blynus, vietoj kiaušinio galima dėti 60 gramų minkšto tofu sūrio. Blynams puikiai tiks ir bananas. Reikėtų maždaug pusę banano sutrinti šakute ir sudėti į tešlą, rašoma pranešime spaudai.

Mėgstamų maltinių tešlai vietoj kiaušinio sumaišyti 1 v.š. traiškytų linų sėmenų su 2,5 v.š. vandens ir mišinį palaikyti 10 minučių šaldytuve. Taip pat maltai mėsai sutvirtinti tinka avinžirniai arba viso grūdo speltos miltai. Reikėtų 3 valgomus šaukštus avinžirnių miltų sumaityti su 3 v.š. vandens.

Vieną kiaušinį pakeis: 1 v.š. ispaninio šalavijo sėklų (čija) sumaišyti su trečdaliu puodeliu vandens ir leisti pabrinkti 15 minučių.

Ruošiant saldesnius patiekalus ar desertus itin tiks obuolių tyrė, kurios 65 gramai pakeis vieną kiaušinį. Galima naudoti ir moliūgų tyrę, jos reikės kiek mažiau – apie 55 gramus, o trinto avokado vienam kiaušiniui pakeisti reikės įdėti apie 60 gramų.

Atrodytų keista, tačiau sojų arba kokosų pienas taip pat gali puikiai pakeisti kiaušinius. Ruošiant patiekalus, kurių sudėtyje yra kiaušinių, tokio pieno reikėtų įpilti apie 60 ml., t.y. tiek, kiek sveria vidutinis kiaušinis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų